Δημοπρασία: Ο Francis Bacon και ο Κύκλος του

24.10.2007
Φωτογραφίες του Francis Bacon από τον Βρετανό φωτογράφο Peter Stark πρωταγωνιστούν στη δημοπρασία του οίκου Bonhams. Εντωμεταξύ, για τους θιασώτες του καλλιτέχνη, προβλήθηκε στο Γερμανικό Ινστιτούτο Γκαίτε η ταινία "Η Αρένα του Bacon".

Ο Francis Bacon μέσα από τον φακό του Βρετανού φωτογράφου Peter Stark.

Συλλογή φωτογραφιών του διάσημου ζωγράφου Francis Bacon με τίτλο "Ο Francis Bacon και ο Κύκλος του" διατίθεται σε δημοπρασία στο Λονδίνο. Η δημοπρασία θα λάβει χώρα σήμερα στον οίκο Bonhams και αναμένεται να αγγίξει τα 40.000-50.000 ευρώ.

Ο φωτογράφος και ποιητής Peter Stark συναναστρεφόταν με καλλιτέχνες, συγγραφείς και προσωπικότητες των media, που πρωταγωνίστησαν στη σκηνή του Σόχο στα τέλη του '60. Τότε ήταν που ο Stark γνώρισε τον Bacon -θαυμαστή των ποιημάτων του- και δημιουργήθηκε το κατάλληλο σκηνικό για τη φωτογράφηση, η οποία κράτησε τρεις εβδομάδες στις αρχές του '70.

Μετά το πέρας της διαδικασίας, ο Bacon παρήγγειλε 500 αντίτυπα και χρησιμοποίησε δύο από τις φωτογραφίες σαν βάση για τη δημιουργία ισάριθμων αυτοπροσωπογραφιών το 1973. Με το θάνατο του Bacon, πολλές από αυτές τις εκτυπώσεις βρέθηκαν σκορπισμένες στο πάτωμα του εργαστηρίου του, όπως εξάλλου έκανε με όλες τις φωτογραφίες που χρησιμοποιούσε ως έμπνευση για τους πίνακές του.

Η φωτογράφηση έγινε στο στούντιο του καλλιτέχνη στο Reece Mews, καθώς και στα αγαπημένα στέκια του Bacon (γνωστού για τη λατρεία του στο αλκοόλ): τα 'Colony Rooms', 'Yorkminister Arms' και 'Wheelers' fish restaurant.

Γύρω από το εργαστήριο του καλλιτέχνη συστρέφεται και το ντοκιμαντέρ του Adam Law "Η Αρένα του Bacon", την προβολή του οποίου παρακολουθήσαμε στο Γερμανικό Ινστιτούτο Γκαίτε στο πλαίσιο των Ημερών Γερμανικού Πολιτισμού στις 18 Οκτωβρίου.

"Η Αρένα του Βacon", υποψήφια για το International Emmy Award 2005, διηγείται μια ζωή στα άκρα... γεμάτη εραστές, παχύρρευστο χρώμα, ταυρομαχίες, ωμή σάρκα, μελέτες κίνησης και το «Falling in Love" από τη Μάρλεν Ντίτριχ.

Ο Francis Bacon (1909-1992) είναι για πολλούς ο μεγαλύτερος ζωγράφος της μεταπολεμικής περιόδου μαζί με τον Πικάσο. Θιασώτης του Velasquez, του Van Gogh και του Picasso κατάφερε να συμφιλιώσει τη μεγάλη παράδοση της Δυτικής Τέχνης με τη ζωντάνια και τον «τρόμο» των νεότερων χρόνων.

Η ζωή του «φωνάζει» τόσο δυνατά όσο και οι περίφημοι Πάπες του ("Screaming Pope"), ενώ το μυαλό του παρουσιάζεται στην ταινία διεστραμμένα ιδιοφυές, απολύτως συγχρονισμένο με τις εικόνες που ζωγράφιζε... εικόνες που ο ίδιος ισχυριζόταν ότι προέκυπταν "στην τύχη"!

Παρά την νιχιλιστική και δαιμόνια φύση του, μοίρασε τη ζωή του σε έξι διαφορετικούς άνδρες-συντρόφους (... με πάμπολλους περιστασιακούς). Ο Adam Low διανθίζει την αφήγηση της Αρένας με συνεντεύξεις από κριτικούς τέχνης, συγγενείς, φίλους, συλλέκτες και καλλιτέχνες από το Παρίσι, τη Μαδρίτη, την Ταγγέρη, την Ιρλανδία και τη Νέα Υόρκη.

H υποβλητική φωνή του Bacon, το συνειρμικό μοντάζ, οι άνθρωποι της ζωής του και το soundtrack του Brian Eno αποτελούν το κινηματογραφικό αντίστοιχο των υπερβάσεων, των φαντασμάτων και των αναζητήσεων αυτού του εκκεντρικού ζωγράφου, που σημάδεψε τον 20ο αιώνα!

Χριστίνα Τσατσαράγκου