Ποιοι είναι οι μποέμ ανάμεσά μας;

05.12.2007
Η αγαπημένη όπερα του Πουτσίνι για τη ζωή των μποέμ, επιστρέφει με την υπογραφή ενός διάσημου σκηνοθέτη μεταφέροντας το ερώτημα στο σήμερα: Ποιοι είναι οι μποέμ ανάμεσά μας;
ΤΙ: Τζάκομμο Πουτσίνι: Mποέμ
Πότε: 21, 22, 23, 26, 27, 28, 29, 30 Δεκεμβρίου 2007
3, 4, 5, 6 Ιανουαρίου 2008
Που: Θέατρο Ολύμπια
Έναρξη: 20.00

Η αγαπημένη όπερα του Πουτσίνι για τη ζωή των μποέμ, επιστρέφει με την υπογραφή ενός διάσημου σκηνοθέτη μεταφέροντας το ερώτημα στο σήμερα:
Ποιοι είναι οι μποέμ ανάμεσά μας;

Το έργο βασίζεται στις Σκηνές απ’ την Mποέμικη Zωή του Ανρί Μυρζέρ (1845-1848) και στο θεατρικό Μποέμικη Zωή που εμπνεύστηκε από αυτές ο Τεοντόρ Μπαρριέρ (1849). Το ποιητικό κείμενο είναι των Τζουζέππε Τζακόζα και Λουίτζι Ίλλικα. Η υπόθεση αφορά τον έρωτα ανάμεσα στο ποιητή Ροντόλφο και στην ράφτρα Μιμή από την στιγμή που συναντώνται για πρώτη φορά ως τον άτυχο θάνατο της νέας από φυματίωση.

Η Μποέμ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο ιταλικό κοινό την 1η Φεβρουαρίου 1896 στο Βασιλικό Θέατρο του Τορίνο (Teatro Regio) υπό την διεύθυνση του Αρτούρο Τοσκανίνι. Ο Διονύσιος Λαυράγκας επέλεξε αυτή την όπερα ως εναρκτήριο έργο της τρίτης καλλιτεχνικής περιόδου του Ελληνικού Μελοδράματος. Η παράσταση δόθηκε στις 26 Απριλίου 1900 στο Δημοτικό Θέατρο Αθηνών. Από την Εθνική Λυρική Σκηνή η όπερα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 14 Απριλίου 1948 σε μουσική διεύθυνση Αντίοχου Ευαγγελάτου.

Αντικαθιστώντας την παραγωγή της Λίνας Βέρτμυλλερ, η ΕΛΣ επέλεξε φέτος μία ολότελα διαφορετική ματιά που θα υλοποιήσει ο διάσημος Γκρέηαμ Βικ (Graham Vick).

O Βικ είναι ένας από τους πλέον καταξιωμένους σκηνοθέτες όπερας παγκοσμίως, και χαρακτηρίζεται για την ανατρεπτική του σκηνοθετική ματιά. Σήμερα, είναι καλλιτεχνικός διευθυντής της Όπερας του Μπέρμινχαμ.

Έχει διακριθεί με τα βραβεία Premi Abbiati (τρεις φορες) και το South Bank Show Award for Opera για τις παραγωγές Pelléas et Mélisande (Glyndebourne) και Fidelio (Birmingham). Έχει λάβει επίσης τον τίτλο του Ιππότη των Γραμμάτων και των Τεχνών στη Γαλλία και είναι επίτιμος καθηγητής στα πανεπιστήμια του Birmingham και της Οξφόρδης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γκρέηαμ Βικ, για την παραγωγή της Λυρικής Σκηνής προσεγγίζει τις δύο διαφορετικές διανομές μέσα από ξεχωριστό σκηνοθετικό πρίσμα. Έτσι, το κοινό που θα παρακολουθήσει την παράσταση με την Μάτα Κατσούλη ως Μιμή, τον Λεονάρντο Καπάλμπο ως Ροντόλφο και τη Λουκία Σπανάκη ως Μουζέτα, θα δει μία διαφορετική Μποέμ όταν στους αντίστοιχους ρόλους πρωταγωνιστούν οι Έλενα Κελεσίδη, Σεμπάστιαν Γκουέζ και Ειρήνη Κυριακίδου.

