Η Επέτειος του Πίντερ γιορτάζεται στο Απλό Θέατρο

11.01.2002
Το τελευταίο έργο του Χάρολντ Πίντερ, "Η Επέτειός μας" παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο Καλλιτεχνικός Οργανισμός Φάσμα του Αντώνη Αντύπα στο Απλό Θέατρο, από την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου. Ένα έργο που υιοθετεί σκληρό και κυνικό χιούμορ για να στηλιτεύσει αμείλικτα την ηθική ασυδοσία και την έλλειψη παιδείας και αγωγής της σημερινής κοινωνίας.
&00 Το τελευταίο έργο του Χάρολντ Πίντερ, "Η Επέτειός μας" παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο Καλλιτεχνικός Οργανισμός Φάσμα του Αντώνη Αντύπα στο Απλό Θέατρο, από την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου.
Ένα έργο που υιοθετεί σκληρό και κυνικό χιούμορ για να στηλιτεύσει αμείλικτα την ηθική ασυδοσία και την έλλειψη παιδείας και αγωγής της σημερινής κοινωνίας.

Το έργο
Σε ένα εστιατόριο πολυτελείας παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα σε δύο τραπέζια εναλλάξ. Στο ένα, δύο ζευγάρια της ηγεμονεύουσας τάξης, γιορτάζουν την επέτειο γάμου του ενός ζευγαριού. Τα κύρια ανδρικά πρόσωπα του πρώτου τραπεζιού, ο Λάμπερτ και ο Ματ, "στυλοβάτες" της νέας τάξης πραγμάτων, ρυθμίζουν αόρατες καταστάσεις, είναι "σύμβουλοι στρατηγικής" όπως αυτοαποκαλούνται. . .
Στο δεύτερο τραπέζι, το τρίτο ανδρικό πρόσωπο, ο Ράσσελ, κατέχει ηγετική θέση στο Τραπεζικό σύστημα. Οι γυναίκες τους υποστηρίζουν το σύστημα αναξιοκρατίας με τις φιλανθρωπίες τους και τις "σεξουαλικές τους παροχές". Το προσωπικό του εστιατορίου με τη δουλοπρεπή και υποκριτική συμπεριφορά του ανέχεται και ανακυκλώνει του σύστημα που ευνοεί την επικράτηση του χυδαίου και αποτελεί παγκόσμια απειλή.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ίδιος ο συγγραφέας για τους χαρακτήρες του: "Είναι φανερό ότι αποτελούν μέρος μιας παγκόσμιας δύναμης που ελέγχει τα πράγματα. Αυτό καθεαυτό είναι μια βίαιη απόφαση. Είναι βίαιοι φιλειρηνικοί άνθρωποι".

Οι συντελεστές
Η μετάφραση του έργου ανήκει στον Παύλο Μάτεσι και η σκηνοθεσία στον Αντώνη Αντύπα. Τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελήθηκε ο Γιώργος Πάτσας, τους φωτισμούς ο Ανδρέας Σινάνος και τη μουσική η Ελένη Καραΐνδρου.
Παίζουν οι ηθοποιοί: Τάκης Παπαματθαίου, Κώστας Αθανασόπουλος, Χριστίνα Θεοδωροπούλου, Μάνια Τεχριτζόγλου, Νίκος Αλεξίου, Μαρίνα Ψάλτη, Στέλιος Καλογερόπουλος, Γιάννα Νικολοπούλου, Δημήτρης Σιακάρας, Ευγενία Λιδωρίκη και Χριστίνα Λάζου.