Δεν θα συντηρηθεί το Προσκύνημα των Μάγων του Ντα Βίντσι

09.01.2002
Η Galleria degli Uffizi της Φλωρεντίας εγκατέλειψε τα σχέδιά της να προχωρήσει στη συντήρηση του αριστουργήματος του Λεονάρντο ντα Βίντσι, "Το προσκύνημα των μάγων" μετά τη διεθνή εκστρατεία ειδικών που θεωρούσαν ότι το έργο δεν θα άντεχε στις επεμβάσεις. Το Προσκύνημα των μάγων είναι ένα μισοτελειωμένο έργο της νεαρής ηλικίας του ζωγράφου και επρόκειτο να συντηρηθεί μετά από ανώνυμη χορηγία κάποιου φιλότεχνου.
&00 Η Galleria degli Uffizi της Φλωρεντίας εγκατέλειψε τα σχέδιά της να προχωρήσει στη συντήρηση του αριστουργήματος του Λεονάρντο ντα Βίντσι, "Το προσκύνημα των μάγων" μετά τη διεθνή εκστρατεία ειδικών που θεωρούσαν ότι το έργο δεν θα άντεχε στις επεμβάσεις.
Το Προσκύνημα των μάγων είναι ένα μισοτελειωμένο έργο της νεαρής ηλικίας του ζωγράφου και επρόκειτο να συντηρηθεί μετά από ανώνυμη χορηγία κάποιου φιλότεχνου.
Σύμφωνα με το BBC, μόλις έγινε γνωστή η πρόθεση του μουσείου, η ομάδα ArtWatch, μία διεθνής οργάνωση με στόχο την προστασία έργων τέχνης από τους συντηρητές που τους διακατέχει υπερβάλλοντας ζήλος, αντέδρασε άμεσα με εκστρατεία ενάντια στη συντήρηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η καμπάνια της Artwatch έχει υποστηριχθεί από δεκάδες χορηγίες από τις Ηνωμένες πολιτείες, την Βρετανία και την Ιταλία, ενώ ένθερμος υποστηριχτής ήταν και ο διάσημος ιστορικός και συγγραφέας του "Χρονικού της Τέχνης", Ε. Γκόμπριχ, ο οποίος πέθανε στις 3 Νοεμβρίου.