Irvin D. Yalom: Οταν έκλαψε ο Νίτσε

18.01.2002
Ο μεγάλος φιλόσοφος Φρήντριχ Νίτσε και ο Αυστριακός γιατρός Γιόζεφ Μπρόιερ, ένας από τους πατέρες της ψυχανάλυσης, βρίσκονται "αντιμέτωποι" στην Βιέννη του 19ου αιώνα με σκοπό μία εμπνευσμένη διαδικασία διπλής ψυχοθεραπείας.
Ο μεγάλος φιλόσοφος Φρήντριχ Νίτσε και ο Αυστριακός γιατρός Γιόζεφ Μπρόιερ, ένας από τους πατέρες της ψυχανάλυσης, βρίσκονται "αντιμέτωποι" στην Βιέννη του 19ου αιώνα με σκοπό μία εμπνευσμένη διαδικασία διπλής ψυχοθεραπείας.
Ο Μπρόιερ πρέπει να θεραπεύσει το μεγάλο φιλόσοφο από την απόγνωση και τις τάσεις αυτοκτονίας, αλλά ο Νίτσε δεν δέχεται κάτι τέτοιο. Του προτείνει μια επαγγελματική ανταλλαγή: Να γίνει ο γιατρός των σωματικών του συμπτωμάτων και να ασχοληθεί με τη φαρμακευτική του αγωγή. Σε αντάλλαγμα ο Νίτσε θα γίνει ο γιατρός της ψυχής του. Ετσι αναπτύσσεται μεταξύ τους μία περίεργη σχέση και αρχίζει ένα παιχνίδι στο οποίο εμπλέκονται με αριστοτεχνικό τρόπο και άλλα γνωστά ή μη πρόσωπα: ο νεαρός και ειδικευόμενος και άσημος τότε γιατρός Φρόυντ, η Λου Σαλομέ, η θυελλώδης γυναίκα που αναστάτωνε τους διάσημους καλλιτέχνες και επιστήμονες της εποχής και η Αννα Ο., η ιδιάζουσα περίπτωση ψυχασθενούς γυναίκας που ερωτεύτηκε παράφορα ο Μπρόιερ.

Τα γεγονότα που διαπραγματεύεται ο συγγραφέας στηρίζονται ως ένα βαθμό σε διαφορετικές πηγές: στις επιστολές του Νίτσε, στο συγγραφικό έργο του ίδιου, αλλά και του Μπρόιερ και σε μελέτες πάνω στα δύο αυτά ιστορικά πρόσωπα. Με πολύ επιδέξιο τρόπο αναπτύσσεται όλος ο προβληματισμός της υπαρξιακής ψυχοθεραπευτικής σχολής και δίνονται τα πρώτα στοιχεία γέννησης της ψυχοθεραπείας. Παράλληλα, τίθενται επί τάπητος τέσσερα μεγάλα υπαρξιακά ζητήματα: Θάνατος, Ελευθερία, Απομόνωση, Ανάγκη Νοήματος.

Ένα μυθιστόρημα συναρπαστικό και εξαιρετικά πρωτότυπο καθώς διεισδύει στην ψυχή δύο αινιγματικών προσωπικοτήτων που έχουν αφήσει ιστορία με το έργο τους. Μία περιπέτεια που κρατά τον αναγνώστη σε διαρκή εγρήγορση, αφού μέσα από την περίεργη αυτή ψυχοθεραπευτική σχέση του Νίτσε και του Μπρόιερ "μοιραία" περιέρχεται και ο ίδιος σε μια κατάσταση ενδοσκόπησης και διαρκούς προβληματισμού. Βέβαια σ' όλα αυτά συμβάλλει και η πολύ καλή μετάφραση της Ευαγγελίας Ανδριτσάνου και του Αντώνη Ζέρβα.

Εκδόσεις Αγρα
Τίτλος: Όταν έκλαψε ο Νίτσε
Συγγραφέας: Irvin D. Yalom
Μετάφραση: Ευαγγελία Ανδριτσάνου - Γιάννης Ζέρβας
Σελίδες: 433
ISBN: 960-325-398-7