Έκθεση ζωγραφικής και χαρακτικής της Κούλας Μπεκιάρη

06.11.2007
Ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων, παρουσιάζει από 6 έως 29 Νοεμβρίου 2007 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων την έκθεση ζωγραφικής και χαρακτικής της Κούλας Μπεκιάρη (1905-1992).
Ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων, παρουσιάζει από 6 έως 29 Νοεμβρίου 2007 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων την έκθεση ζωγραφικής και χαρακτικής της Κούλας Μπεκιάρη (1905-1992).

Η Κούλα Μπεκιάρη υπήρξε αυτοδίδακτη ζωγράφος και χαράκτρια και διαμόρφωσε την καλλιτεχνική της παιδεία σε κύκλο σπουδαίων πνευματικών ανθρώπων ?ζωγράφων, γλυπτών, χαρακτών, λογοτεχνών- του Μεσοπολέμου όπου συγκέντρωνε τακτικά στο σπίτι της, συζητούσαν και επικοινωνούσαν για καλλιτεχνικές τους ανησυχίες.

Ο καλοσυνάτος χαρακτήρας της και η αλληλέγγυα διάθεσή της συντέλεσαν ώστε γρήγορα να αναδειχθεί κεντρικός άξονας αυτού του καλλιτεχνικού κύκλου και το έργο της να τύχει θαυμασμού και αναγνώρισης επωνύμων ανθρώπων της αθηναικής κοινωνίας. Λέγεται ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αγαπούσε τη δουλειά της και ιδιαίτερα ένα από τα ζωγραφικά τοπία της με θέμα το δάσος.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν και έργα της γλύπτριας, ζωγράφου και λογοτέχνιδας Άννας Μπεκιάρη (1870-1960), μητέρα της Κούλας Μπεκιάρη. Μελετώντας κανείς τη ζωή και το έργο των δύο γυναικών, επιχειρούνται γενικότερες επισημάνσεις, σχετικές με την ελληνική τέχνη του Μεσοπολέμου. Η σχέση της Κούλας Μπεκιάρη με τους δασκάλους της στη ζωγραφικά και στην χαρακτική, καθώς και η συμμετοχή της σε πανελλήνιες και διεθνείς εκθέσεις, φωτίζουν παραγνωρισμένες πτυχές της νεοελληνικής ζωγραφικής και χαρακτικής.

Εκτός από ζωγράφος και χαράκτρια υπήρξε επίσης μεγάλη δωρήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης ,του Μουσείου Αλέξανδρου Σούτζου, της Ακαδημίας Αθηνών και της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων.

Στην έκθεση παρουσιάζονται ζωγραφικά και χαρακτικά έργα καθώς και προσωπικά αντικείμενα της ζωγράφου και χαράκτριας.

Εγκαίνια: Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2007, ώρα 19:00
Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων - αίθουσες «Γ.Ιακωβίδης» & «Ν.Γύζης»:
Ακαδημίας 50, τηλ.: 210 36 21 601
Ώρες λειτουργίας: 9π.μ. - 1μ.μ. και 5μ.μ.-9μ.μ. εκτός Κυριακής
απογεύματος & Δευτέρας