Τα σκηνικά υπογράφει ο επίσης διάσημος Ρίτσαρντ Χάντσον. Ο πολυβραβευμένος σκηνογράφος έχει τιμηθεί με τα βραβεία Tony (για την παραγωγή The Lion King, το 2000), Laurence Olivier (για την καλλιτεχνική περίοδο 1988, Old Vic Theatre), Critics Design Award, Ovation Award και το Hollywood NAACP Award, επίσης για την παραγωγή The Lion King, αλλά και πολλές διακρίσεις για τη δουλειά του στην όπερα (La Khovantchina (Όπερα του Παρισιού), The Cunning Little Vixen (Opera North), Of Mice and Men (Μπρέγκεντζ, Ουόσινγκτον και Χιούστον), Tamerlano (Φλωρεντία), Peter Grimes (Άμστερνταμ). Benvenuto Cellini (Ζυρίχη), Les Vêpres Siciliennes (Παρίσι), Idomeneo (Φλωρεντία) κ.α.
Πρόσφατα, υπέγραψε τα σκηνικά και τα κοστούμια για τις παραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Μαύρα (Ι. Στραβίνσκι), Τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα (Κ. Βάιλ) και Τζάννι Σκίκκι (Τζ. Πουτσίνι).

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μουσική Διεύθυνση Λουκάς Καρυτινός
Σκηνοθεσία Γκρέηαμ Βικ
Σκηνικά - Κοστούμια Ρίτσαρντ Χάντσον
Φωτισμοί Τζουζέππε ντι Ιόριο
Συνεργάτης Σκηνοθέτης Τζάκοπο Σπιρέι
Διδασκαλία Ιταλικής Γλώσσας Σαμπρίνα Αβαντάριο
Βοηθός Σκηνοθέτη Αλεχάντρο Μπονάττο, Παναγιώτης Τρούσσας
Διεύθυνση χορωδίας Νίκος Βασιλείου
Διεύθυνση παιδικής χορωδίας Νίκος Μαλιάρας
Μουσική προετοιμασία (σολίστ) Θανάσης Αποστολόπουλος, Δόμνα Χάλαρη, Φρίξος Μόρτζος
Μουσική προετοιμασία (χορωδία) Ερμιόνη Νάστου

ΔΙΑΝΟΜΗ
Ροντόλφο: Λεονάρντο Καπάλμπο, Σεμπάστιαν Γκουέζ
Μιμή: Μάτα Κατσούλη, Έλενα Κελεσίδη
Μαρτσέλλο: Δημήτρης Τηλιακός, Κύρος Πατσαλίδης
Σωνάρ: Χάρης Ανδριανός, Άκης Λαλούσης
Κολλίνε: Πέτρος Μαγουλάς, Τάσος Αποστόλου
Μουζέττα: Λουκία Σπανάκη, Ειρήνη Κυριακίδου
Μπενουά: Παύλος Μαρόπουλος
Παρπινιόλ: Φίλιππος Δελλατόλας, Θανάσης Ευαγγέλου
Αλτσιντόρο: Χρήστος Αμβράζης
Λοχίας: Παύλος Σαμψάκης
Τελωνιακός: Αλέξανδρος Τρόϊτσκυ

Η παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Μποέμ είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Λουτσιάνο Παβαρότι.

Ώρες λειτουργίας ταμείων και τηλεφωνικών πωλήσεων: 9.30 ? 21.00
Τηλέφωνα ταμείου: 210 3612461, 210 3643725
Τιμές εισιτηρίων: €80, €70, €60, €50, €40, €25 Φοιτητικό €15

www.nationalopera.gr , email: [email protected]