'Περιμένοντας τον Γκοντό' στο Τόπος Αλλού

05.12.2007
Τo κορυφαίο εμβληματικό έργο του Σάμιουελ Μπέκετ 'Περιμένοντας τον Γκοντό' παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Νίκου Καμτσή στην κεντρική σκηνή του Θεάτρου Τόπος Αλλού από τις 15 Δεκεμβρίου.

Τo κορυφαίο εμβληματικό έργο του Σάμιουελ Μπέκετ 'Περιμένοντας τον Γκοντό' παρουσιάζεται, σε σκηνοθεσία Νίκου Καμτσή, στην κεντρική σκηνή του Θεάτρου Τόπος Αλλού από τις 15 Δεκεμβρίου.

Το ποιητικό αριστούργημα που θεωρείται η αρχή του σύγχρονου θεάτρου καθρεφτίζει με γλαφυρό τρόπο την απέραντη ερημιά και απόγνωση του ανθρώπου μπροστά στο κενό της ύπαρξης.

Με λιτό, ακραίο χιούμορ, ο Μπέκετ σχολιάζει τα σοβαρότερα πράγματα και με την πλέον αριστοκρατική σοβαρότητα αντιμετωπίζει τις κατά τεκμήριο αστειότερες καταστάσεις. Ο τίτλος του έργου καθιερώθηκε ως σύμβολο του σταθερά απόντος, αλλά αιωνίως αναμενόμενου προσώπου ή πράγματος. Η μεταφορά της απελπισμένης, της μάταιης αναμονής.

Οι ήρωες του, Βλαντιμίρ και Εστραγκόν, μοναχικοί περιπλανώμενοι αλήτες, κινούνται άσκοπα σε έναν πιεστικό, ομοιόμορφο, απέραντο χρόνο, όπου «τίποτε δεν συμβαίνει, κανείς δεν έρχεται, κανείς δεν φεύγει». Μια εναγώνια αναμονή του Godot, «που σήμερα δεν ήρθε, αλλά αύριο οπωσδήποτε θα’ρθει...» και που εκτείνεται διαρκώς σε χρόνο μέλλοντα.

Ποιος είναι πράγματι αυτός ο Godot και γιατί αναβάλει την έλευση του από μέρα σε μέρα. Είναι κάποιος; Είναι ο Θεός (God-ot) η μήπως ο κανένας και το τίποτα; Αντ΄ αυτού στέλνει ένα άφυλο πλάσμα, ένα παιδί, για να αναβάλει τον ερχομό του η για να επιβεβαιώσει το γεγονός ότι δεν θα έρθει ποτέ. Αντίθετα έρχονται άλλα πλάσματα, το ίδιο χαμένα στην ερημιά του τοπίου, το ίδιο μοναχικά και πολλές φορές ασυνάρτητα.

Οι καταστάσεις τραγικές και κωμικές μαζί, καθώς η γλώσσα παίζει σπουδαίο ρόλο όχι επειδή μέσα από αυτή τα πρόσωπα επικοινωνούν, αλλά επειδή επιβεβαιώνουν την ασυνεννοησία τους. Αν και μιλούν την ίδια γλώσσα αντιλαμβάνονται άλλα πράγματα. Τα πρόσωπα αγωνίζονται και προσπαθούν μέσα σε ένα κόσμο που δεν τον καταλαβαίνουν κερδίζοντας το γέλιο και την συμπάθεια μας. Πως αλλιώς μπορείς να αντιμετωπίσεις άλλωστε ήρωες που διαθέτουν την αγνότητα και το καθαρό βλέμμα ενός Μπάστερ Κήτον;

ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΓΚΟΝΤΟ
Επιμέλεια - μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης
Σκηνοθεσία: Νίκος Καμτσής
Σκηνικό-Κοστούμια: Μίκα Πανάγου
Επιμέλεια ήχων: Στέλιος Κάτσαρης
Διανομή:Εστραγκόν Δημήτρης Οικονόμου

Βλαντιμίρ Γιώργος Μωρόγιαννης
Πότζο Δημήτρης Κανέλλος
Λάκυ Νίκος Κερασιώτης
Αγόρι Χρύσα Δρακοπούλου

Θέατρο Τόπος Αλλού
Κεφαλληνίας 17 - Κυψέλη, τηλ. 210 8656004
www.topos-allou.gr

Παραστάσεις: Πέμπτη, Παρασκευή, 9.30 μ.μ
Σάββατο 9.30 μ.μ., Κυριακή, Δευτέρα 7.30 μ.μ.
Το θέατρο αργεί κάθε Τρίτη και Τετάρτη
Διάρκεια: 1.40’. Μέχρι 31 Μαρτίου 2008
Τιμή εισιτηρίου: Γενική είσοδος 20 €
Ώρες ταμείου: 5.00 μ.μ. - 9.00 μ.μ.