«Ζουμ» στο φωτογραφικό έργο του Γουίλιαμ Κλάιν

30.10.2007
Μια σειρά ανέκδοτων φωτογραφιών από την Ελλάδα του 1957 και του 1963, έτσι όπως την αποτύπωσε ο φωτογραφικός φακός του Γουίλιαμ Κλάιν, ανάμεσά τους και μία φωτογραφία της Μελίνας Μερκούρη αγκαλιά με τον Πίτερ Ουστίνοφ, περιλαμβάνει το μεγάλο αφιέρωμα του 48ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου στον πολυτάλαντο Αμερικανό σκηνοθέτη, φωτογράφο, γραφίστα και ζωγράφο.
Σειρά ανέκδοτων φωτογραφιών από την Ελλάδα του 1957 και του 1963, έτσι όπως την αποτύπωσε ο φωτογραφικός φακός του Γουίλιαμ Κλάιν - ανάμεσά τους και μία φωτογραφία της Μελίνας Μερκούρη αγκαλιά με τον Πίτερ Ουστίνοφ - περιλαμβάνει το μεγάλο αφιέρωμα του 48ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου στον πολυτάλαντο Αμερικανό σκηνοθέτη, φωτογράφο, γραφίστα και ζωγράφο.

Για τον καλλιτέχνη, αλλά και τον άνθρωπο Κλάιν, θα μιλήσει ο πρώην υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας, Ζακ Λανγκ. Άλλωστε μπορεί ο Κλάιν να γεννήθηκε το 1928 στην Αμερική, ωστόσο βρέθηκε πολύ μικρός - κοντά στα 20 - στο Παρίσι, το οποίο και δεν εγκατέλειψε.

Ο ίδιος ο Γουίλιαμ Κλάιν θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και τις δέκα μέρες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου και θα μιλήσει για την κινηματογραφική και φωτογραφική του δουλειά.

Πρωτοπόρος και πολιτικοποιημένος, με τον μοναδικό ανορθόδοξο τρόπο του, απαθανατίζει ή κινηματογραφεί θέματα της επικαιρότητας: τον πόλεμο του Βιετνάμ, τον ρατσισμό, τη διαφήμιση, τα reality shows, το rock n roll, τον Μάη του 68, τα δημοφιλή σπορ (στις ταινίες του για τον Muhammad Ali και το Roland Garos), αλλά και θρησκευτικά ζητήματα, με την τελευταία του ταινία «Ο Μεσσίας», σε μουσική του Handel, να αποτελεί ένα σουρεαλιστικό ορατόριο εκτελεσμένο από φυλακισμένους, ναρκομανείς, αστυνομικούς κ.ά.
Αναπόσπαστο μέρος του κινηματογραφικού αφιερώματος είναι η έκθεση φωτογραφιών του Κλάιν, που συνδιοργανώνεται με το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Η έκθεση θα αποτελείται από φωτογραφίες της Νέας Υόρκης, του Τόκιο, της Μόσχας, της Ρώμης, του Παρισιού, φωτογραφίες μόδας και των πολύχρωμων παρασκηνίων της από τα χρόνια της Vogue, προβολή των ταινιών μικρού μήκους Broadway by Light, Ralentis, και Contacts, που θα προβάλλονται σε ειδικά διαμορφωμένο σημείο του μουσείου, αφίσες των ταινιών του, μακέτες βιβλίων και τα γνωστά του ζωγραφισμένα φωτογραφικά «κοντάκτ».