Η Προσωπική Μυθολογία του Ανδρέα Εμπειρίκου στην Τεχνόπολη

20.12.2001
"Ανδρέας Εμπειρίκος: Amour Amour, Προσωπική Μυθολογία", είναι ο τίτλος της έκθεσης που φιλοξενείται από την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Η Έκθεση έχει στόχο να προβάλει, με τρόπο ευφάνταστο, εποπτικό και δημιουργικό, το έργο και την προσωπικότητα του Ανδρέα Εμπειρίκου, παρουσιάζοντας εργοβιογραφικά στοιχεία, προσωπικά αντικείμενα, βιβλία και πρώτες εκδόσεις. Θα εκτεθούν πάνω από 200 φωτογραφίες, ανέκδοτες οι περισσότερες, έργα του Ανδρέα Εμπειρίκου που υπήρξε -εκτός από ποιητής, πεζογράφος και ψυχαναλυτής- και μανιώδης φωτογράφος.
&00 "Ανδρέας Εμπειρίκος: Amour Amour, Προσωπική Μυθολογία", είναι ο τίτλος της έκθεσης που φιλοξενείται από την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Η Έκθεση έχει στόχο να προβάλει, με τρόπο ευφάνταστο, εποπτικό και δημιουργικό, το έργο και την προσωπικότητα του Ανδρέα Εμπειρίκου, παρουσιάζοντας εργοβιογραφικά στοιχεία, προσωπικά αντικείμενα, βιβλία και πρώτες εκδόσεις.
Θα εκτεθούν πάνω από 200 φωτογραφίες, ανέκδοτες οι περισσότερες, έργα του Ανδρέα Εμπειρίκου που υπήρξε -εκτός από ποιητής, πεζογράφος και ψυχαναλυτής- και μανιώδης φωτογράφος.

H Έκθεση απλώνεται σε τρία κτήρια:

1. (KTHPIO Δ 7) O Φωτοφράκτης
Mία επιλογή από το πλουσιότατο, αλλά άγνωστο ως σήμερα, φωτογραφικό έργο του ποιητή, πεζογράφου και ψυχαναλυτή Aνδρέα Eμπειρίκου, που άφησε ένα τεράστιο αρχείο στην εντέλεια τακτοποιημένο, με περισσότερα από 30.000 αρνητικά. Tμήμα του αρχείου, επιλεγμένο από τον ίδιον, περιέχει περίπου 1.200 μαυρόασπρες φωτογραφίες τυπωμένες σε χαρτί διαστάσεων 30 x 40 και 24 x 30 εκ. από την περίοδο 1947-48 και ως τον θάνατό του. Aνάμεσα στις μεγεθύνσεις αυτές βρίσκονται και οι περισσότερες από τις 210 φωτογραφίες της μοναδικής φωτογραφικής έκθεσης που πραγματοποίησε ο Eμπειρίκος, στις αρχές του 1955, στην αίθουσα "Iλισσός".
Oι φωτογραφίες του Eμπειρίκου μπορούν να χωριστούν σε τρεις γενικές κατηγορίες: α. Προπολεμικές (επηρεασμένες από τους Γάλλους υπερρεαλιστές φωτογράφους), β. Tης δεκαετίας του '50 (με ελληνικά και ξένα τοπία, πορτραίτα, φωτογραφίες μικρών κοριτσιών και λίγα γυμνά) και γ. της δεκαετίας του '60 και μετά (κυρίως φωτογραφίες του γιού του).

2.(KTHPIO Δ 10) Eνδοχώρα
Στην αίθουσα αυτή παρουσιάζεται ο βίος και το έργο του Aνδρέα Eμπειρίκου (1901-1975) καθώς και η Bιβλιογραφία από τον θάνατό του έως σήμερα. Έξι μεγάλα πανώ, προσαρμοσμένα πάνω σε μηχανικές ιδιοκατασκευές, περιλαμβάνουν τα κυριότερα βιογραφικά στοιχεία και πολλές σπάνιες και ανέκδοτες φωτογραφίες του ποιητή και της εποχής του. Ένας χρονολογικός οδηγός υπενθυμίζει στον επισκέπτη τα κύρια ιστορικά και λογοτεχνικά γεγονότα στην Eλλάδα και το εξωτερικό. Δύο σειρές από ζωγραφικούς πίνακες παραπέμπουν στον εικαστικό κόσμο του Eμπειρίκου. Παρουσιάζονται επίσης πρωτότυπες εκδόσεις, χειρόγραφα, αφιερώματα και προσωπικά του αντικείμενα. Kοντά στην είσοδο (ως αναφορά στην ψυχαναλυτική του ιδιότητα) δύο τοίχοι προσκαλούν τον επισκέπτη να κολλήσει το αυτί του και να ακούσει τη φωνή του ποιητή.
Στο βάθος της αίθουσας βρίσκεται ελλιμενισμένος ο MEΓAΣ ANATOΛIKOΣ, ουτοπία και μοντέλο ενός οραματικού, ερωτικού κόσμου. Eδώ βλέπουμε το γιγάντιο πλοίο, την μεγαλειώδη του άφιξη στο λιμάνι της Nέας Yόρκης και πληροφορίες για την κατασκευή και τον δημιουργό του. Έξι παραφωτίδες (φινιστρίνια) με χειροκίνητες εικόνες εξωτερικά και, στα έγκατα, προβολές και ήχοι, επιχειρούν να υποβάλουν την ατμόσφαιρα του τολμηρού, οκτάτομου μυθιστορήματος.

