Προσεγγίζοντας το Ολοκαύτωμα στο ελληνικό σχολείο

12.06.2007
Η διδασκαλία του Ολοκαυτώματος έχει καταχωριστεί ως τμήμα των Αναλυτικών Προγραμμάτων Ιστορίας σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και σε χώρες εκτός Ευρώπης.
Η διδασκαλία του Ολοκαυτώματος έχει καταχωριστεί ως τμήμα των Αναλυτικών Προγραμμάτων Ιστορίας σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και σε χώρες εκτός Ευρώπης. Είτε ενσωματωμένη στη διδασκαλία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου είτε ως ξεχωριστή διδακτική ενότητα με ιδιαίτερο εκπαιδευτικό υλικό και προκαθορισμένες ώρες αυτοτελούς διδασκαλίας, η προσέγγιση του Ολοκαυτώματος υπακούει σε μια παιδαγωγική λογική, η οποία βρίσκεται σε άμεση συνάφεια με τους πρωτεύοντες γενικούς σκοπούς της διδασκαλίας της Ιστορίας, οι οποίοι αφορούν την καλλιέργεια κριτικής ιστορικής σκέψης, την πολιτική κοινωνικοποίηση, την ενδυνάμωση της δημοκρατικής συνείδησης και την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι διδακτικές προσεγγίσεις που αναπτύσσονται στο βιβλίο αυτό στοχεύουν στην κριτική κατανόηση και ερμηνεία του Ολοκαυτώματος, παίρνοντας αποστάσεις από τις πολιτικές διαχείρισης του θέματος, τις οποίες, ωστόσο, οι συγγραφείς επιχειρούν να ερμηνεύσουν, αναδεικνύοντας τόσο τους μηχανισμούς συγκρότησής τους όσο και τις σκοπιμότητες που εξυπηρετούν.

Η πολυπρισματική και σύνθετη προσέγγιση του Ολοκαυτώματος, η αναζήτηση και η ερμηνεία παραγόντων που προσδιορίζουν την ιστορική του μοναδικότητα, η ανάδειξη της δομικής του σχέσης με την ιδεολογία του γερμανικού εθνικοσοσιαλισμού και ιδιαίτερα με τον αντισημιτισμό και τον εξολοθρευτικό ρατσισμό, η διερεύνηση των ιδεολογικών αφετηριών από τις οποίες εκκινούν άμεσες ή έμμεσες αμφισβητήσεις του τραγικά μοναδικού αυτού ιστορικού γεγονότος, αποτελούν τους βασικούς άξονες στους οποίους δομείται το θεωρητικό υπόβαθρο των διδακτικών προτάσεων του βιβλίου. Παράλληλα αναπτύσσονται σύγχρονες ιστοριογραφικές ερμηνείες της σχέσης ιστορίας - μνήμης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη μνήμη του Βισύ, ενώ καταγράφονται και αναλύονται προφορικές μαρτυρίες επιζώντων του Ολοκαυτώματος από το νησί της Ρόδου.

Με το βιβλίο αυτό οι εκδόσεις «Ταξιδευτής» εγκαινιάζουν μια καινούργια σειρά, η οποία υπό τον εύγλωττο τίτλο «Έκκεντρη Ιστορία - Ιστορία από το περιθώριο», υπόσχεται να διευρύνει τους διανοητικούς ορίζοντες του αναγνωστικού κοινού με μια ιστοριογραφία που, μαχητικά, παρεμβατικά και αιρετικά, επιλέγει μια διαφορετική οπτική γωνία θέασης της ιστορικής πραγματικότητας, αναδεικνύοντας πόσο το έκκεντρο μπορεί να γίνει κεντρικό...

Εκδόσεις Ταξιδευτής
Τίτλος: Προσεγγίζοντας το Ολοκαύτωμα στο ελληνικό σχολείο
Συγγραφείς: Γιώργος Κόκκινος, Μαρία Βλαχού, Βασιλική Σακκά, Ευαγγελία Κουνέλη, Αγγελουρανία Κώστογλου, Σταύρος Παπαδόπουλος
Σελίδες: 332