Λουντμίλα Ουλίτσκαγια, Χαρούμενη Κηδεία

25.01.2002
Στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, στη Νέα Υόρκη, ο Αλικ ένας ζωγράφος μετανάστης από τη Ρωσία αργοπεθαίνει χτυπημένος από μια ανίατη ασθένεια. Δίπλα του βρίσκονται οι φίλοι του επίσης μετανάστες για να του συμπαρασταθούν στις τελευταίες στιγμές πριν το τέλος.
Στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, στη Νέα Υόρκη, ο Αλικ ένας ζωγράφος μετανάστης από τη Ρωσία αργοπεθαίνει χτυπημένος από μια ανίατη ασθένεια. Δίπλα του βρίσκονται οι φίλοι του, επίσης μετανάστες, για να του συμπαρασταθούν στις τελευταίες στιγμές πριν το τέλος.

Με κεντρικό άξονα τον άτυχο Αλικ, η ματιά της συγγραφέως Λουντμίλα Ουλίτσκαγια στρέφεται στην σκιαγράφηση της παρέας των μεταναστών από τη Ρωσία. Καταγράφει τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν στην προσπάθειά τους να προσαρμοστούν στη νεα πραγματικότητα. Τους φόβους, την εκμετάλλευση και τη φτώχεια που ζουν καθημερινά.
Με μία διάχυτη μελαγχολική διάθεση να διαπνέει αυτό το μυθιστόρημα χαρακτήρων, η στάση του Αλικ τόσο απέναντι στη ζωή όσο -κυρίως- απέναντι στο θάνατο, αποτελεί ένα καλό μάθημα για όλους.

Η Λουντμίλα Ουλίτσκαγια γεννήθηκε το 1943 και σπούδασε Βιολογία με ειδίκευση στη γενετική. Το 1992 το βιβλίο της Σονέτσκα βραβεύτηκε με το γαλλικό λογοτεχνικό βραβείο Medicis ως το καλύτερο ξένο μυθιστόρημα της χρονιάς, ενώ το δεύτερο μυθιστόρημα της Η Μήδεια και τα παιδιά της ήταν υποψήφιο για το ρωσικό λογοτεχνικό βραβείο Booker 1997. Θεωρείται από τις καλύτερες σύγχρονες ρωσίδες συγγραφείς και έργα της έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

Eκδόσεις Καστανιώτη
Τίτλος:Χαρούμενη Κηδεία
Συγγραφέας: Λουντμίλα Ουλίτσκαγια
Μετάφραση: Αλεξάνδρα Ιωαννίδου
Σελίδες: 167
ISBN: 960-03-3091-3

Κωνσταντίνος Μποζινάκης