Ο Τάτλιν και ο κύκλος του στο Μ.Μ.Σ.Τ

17.12.2001
Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης διοργανώνει τη δεύτερη μεγάλη έκθεση με έργα Ρωσικής Πρωτοπορίας με τίτλο "Κατασκευή. Ο Τάτλιν και ο κύκλος του". Το θέμα της είναι η ανάπτυξη των κινημάτων της Αφαίρεσης και του Κονστρουκτιβισμού στη Ρωσία και τη Σοβιετική Ενωση, που προέκυψαν από τους μετακυβιστικούς πειραματισμούς των Ρώσων καλλιτεχνών και της πρωτότυπης εργασίας του Vladimir Tatlin.
&00 Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης διοργανώνει τη δεύτερη μεγάλη έκθεση με έργα Ρωσικής Πρωτοπορίας με τίτλο "Κατασκευή. Ο Τάτλιν και ο κύκλος του".

Το θέμα της είναι η ανάπτυξη των κινημάτων της Αφαίρεσης και του Κονστρουκτιβισμού στη Ρωσία και τη Σοβιετική Ένωση, που προέκυψαν από τους μετακυβιστικούς πειραματισμούς των Ρώσων καλλιτεχνών και της πρωτότυπης εργασίας του Vladimir Tatlin. Τα έργα που θα παρουσιαστούν προέρχονται από τη Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης , αλλά και από σημαντικές αμερικανικές, βρετανικές και γερμανικές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, ενώ θα γίνουν ειδικές αναπαραγωγές- αντίγραφα ανάγλυφων, γλυπτών και κατασκευών του Tatlin και άλλων καλλιτεχνών.
Σκοπός της έκθεσης είναι να παρουσιαστεί , όχι μόνο το έργο του Tatlin, αλλά και να δοθεί μία όσο το δυνατόν περισσότερο ολοκληρωμένη εικόνα του κινήματος του Ρωσικού Κονστρουβισμού.

Οι Κονστρουβιστές συνέδεαν το έργο τους και τα οράματά τους με τους πολιτικούς στόχους της Οκτωβριανή Επανάστασης. Αντιλαμβάνονταν τη δημιουργική πράξη ως πράξη οργάνωσης- το χειρισμό υλικών και τεχνολογικών δυνατοτήτων που απελευθερώθηκαν από τον κομμουνισμό και την εκβιομηχάνιση. Πολιτικοποιούσαν το ρόλο του καλλιτέχνη, ο οποίος έπρεπε να φέρει την τέχνη στον κόσμο, την τέχνη στη ζωή και τελικά την τέχνη στην παραγωγή σε ένα νέο επίπεδο συλλογικού σκοπού. Την ίδια στιγμή επέκτειναν τους ορίζοντές τους πέρα από τα όρια της Σοβιετικής Ένωσης και επηρέαζαν τις μοντερνιστικές τάσεις στη Δυτική Ευρώπη. Περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή πρωτοπορία οι Ρώσοι καλλιτέχνες παρουσίασαν ριζικές καινοτομίες, απεριόριστη φαντασία, ρίσκο, που ήταν η ενσάρκωση της ιδέας του καινούριου.

Σημειώνεται ότι η μόνιμη έκθεση θα περιορισθεί στους δύο μεγάλους ορόφους στην Αποθήκη Β1 στην Προβλήτα του λιμανιού.
Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 22 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει έως τα τέλη Μαρτίου
Ωρες λειτουργίας: 9.00-21.00, Σαββατοκύριακο: 10.00-22.00