Στη Χέρτα Μίλερ το Νόμπελ Λογοτεχνίας!

08.10.2009
Στην ρουμανο-γερμανίδα Χέρτα Μίλερ απονεμήθηκε από τη Σουηδική Ακαδημία σήμερα, Πέμπτη 8 Οκτωβρίου, το Νόμπελ Λογοτεχνίας, η ύψιστη τιμή στο χώρο των Τεχνών και των Γραμμάτων.

Στην ρουμανο-γερμανίδα συγγραφέα Χέρτα Μίλερ απονεμήθηκε από τη Σουηδική Ακαδημία σήμερα, Πέμπτη 8 Οκτωβρίου, το Νόμπελ Λογοτεχνίας, η ύψιστη τιμή στο χώρο των Τεχνών και των Γραμμάτων.

Η Σουηδική Ακαδημία σε σύντομη ανακοίνωσή της αναφέρει πως η συγγραφέας "με την πυκνότητα της ποιήσής της και την ειλικρίνεια της πρόζας της σκιαγραφεί τη ζωή των ανθρώπων χωρίς πατρίδα, αυτών δηλαδή που έχουν εκδιώχθεί".

Η μυθιστοριογράφος, ποιήτρια και δοκιμιογράφος Χέρτα Μίλερ γεννήθηκε το 1953 στη Ρουμανία και στο σύνολο του έργου της απεικονίζει τις δύσκολες συνθήκες ζωής στη χώρα της κάτω από καθεστώς του Τσαουσέσκου.
Σπούδασε Γερμανική και Ρουμανική λογοτεχνία και αρχικά εργάστηκε ως μεταφράστρια σε μία ρουμανική εταιρεία, από την οποία και απολύθηκε γιατί αρνήθηκε να συνεργαστεί με την μυστική αστυνομία του κομμουνιστικού καθεστώτος. Το πρώτο της βιβλίο εκδόθηκε στην Ρουμανία (στα γερμανικά) το 1982 και κυκλοφόρησε μόνο σε λογοκριμένες από το καθεστώς εκδόσεις.
Το 1987 η Μίλερ μετακόμισε με το σύζυγό της -τον επίσης συγγραφέα, Ρίτσαρντ Βάγκνερ- στη Γερμανία, όπου και ζει μέχρι σήμερα ασχολούμενη με τη λογοτεχνία, έχοντας αποσπάσει πλήθος λογοτεχνικών διακρίσεων.

Η επιλογή Χέρτα Μίλερ -σημειώστε πως το βραβείο συνοδεύεται από το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 1,42 εκατ. δολαρίων- προκάλεσε μεγάλη έκπληξη στους κύκλους τους βιβλιόφιλων, καθώς ο Ισραηλινός συγγραφέας Αμοζ Οζ και η Αλγερινή Ασια Τζεμπάρ πόζαραν τις τελευταίες ημέρες ως αδιαφιλονίκητα φαβορί.

Χαρακτηριστικό είναι πως η συγγραφέας είναι άγνωστη σχεδόν στο ελληνικό κοινό. Με ένα σύντομο ψάξιμο εντοπίσαμε ένα μόνο της βιβλίο να έχει μεταφραστεί στα ελληνικά, οι "Μετέωροι Ταξιδιώτες" από τις εκδόσεις Ηρόδοτος.

Σας θυμίζουμε, τέλος, πως ανάμεσα στους νικητές των τελευταίων ετών συγκαταλέγονται ο Γάλλος Ζαν-Μαρί Γκυστάβ Λε Κλεζιό (2008) οι βρετανοί Ντόρις Λέσινγκ (2007) και ο Χάρολντ Πίντερ (2005) και ο Τούρκος Ορχάν Παμούκ (2006).


Γεωργία Οικονόμου