Διαλέξεις και bazaar στο Κυκλαδικής Τέχνης

13.11.2009
Με αφορμή την έκθεση για τον Έρωτα, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης οργανώνει νέο κύκλο 6 διαλέξεων με την Κατερίνα Ζαχαροπούλου.
Με αφορμή την έκθεση για τον Έρωτα, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης οργανώνει νέο κύκλο 6 διαλέξεων με την Κατερίνα Ζαχαροπούλου.

Μέσα από το έργο σύγχρονων καλλιτεχνών, τις διαφορετικές εκδοχές απεικόνισής του, την ερμηνεία που οι καλλιτέχνες δίνουν στο δυνατό αυτό συναίσθημα, μέσα από τις σημερινές και έντονες κοινωνικές αλλαγές, οι διαλέξεις αυτές φωτίζουν το εύρος της απόδοσης ενός διαχρονικού θέματος στην τέχνη όπως ο Έρωτας.

Θα παρουσιαστούν έργα και συνεντεύξεις καλλιτεχνών όπως οι: Λουίζ Μπουρζουά, Σίντυ Σέρμαν, Σόφι Καλ, Μαρίνα Αμπράμοβιτς, Τζένυ Χόλτζερ, και πολλών άλλων, καθώς και έργα Ελλήνων καλλιτεχνών οι οποίοι έχουν προσεγγίσει το θέμα μέσα από διαφορετικές παραμέτρους (μνήμης, απώλειας, νοσταλγίας) όπως οι: Λήδα Παπακωνσταντίνου, Σία Κυριακάκου, Μαριγώ Κάσση κ.ά.

Τα έργα θα παρουσιάζονται παράλληλα με παλαιότερες εκδοχές του θέματος, από την Αρχαιότητα ως σήμερα, με σχόλια και παρατηρήσεις για την αλλαγή έκφρασης του αισθήματος «έρωτας» μέσα στην πάροδο του χρόνου, την πιθανότητα συγγενειών ανάμεσα στα παλιά έργα τέχνης και τα σημερινά, την διαφορετική θεώρηση του σώματος μέσα στην ιστορία της τέχνης, τον ποιητικό λόγο, την περφόρμανς, τη φωτογραφία, το βίντεο, τη γλυπτική.

Ημερομηνίες διαλέξεων

Οι διαλέξεις θα γίνονται κάθε Τρίτη 19:15 ? 20:45, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Με την ολοκλήρωση του κύκλου διαλέξεων, θα δοθεί στους συμμετέχοντες βεβαίωση παρακολούθησης.

1 Δεκεμβρίου 2009: Έρωτας: Διαφορές και Ομοιότητες η «With and Without?

8 Δεκεμβρίου 2009: Oι «πληγές του έρωτα». Το Πάσχον Σώμα

15 Δεκεμβρίου 2009: Εξομολογήσεις

22 Δεκεμβρίου 2009: Εξαιτίας μιάς Θλίψης

12 Ιανουαρίου 2009: Η Αφροδίτη της Μήλου είναι πάντα μόνη

19 Ιανουαρίου 2009: Ο Καλλιτέχνης και η Μούσα του συναντώνται κρυφά στο Μουσείο


Κόστος παρακολούθησης: €200

-Φίλοι του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

-Απλή Συνδρομή, Διπλή Συνδρομή, Υποστηρικτής, Δωρητής, Εταιρική Συνδρομή: €160

o Χορηγός: €140

o Μέλη Εικαστικού Επιμελητηρίου, Μέλη ICOM, Δημοσιογράφοι, Αρχαιολόγοι, Ξεναγοί, Εκπαιδευτικοί, Πολύτεκνοι (με την επίδειξη ταυτότητας) : €160

-Άτομα 18-26 ετών, φοιτητές (με την επίδειξη ταυτότητας): €100

- Κόστος παρακολούθησης για μεμονωμένες συναντήσεις: €35

-Η δήλωση συμμετοχής και η εξόφληση των διδάκτρων μπορεί να γίνει έως και την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009 στο Λογιστήριο του Μουσείου ή με κατάθεση στον αριθ. λογ/μού του Ιδρύματος Ν.Π. Γουλανδρή: ALPHA BANK 11500/2002/013699.

Λίγα λόγια για την εισηγήτρια:

Η Κατερίνα Ζαχαροπούλου γεννήθηκε το 1958 στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική (1982-1987) στην Αθήνα, ενώ μεταξύ των ετών 1990-1994 παρακολούθησε ειδικά σεμινάρια στο Παρίσι στο Centre Georges Pompidou σε ζητήματα εκπαίδευσης παιδιών και νέων στην σύγχρονη τέχνη.

Έκτοτε, ανέπτυξε πλούσια παιδαγωγική δραστηριότητα σε θέματα σύγχρονης τέχνης, χωρίς να σταματήσει να εργάζεται ως καλλιτέχνης. Η σύγχρονη τέχνη και η γλώσσα της την απασχολεί ως έννοια και ως αναμεταδιδόμενο σύστημα μέσα από εικόνες που «εκπέμπονται». Την ενδιαφέρει ιδιαίτερα ο ρόλος του καλλιτέχνη ως εκτιθέμενου φορέα γνώσης και εμπειρίας. Η σχέση της με την τηλεόραση ξεκίνησε το 1993 και συνεχίζεται έως σήμερα, οργανώνοντας και παρουσιάζοντας εκπομπές με πρωτοποριακό χαρακτήρα και έμφαση στην τέχνη του σήμερα.

Επίσης, λίγο πριν τις διαλέξεις στο Πωλητήριο του ΜΚΤ . Αντίγραφα, Βιβλία, Κοσμήματα και άλλα αγαπημένα αντικείμενα θα πωλούνται σε ειδικές τιμές μόνο για τρεις ημέρες. Παρασκευή 27, Σαββάτο 28 και Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Info

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεόφυτου Δούκα 4

1 Δεκεμβρίου - 19 Ιανουαρίου 2009

κάθε Τρίτη, 19:15 -20:45