Ελληνική οπερέτα στην Λυρική!

05.12.2007
Με μιαν εντυπωσιακή μουσικοθεατρική παραγωγή στο θέατρο «Ακροπόλ» η Εθνική Λυρική Σκηνή θα τιμήσει φέτος την επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση της ελληνικής οπερέτας (1908) και των 90 χρόνων από την πρώτη παρουσίαση του «Βαφτιστικού» (1918), τιμώντας τον συνθέτη Θεόφραστο Σακελλαρίδη.
Με μιαν εντυπωσιακή μουσικοθεατρική παραγωγή στο θέατρο «Ακροπόλ» η Εθνική Λυρική Σκηνή θα τιμήσει φέτος την επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση της ελληνικής οπερέτας (1908) και των 90 χρόνων από την πρώτη παρουσίαση του «Βαφτιστικού» (1918), τιμώντας τον συνθέτη Θεόφραστο Σακελλαρίδη.

Η παράσταση με τον τίτλο «Θυμήσου εκείνα τα χρόνια» πραγματοποιεί μιαν αναδρομή στην παράδοση της οπερέτας, της επιθεώρησης και του μουσικού θεάτρου στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα, σε άμεση σχέση με τα ιστορικά γεγονότα και τον κοινωνικό περίγυρο της εποχής.

Αφετηρία αποτελεί το έργο του κορυφαίου συνθέτη Θεόφραστου Σακελλαρίδη, με μια αντιπροσωπευτική επιλογή από τις ωραιότερες μελωδίες του. Μέσα από μια δραματοποιημένη αφήγηση, ο ίδιος ο συνθέτης μαζί με τις δύο «μούσες» του, τη Μαρίκα Κοτοπούλη και την Αφροδίτη Λαουτάρη, αναλαμβάνουν να ξεναγήσουν το κοινό στην αθηναϊκή «μπελ-επόκ», στα «όμορφα χρόνια μιας ζωής χαριτωμένης και πολύ γλυκιάς». Εκεί συναντούν τα μέλη του «μυστικού θιάσου», τους σπουδαίους τραγουδιστές και ηθοποιούς της εποχής, που άνοιξαν το δρόμο για τη Λυρική Σκηνή και το μουσικό θέατρο στην Ελλάδα. Βιώνουν με πάθος κι ενθουσιασμό τις κοσμογονικές αλλαγές που συντελούνται γύρω τους και αντιτάσσουν στη νομοτέλεια των καιρών το δίπτυχο «έρως-πατρίς», το οποίο κυριαρχεί στη ζωή, στα τραγούδια και τους χορούς τους. Τέλος, όταν η Ιστορία, αφού πρώτα τους χαμογέλασε τους γυρίζει την πλάτη, αποχωρούν με αξιοπρέπεια απ’ τη σκηνή, αρνούμενοι να προσχωρήσουν στη «νέα Ελλάδα» της αντιπαροχής...

Η παράσταση είναι καρπός μιας συστηματικής ιστορικής και μουσικολογικής έρευνας που ανέλαβε ο εθνομουσικολόγος Λάμπρος Λιάβας, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος υπογράφει και το λιμπρέτο.

Ο ίδιος συνυπογράφει τη σκηνοθεσία με τη χορογράφο Αποστολία Παπαδαμάκη που επιμελήθηκε και την κίνηση.

Την ορχήστρα διευθύνουν ο Χρύσανθος Αλισάφης και ο Γιώργος Αραβίδης. Ο συνθέτης Βασίλης Τενίδης έκανε τη μουσική επεξεργασία και ενορχήστρωση των κομματιών, με αφετηρία τις μουσικές εκδόσεις και τα χειρόγραφα του Σακελλαρίδη, ο μαέστρος Χρύσανθος Αλισάφης επιμελήθηκε τη μουσική διδασκαλία, και ο Κώστας Δρακάκης τη διεύθυνση της χορωδίας.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια της παράστασης επιμελήθηκε η Σοφία Παντουβάκη, τους φωτισμούς υπογράφει η Ελευθερία Ντεκώ και τη σκηνοθετική επιμέλεια των προβολών έχει ο Βασίλης Κοσμόπουλος.

Στο ρόλο του Θ. Σακελλαρίδη εμφανίζονται ο Μιχάλης Μητρούσης και ο Δημήτρης Ντάσιος, ενώ στο διπλό ρόλο της Μαρίκας Κοτοπούλη-Αφροδίτης Λαουτάρη παίζουν και τραγουδούν η Νίνα Λοτσάρη, η Ευδοκία Χατζηϊωάννου και η Σωτηρία Ρουβολή.

Συμμετέχουν οι σολίστες της Λυρικής Σκηνής Λυδία Αγγελοπούλου, Δημήτρης Σιγαλός, Νίκος Στεφάνου και Παντελής Ψύχας, καθώς και οι σοπράνο Γιούλη Καραγκούνη, Ελένη Σταμίδου και Γωγώ Ηλιοπούλου, οι μετζοσοπράνο Ιωάννα Φόρτη και Ελένη Δάβου, καθώς και οι βαρύτονοι Μιχάλης Κατσούλης και Κωστής Ρασιδάκης.

Συμπράττει 30μελής ορχήστρα, 20μελής χορωδία και μπαλέτο.

Ιnfo:

Θέατρο Ακροπόλ
Οι παραστάσεις θα δίδονται καθημερινά, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 20.00 και Κυριακή 19.00.
Ώρες λειτουργίας ταμείων και τηλεφωνικών πωλήσεων: 9.30 - 21.00
Τηλέφωνα ταμείου: 210 3643700, 210 3608666
Τιμές εισιτηρίων: 35, 30, 25, 23, 20€, Ομαδικό 22€ και Φοιτητικό €15

www.nationalopera.gr , email: pressoffice@nationalopera