Γλυπτά του Ντεγκά στο Μουσείο Ηρακλειδών

16.10.2009
Την έκθεση με τίτλο: «Η Πλήρης Συλλογή Γλυπτών του Edgar Degas» - μια έκθεση με πολλές πρωτιές - θα φιλοξενήσει το Μουσείο Ηρακλειδών από την 27η Νοεμβρίου 2009 έως την 25η Απριλίου 2010.
Την έκθεση με τίτλο: «Η Πλήρης Συλλογή Γλυπτών του Edgar Degas» - μια έκθεση με πολλές πρωτιές - θα φιλοξενήσει το Μουσείο Ηρακλειδών από την 27η Νοεμβρίου 2009 έως την 25η Απριλίου 2010.

Είναι η πρώτη φορά που εκτίθενται τα γλυπτά του Degas στην Ελλάδα, η πρώτη φορά που και τα εβδομήντα τέσσερα γλυπτά παρουσιάζονται μαζί και τέλος, είναι η πρώτη φορά που επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο.

Έχουμε όλοι ακούσει για επιστήμονες που χρησιμοποιούν υπερσύγχρονο εξοπλισμό προκειμένου να ανακαλύψουν έναν πίνακα ενός διάσημου καλλιτέχνη, του Da Vinci για παράδειγμα, κρυμμένο κάτω από ένα από τα μεταγενέστερα έργα του. Δεν ήταν ασυνήθιστο για έναν ζωγράφο να ανακυκλώσει έναν καμβά, ζωγραφίζοντας μερικές φορές το ίδιο θέμα, αλλά με διαφορετικό τρόπο.

Αλίμονο, κανείς δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στο προηγούμενο έργο χωρίς να καταστρέψει τη μεταγενέστερη, γνωστή εκδοχή. Με άλλα λόγια, κάποιος μπορεί να ταξιδέψει πίσω στο χρόνο, αλλά χωρίς τη δυνατότητα να επιστρέψει στο παρόν. Κανείς δεν ενδιαφέρεται γι’αυτό το είδος ταξιδιού!

Αλλά τώρα έχουμε μια μοναδική ευκαιρία. Όλα τα μπρούντζινα γλυπτά στην έκθεση αυτή είναι χυτευμένα από πρόσφατα ανακαλυμμένα γύψινα εκμαγεία τα οποία είχαν γίνει από τα αρχικά κέρινα προπλάσματα του Degas κατά τη διάρκεια της ζωής του και με τη συγκατάθεσή του. Αυτό είναι αξιοσημείωτο δεδομένου ότι όλα τα άλλα μπρούντζινα γλυπτά που βλέπει κάποιος σήμερα σε μουσεία και αλλού, χυτεύθηκαν σε μπρούντζο από τα πρότυπα που έγιναν μετά τον θάνατο του καλλιτέχνη.

Επομένως, τα μπρούντζινα γλυπτά στην έκθεση αυτή μπορούν να θεωρηθούν ως οι αρχικές εκδοχές και όλα τα άλλα ως δεύτερες εκδοχές αυτών των γλυπτών. Έτσι, για πρώτη φορά θα είναι δυνατόν για τους ειδήμονες, τους μελετητές και το ευρύ κοινό να συγκρίνουν τα μπρούντζινα γλυπτά του καλλιτέχνη στις προ και μετά καταστάσεις τους, γεγονός σχεδόν απαράμιλλο στην ιστορία της τέχνης.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, το Μουσείο θα εκδώσει συλλεκτικό κατάλογο σε τρεις γλώσσες.

Η ΠΛΗΡΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗ ΓΛΥΠΤΩΝ ΤΟΥ EDGAR DEGAS
27 Νοεμβρίου 2009 - 25 Απριλίου 2010
Δευτέρα: κλειστά
Τρίτη-Σάββατο: 13:00-21:00
Κυριακή: 11:00-19:00