Διεθνής Φωτογραφική Εμπειρία Μνημείων -Φωτογραφικές Μεταμορφώσεις

24.01.2002
Εγκαινιάζεται στις 28 Ιανουαρίου, στην Αίθουσα Τέχνης της Στοάς του Βιβλίου η Διεθνής Φωτογραφική Εμπειρία Μνημείων -Φωτογραφικές Μεταμορφώσεις. Στην έκθεση παρουσιάζονται οι 145 φωτογραφίες, με τις οποίες νέοι από 19 χώρες (Αζερμπαϊτζάν, Ανδόρρα, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γερμανία, Ελβετία, Ισπανία, Ιταλία, Καναδά, Κροατία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Π.Γ.Δ. Μακεδονίας, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Τυνησία, Τουρκία και Ελλάδα) διακρίθηκαν στην 6η Διεθνή Φωτογραφική Εμπειρία Μνημείων. Πρόκειται για έναν ευρωπαϊκό διαγωνισμό που διοργανώνεται στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς με σκοπό τη γνωριμία των πολιτών με την πολιτιστική τους κληρονομιά και την ευαισθητοποίησή τους σε θέματα προστασίας των μνημείων.
Εγκαινιάζεται στις 28 Ιανουαρίου, στην Αίθουσα Τέχνης της Στοάς του Βιβλίου η Διεθνής Φωτογραφική Εμπειρία Μνημείων -Φωτογραφικές Μεταμορφώσεις.
Στην έκθεση παρουσιάζονται οι 145 φωτογραφίες, με τις οποίες νέοι από 19 χώρες (Αζερμπαϊτζάν, Ανδόρρα, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γερμανία, Ελβετία, Ισπανία, Ιταλία, Καναδά, Κροατία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Π.Γ.Δ. Μακεδονίας, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Τυνησία, Τουρκία και Ελλάδα) διακρίθηκαν στην 6η Διεθνή Φωτογραφική Εμπειρία Μνημείων. Πρόκειται για έναν ευρωπαϊκό διαγωνισμό που διοργανώνεται στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς με σκοπό τη γνωριμία των πολιτών με την πολιτιστική τους κληρονομιά και την ευαισθητοποίησή τους σε θέματα προστασίας των μνημείων.

Η Διεθνής Φωτογραφική Εμπειρία Μνημείων δίνει την ευκαιρία στους νέους να "συνομιλήσουν" με τα μνημεία και να αποτυπώσουν στο φωτογραφικό χαρτί το αποτέλεσμα της συνάντησης αυτής. Η επικοινωνία που αναπτύσσεται είναι αμφίδρομη και δυναμική. Κάθε φωτογραφία δεν καταγράφει την πραγματικότητα, την υλικότητα των μνημείων, αλλά δημιουργεί, ανασυνθέτει το χώρο και το χρόνο, προτείνει μια προσωπική ερμηνεία του κόσμου. Η φωτογραφία γίνεται όχημα, οι μαθητές ταξιδιώτες και τα μνημεία σταθμοί σ' ένα ταξίδι μέσα στο χρόνο.

Σύμφωνα με τον ιστορικό τέχνης Vladimir Gudac, καθώς οι μαθητές απαθανατίζουν μεμονωμένα αντικείμενα ή μνημειακά σύνολα, ουσιαστικά τα ταξινομούν στο μελλοντικό προσωπικό τους μουσείο ως σημεία αναφοράς στην πορεία από το παρελθόν στο μέλλον.

Ειδική τελετή απονομής των βραβείων πραγματοποιήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2001 στο Palais de l' Europe στο Στρασβούργο, όπου παραβρέθηκαν και οι μαθητές από την Ελλάδα που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό.

Η έκθεση που οργάνωσε και παρουσιάζει η Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού θα διαρκέσει έως το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2002 στις 14.30 μ.μ. και θα είναι ανοικτή στο κοινό από Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-14:30 και 18:00 - 21:30.