Συλλογή έργων ζωγραφικής Τέχνης!

14.11.2001
Μια επιλογή από τα έργα ζωγραφικής που περιλαμβάνει η καλλιτεχνική συλλογή της Μακεδονικής Καλλιτεχνικής Εταιρείας "Τέχνη" παρουσιάζεται στην έκθεση "Η συλλογή έργων ζωγραφικής της 'Τέχνης'", που εγκαινιάζεται την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), sσε συνεργασία με την "Τέχνη" και το ΜΙΕΤ, στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού των 50 χρόνων πολιτιστικής προσφοράς του ιστορικού σωματείου της Θεσσαλονίκης.
Μια επιλογή από τα έργα ζωγραφικής που περιλαμβάνει η καλλιτεχνική συλλογή της Μακεδονικής Καλλιτεχνικής Εταιρείας "Τέχνη" παρουσιάζεται στην έκθεση "Η συλλογή έργων ζωγραφικής της Τέχνης'", που εγκαινιάζεται την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), sσε συνεργασία με την "Τέχνη" και το ΜΙΕΤ, στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού των 50 χρόνων πολιτιστικής προσφοράς του ιστορικού σωματείου της Θεσσαλονίκης.
Η έκθεση παρουσιάζει 63 έργα, κατανεμημένα σε τέσσερις ενότητες (Αφαίρεση / Ανθρώπινη μορφή / Τοπίο / Νεκρή φύση) με τις υπογραφές 53 ζωγράφων. Ανάμεσα τους οι: Γιώργος Βακαλό, Σπύρος Βασιλείου, Λουκάς Βενετούλιας, Σωτήρης Ζερβόπουλος, Απόστολος Κιλεσσόπουλος, Χρήστος Λεφάκης, Στάθης Λογοθέτης, Στέλιος Μαυρομάτης, Γιάννης Μηταράκης, Ασαντούρ Μπαχαριάν, Μποστ, Χρόνης Μπότσογλου, Δημήτρης Μυταράς, Παντελής Ξαγοράκης, Δημήτρης Ξόνογλου, Πάνος Παπανάκος, Πάρις Πρέκας, Νίκος Σαχίνης, Γιάννης Σπυρόπουλος, Γεράσιμος Στέρης, Παναγιώτης Τέτσης, Αλέκος Φασιανός και άλλοι.
Η επιμελήτρια της έκθεσης, ιστορικός της τέχνης, Κάτια Κιλεσοπούλου, επισημαίνει: "Η συλλογή συγκροτήθηκε σταδιακά, και αποκλειστικά από δωρεές καλλιτεχνών που προσκλήθηκαν να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε ατομικές και ολιγοπρόσωπες ομαδικές εκθέσεις. Τα έργα, στην πλειονότητά τους, διαθέτουν ορισμένα ιστορικής αξίας χαρακτηριστικά, τα οποία συνιστούν και την ιδιομορφία τους: α) μαρτυρούν την ανάγκη των νεοελλήνων δημιουργών να εκφραστούν γνήσια και προσωπικά, αφομοιώνοντας ταχύτατα τις επιρροές της ευρωπαϊκής τέχνης β) δίνουν την ευκαιρία επαφής μας με τις τάσεις των Θεσσαλονικέων καλλιτεχνών, στις πρώτες περιόδους της πορείας τους, και επιβεβαιώνουν το ιστορικά τεκμηριωμένο γεγονός των πρωτοποριακών τους κατακτήσεων γ) αποτελούν ζωντανό τεκμήριο του εικαστικού πανοράματος (από τις παραδοσιακές τάσεις έως τις πειραματικές αναζητήσεις) το οποίο ξεδιπλωνόταν στα μάτια των Θεσσαλονικέων κατά τη δεκαετία του '60 έως τα μέσα του '70, τότε που πραγματοποιήθηκαν πάνω από 80 ατομικές και 50 ομαδικές εκθέσεις, και προωθήθηκαν οι πολιτιστικοί θεσμοί της Θεσσαλονίκης".
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Ιανουαρίου 2002 και θα λειτουργεί με το ακόλουθο ωράριο: Τρίτη έως και Κυριακή, ώρες 10-2 και 6-9. (Δευτέρα κλειστά). Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Για ομαδικές επισκέψεις, πρέπει να προηγείται συνεννόηση με το Κέντρο, στα τηλέφωνα 295.170 και 295.171.