"Μάκβεθ" o Γιώργος Κιμούλης!

19.06.2007
Στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πέτρας 2007, ο Γιώργος Κιμούλης ερμηνεύει και σκηνοθετεί "Μάκβεθ" σε μετάφραση Γιώργου Χειμωνά.
Τι: 'ΜΑΚΒΕΘ' Θεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη
Πότε: Τρίτη 24 Ιουλίου
Ώρα έναρξης: 9:30 μ.μ.

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πέτρας 2007, ο Γιώργος Κιμούλης ερμηνεύει και σκηνοθετεί "Μάκβεθ" σε μετάφραση Γιώργου Χειμωνά.

Ο Μάκβεθ είναι ένα αριστούργημα. Όταν το διαβάζεις - και, κυρίως, όταν το ζεις στη θεατρική του πραγματικότητα - αισθάνεσαι δέος απέναντι στον δημιουργό Νου που το έκανε αριστούργημα. Ο Σαίξπηρ γέννησε το «νου» του έργου και τον αφήνει, στη συνέχεια, να δημιουργεί σχεδόν αυτόνομα με μια δική του πλέον σκέψη.

Και ο νους του δράματος Μάκβεθ είναι, κυριολεκτικά, ένας λαβύρινθος, μέσα στον οποίο περιμένουν τέσσερα μεγάλα θέματα: ο Θάνατος (σε ολόκληρο τον οντο-γνωσιολογικό του όγκο και δίπλα του ο ανθρώπινος δήμιος: ο φόνος), το Μεγάλο (ως δεδομένο, φυσικό αίτημα της ψυχής και δίπλα του, η ανθρώπινη αναπηρία που το εξαθλιώνει: η πολιτική εξουσία), το Κακό (με όλη την κοσμολογική του ισχύ και δίπλα του η γήινη θεολογία που το εξανθρωπίζει για να το παραδώσει στον ομόλογο αντίπαλό του: το καλό) και πάνω απ’ όλα ο Φόβος, το μόνιμο πλέον συναίσθημα του σύγχρονου ανθρώπου.

- Οι άγγελοι που ξεπέφτουν στη γη γίνονται διάβολοι, είπε ο Θεός μ’ ένα διαβολικό χαμόγελο.
- Και οι διάβολοι που ξεπέφτουν στη γη, γίνονται δημιουργοί, απάντησε ο Διάβολος.
Ο φθόνος που τους έχεις αρκεί για απόδειξη, μιας κι είσαι κι εσύ δημιουργός. Έχεις άλλη; ρώτησε και τον κοίταξε με ένα βλέμμα αγγελικού οίκτου.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς
Σκηνοθεσία: Γιώργος Κιμούλης
Σκηνικά: Pawel Dobrzycki
Κοστούμια: Μαρία Καραπούλιου
Φωτισμοί: Ben Ormerod

ΔΙΑΝΟΜΗ
Γιώργος Κιμούλης (Μάκβεθ),
Λουκία Μιχαλοπούλου (Λαίδη Μάκβεθ)
Λαέρτης Βασιλείου, Νίκος Αναστασόπουλος, Τηλέμαχος Κρεβάϊκας, Νίκος Μαραγκόπουλος, Νίκος Μοναστηριώτης, Στάθης Παναγιωτίδης, Άννα Βασιλείου, Έφφη Αλεξάνδρου, Ηλίας Ευαγγελίδης, Μάρκος Στεφάνου, Χριστίνα Παχή, Μιχάλης Σάκκουλης, Γιώργος Βουρδαμής, Νίκος Μιχάκος.