Η Μόνα Λίζα με ... μουστάκι φεύγει από το Παρίσι

10.01.2002
Ενας αλλιώτικος πίνακας της Μόνα Λίζα με μουστάκι πρόκειται να βγει για πρώτη φορά έξω από την πόλη του Παρισιού. Το έργο φιλοτέχνησε ο Marcel Duchamp, ένας ακραίος και αρκετά προκλητικό καλλιτέχνης. Μέχρι σήμερα ο πίνακας ήταν κρεμασμένος επιδεικτικά σε έναν τοίχο των γραφείων του Κομμουνιστικού Κόμματος στο Παρίσι.
&00 Ενας αλλιώτικος πίνακας της Μόνα Λίζα με μουστάκι πρόκειται να βγει για πρώτη φορά έξω από την πόλη του Παρισιού. Το έργο φιλοτέχνησε ο Marcel Duchamp, ένας ακραίος και αρκετά προκλητικός καλλιτέχνης.

Μέχρι σήμερα ο πίνακας ήταν κρεμασμένος επιδεικτικά σε έναν τοίχο των γραφείων του Κομμουνιστικού Κόμματος στο Παρίσι. Ο πρόεδρος του κόμματος, Robert Hue, έχει απορρίψει πολλές προτάσεις για να δανείσει τον πίνακα σε διάφορες εκθέσεις ανά τον κόσμο. Σύμφωνα με το BBC, μετά από διαπραγματεύσεις με τον Βρετανό πρεσβευτή στο Παρίσι, συμφωνήθηκε να "ταξιδέψει" το πορτραίτο στην Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου, όπου θα αποτελέσει κομμάτι της μεγάλης έκθεσης "Arts Capital: 1900-1968" που θα ξεκινήσει στις 26 Ιανουαρίου και θα περιλαμβάνει έργα μεγάλων ζωγράφων, όπως του Matisse, Leger, Picasso, Miro και Dali.

Ο Duchamp ζωγράφισε τον πίνακα το 1919 σαν ένα ακριβές αντίγραφο της Μόνας Λίζας του Λεονάρντο ντα Βίντσι. Η μόνη διαφορά είναι το μικρό μουστάκι που της προσέθεσε.
Ο καλλιτέχνης, ο οποίος πέθανε το 1968, ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Κοινότητας του Ντανταϊσμού των Ανεξαρτήτων Καλλιτεχνών, οι οποίοι είχαν στόχο να γελοιοποιήσουν την κατεστημένη σκέψη στην τέχνη. Χαρακτηριστικό είναι ότι το πιο γνωστό έργο του "Τhe Fountain" ήταν στην πραγματικότητα ένα ουρητήριο.