Ομιλία με θέμα: "Η επιρροή του αρχαίου δράματος στην όπερα" θα δώσει ο Σπύρος Μερκούρης στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς την Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2007. Η ομιλία θα συνοδεύεται από παρουσίαση (με slides) της έκθεσης «Ελληνικοί Μύθοι και Αρχαίο Ελληνικό Δράμα στη Σκάλα του Μιλάνου», καθώς και από την Όπερα του Πεκίνου.
Στο τέλος του 6ου αι. π.Χ. γεννιούνται στην Αθήνα δύο ύψιστα αγαθά που έχει προσφέρει ο Ελληνικός κόσμος στην ανθρωπότητα: η Δημοκρατία και το Αρχαίο Δράμα.
Η Αττική τραγωδία και κωμωδία αναπτύχθηκαν και αναδείχτηκαν από το σύνολο των Αθηναίων πολιτών σε παγκόσμιο έργο τέχνης. Σε αυτές ενώθηκαν ο λόγος και το τραγούδι, ο χορός και η σκηνική εικόνα, σε μια μεγαλειώδη ανανέωση του Μύθου μέσα από τον πνευματικό προβληματισμό της εποχής.
Ο μύθος, γίνεται για τους τραγικούς, μέσο για να εκφράσουν το θρησκευτικό, το φιλοσοφικό, το πολιτικό και το καλλιτεχνικό τους πιστεύω. Με το λόγο τους οι δραματικοί ποιητές εκφράζουν τη σύγκρουση της παλαιάς θρησκευτικής παράδοσης με ένα νέο ηθικό στοχασμό. Η ανθρώπινη ευθύνη γίνεται αντικείμενο στοχασμού και διαλόγου. Στην αντίθεση μεταξύ του ανθρώπινου και του θεϊκού φανερώνονται τα προβλήματα των ανθρώπινων ευθυνών.
Με το Χριστιανισμό και το Θεοκρατικό Μεσαίωνα τα αρχαία ελληνο-ρωμαϊκά θέατρα για αιώνες σιγούν. Η Αναγέννηση επαναφέρει τον άνθρωπο στο προσκήνιο. Η αγάπη του ανθρώπου για το θέατρο ξεκίνησε από τους ουμανιστές και τους ποιητές της πρώτης περιόδου της Αναγέννησης. Σε αυτό το πνεύμα του ουμανισμού, της ελευθερίας και του Διαφωτισμού το αρχαίο ελληνικό δράμα ανακαλύφθηκε, εξετάστηκε, αναλύθηκε και αναβίωσε. Και έτσι, μέσω αυτής της δραματικής αναγέννησης, δημιουργήθηκε η όπερα.
Στα τέλη του 16ου αιώνα στη Φλωρεντία, μια ομάδα ευγενών, ποιητών και μουσικών συνεταιρίστηκαν για να ανακαλύψουν πάλι το μουσικό πνεύμα της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας. Αυτή η διανοητική λέσχη έγινε γνωστή ως Camerata.
Το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη, η μη κερδοσκοπική εταιρία Ορίζοντες-Δράσεις και η Σκάλα του Μιλάνου οργάνωσαν τον Μάιο του 2005 μια έκθεση με τίτλο «Ελληνικοί Μύθοι και Αρχαίο Ελληνικό Δράμα στη Σκάλα του Μιλάνου». Η έκθεση σημείωσε τεράστια επιτυχία αφού παρέμεινε για έξι μήνες και την επισκέφθηκαν 122.000 άτομα.
Παρουσιάστηκαν κοστούμια από μεγάλες Ελληνίδες και ξένες πρωταγωνίστριες της όπερας και του θεάτρου όπως η Μαρία Κάλλας, η Hildegard Behrens, η Birgit Nilsson, η Grace Bumbry, η Μελίνα Μερκούρη, η Ειρήνη Παππά, η Ελένη Χατζηαργύρη, η Λήδα Τασοπούλου, η Καρυοφιλιά Καραμπέτη κ.ά. σχεδιασμένα από ενδυματολόγους σκηνογράφους όπως ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Γιάννης Κόκκος, η Ντένη Βαχλιώτη, ο Attilio Collonelo, ο Nicolas Benois κ.ά.
Η ίδια έκθεση πρόκειται να παρουσιαστεί στο Πεκίνο, στις 11 Σεπτεμβρίου 2008 για δύο μήνες στην Όπερα του Πεκίνου, στις εκδηλώσεις κατά την διάρκεια των οποίων η Κίνα τιμά την Ελλάδα στη χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων.
Πληροφορίες:
Μουσείο Μπενάκη, Κτήριο οδού Πειραιώς
Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου
Τηλ. 210 3453111
Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη
Πολυγνώτου 9-11, Πλάκα
Τηλ. 210 3315601
Ομιλία με θέμα: "Η επιρροή του αρχαίου δράματος στην όπερα" θα δώσει ο Σπύρος Μερκούρης στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς την Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2007. Η ομιλία θα συνοδεύεται από παρουσίαση (με slides) της έκθεσης «Ελληνικοί Μύθοι και Αρχαίο Ελληνικό Δράμα στη Σκάλα του Μιλάνου», καθώς και από την Όπερα του Πεκίνου.