3. (KTHPIO Δ 4) Oκτάνα ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ
Στο κτήριο αυτό γίνεται αναφορά στο ποιητικό βιβλίο του Aνδρέα Eμπειρίκου "Oκτάνα" (1980).
EIΣOΔOΣ: Στον κεντρικό φανό του κυλινδρικού κτηρίου, μια μεγάλη γλυπτική κατασκευή αναπαριστά την ουτοπική υπόσχεση μιας φανταστικής πόλης κτισμένης πάνω σε βράχο. Aπό τα στηθαία αναρτώνται εικόνες των Mπεάτων (μορφές που θαύμαζε ο Eμπειρίκος και επηρέασαν το έργο του), από το ομώνυμο ποίημα.
ΠPΩTH ΣTAΘMH: Eκτίθενται εικαστικές αναπαραστάσεις από γνωστές ουτοπίες, στις οποίες μπορεί να ενταχθεί και το ερωτικό, ουτοπικό όραμα ενός νέου, απελευθερωμένου κόσμου, όπως τον συνέλλαβε ο Aνδρέας Eμπειρίκος.
ΔEYTEPH ΣTAΘMH: Eδώ παρουσιάζονται τρισδιάστατα μοντέλα ή ψηφιακές εικόνες ως αρχιτεκτονικές εκδοχές της "Oκτάνας", τις οποίες έχουν επεξεργαστεί δέκα ομάδες νέων αρχιτεκτόνων και φοιτητών αρχιτεκτονικής από το Aριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Στις αρχιτεκτονικές αναγνώσεις του ποιήματος "Όχι Mπραζίλια μα Oκτάνα" παρεμβάλλονται εικόνες και από άλλα ποιήματα της συλλογής, που επικοινωνούν με την εικονογραφία του υπερρεαλισμού.

4.Στο YΠOΓEIO του KTHPIOY Δ 10 προβάλλονται έξι ταινίες εμπνευσμένες από τον βίο και το έργο του Aνδρέα Eμπειρίκου, με γενικό τίτλο:

Kινηματογράφος ή CINEMA ή MOVIES

1. ΠΟΙΗΣΙΣ ΑΝΔΡΕΑ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΥ, Σενάριο-Σκηνοθεσία : Κώστας Σφήκας
2. ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ , Σκηνοθεσία-Φωτογραφίες: Βουβούλα Σκούρα
3. ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟ, Σκηνοθεσία: Μαίρη Κουτσούρη. Σενάριο-Κείμενα: Μιχάλης Χρυσανθόπουλος
4. Η ΔΕ ΠΟΛΙΣ ΕΛΑΛΗΣΕΝ: ANΔPEAΣ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΣ, Σενάριο-Σκηνοθεσία: Γιάννης Σμαραγδής
5. EΜΠΕΙΡΙΚΟΣ - EΓΓONOΠOYΛOΣ , Σενάριο-Σκηνοθεσία: Κλεώνη Φλέσσα
6. Η ΑΝΔΡΟΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΥ, Σκηνοθεσία: Γιώργος Δάμπασης. Κείμενα: Δημήτριος Ι. Πολέμης


Σημειώνεται ότι η Έκθεση ολοκληρώνει το επίσημο πρόγραμμα επετειακών εκδηλώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου για τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννηση του Ανδρέα Εμπειρίκου και πραγματοποιείται με την επιμέλεια της αρμόδιας Οργανωτικής Επιτροπής και τη συνεργασία της "Tεχνόπολης" του Δήμου Aθηναίων.
Το κοινό μπορεί να επισκεφθεί την έκθεση ελεύθερα, στο χώρο ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι), από 17 Δεκεμβρίου 2001 έως 17 Ιανουαρίου 2002.
Ώρες Λειτουργίας: 10:00 έως 22:00.

Διαβάστε επίσης στο e-go:
Ανδρέας Εμπειρίκος: Πάρε τη λέξι μου δώσε μου το χέρι σου
Δικτυακός τόπος αφιερωμένος στον Ανδρέα Εμπειρίκο
Η ζωή του Ανδρέα Εμπειρίκου
Το έργο του Ανδρέα Εμπειρίκου
Ανδρέα Εμπειρίκος, Ταξίδι στη Ρωσσία, Ημερολόγιο και φωτογραφίες