Δεν θα παραστεί η Ντόρις Λέσινγκ στα Νόμπελ

29.11.2007
Δεν θα παραστεί στην απονομή του βραβείου της στην Στοκχόλμη τον Δεκέμβριο, η Ντόρις Λέσινγκ που τιμήθηκε φέτος με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Η βρετανίδα συγγραφέας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας και οι γιατροί της συνέστησαν να μην ταξιδέψει.
Δεν θα παραστεί στην απονομή του βραβείου της στην Στοκχόλμη τον Δεκέμβριο, η Ντόρις Λέσινγκ που τιμήθηκε φέτος με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Η βρετανίδα συγγραφέας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας και οι γιατροί της συνέστησαν να μην ταξιδέψει. Για το λόγο αυτό η 87χρονη Λέσινγκ θα στείλει βιντεοσκοπημένη την ομιλία της στη Σουηδική Ακαδημία για να προβληθεί στις 7 Δεκεμβρίου και θα παραλάβει το βραβείο της στο Λονδίνο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος Νομπελίστας δεν παραβρίσκεται στην τελετή βράβευσής του. Το 2005 και το 2004, ο Χάρολντ Πίντερ και η Ελφρίντε Γέλινεκ απουσίασαν από τις εορταστικές εκδηλώσεις στην Στοκχόλμη.

Αντίθετα, στο Όσλο για τις εκδηλώσεις του Νόμπελ Ειρήνης θα βρεθεί η ηθοποιός Ούμα Θέρμαν, η οποία θα παρουσιάσει τη συναυλία προς τιμήν των βραβευθέντων, του αμερικανού πρώην προέδρου Αλ Γκορ και της Διακυβερνητικής Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για τις Κλιματικές Αλλαγές.
Συμπαρουσιαστής της Θέρμαν θα είναι ο ηθοποιός Τόμι Λι Τζόουνς, συγκάτοικος του Γκορ στο Χάρβαρντ.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στις 11 Δεκεμβρίου, την επομένη της βράβευσης και θα συμμετέχουν η Ανι Λένοξ, η Αλίσια Κις, οι Earth Wind and Fire και ο Μόρτεν Χάρκετ των A-Ha.