Η Τέχνη της Αποπλάνησης στο Θέατρο Altera Pars

06.10.2009
Το καταξιωμένο έργο του Neil LaBute Η ΤΕΧΝΗ Της ΑΠΟΠΛΑΝΗΣΗΣ από την Ομάδα «Εγρηγορός» παρουσιάζει το Δη.Πε.Θε. Βόλου ξεκινώντας τη φετινή του δραστηριότητα από την Αθήνα. Το έργο θα παιχτεί για ένα μήνα στο θέατρο Altera Pars και στη συνέχεια στον Βόλο.
Το καταξιωμένο έργο του Neil LaBute Η ΤΕΧΝΗ Της ΑΠΟΠΛΑΝΗΣΗΣ από την Ομάδα «Εγρηγορός» παρουσιάζει το Δη.Πε.Θε. Βόλου ξεκινώντας τη φετινή του δραστηριότητα από την Αθήνα. Το έργο θα παιχτεί για ένα μήνα στο θέατρο Altera Pars και στη συνέχεια στον Βόλο.

Η Τέχνη της Αποπλάνησης αφηγείται την ιστορία μιας φοιτήτριας που δεν διστάζει να «μεταμορφώσει» τον εραστή της σ΄έναν καινούριο άνθρωπο χρησιμοποιώντας υπόγεια ψυχολογική πίεση ... και άλλους κωμικούς μηχανισμούς.

Ο Άνταμ είναι ένας χοντρούλης και όχι ακριβώς γοητευτικός φοιτητής κολεγίου που βγάζει τα προς το ζην δουλεύοντας ως φύλακας στο Μουσείο του Πανεπιστημίου. Εκεί θα γνωρίσει την Έβελυν μια όμορφη, έξυπνη και αντιδραστική φοιτήτρια Καλών Τεχνών. Οι δυο τους θα ξεκινήσουν μια σχέση και η Έβελυν σύντομα θα γνωρίσει τους δύο φίλους του Άνταμ, τον Φίλιπ και την Τζένη που είναι επίσης ζευγάρι.

Ο δεσμός τους αρχίζει να ισχυροποιείται όσο περνάει ο καιρός, όταν όμως οι φίλοι του Άνταμ διαπιστώνουν το μέγεθος της επιρροής που έχει πάνω του η Έβελυν, που φτάνει μέχρι και σε τρομερές αλλαγές στην εμφάνιση του Άνταμ, αρχίζουν να ανησυχούν και οι σχέσεις των τεσσάρων αναστατώνονται με απρόβλεπτες συνέπειες για όλους...

Η αποπλάνηση είναι η τέχνη του να φέρνεις τον σύντροφο σου σε ένα ρομαντικό και αισθησιακό δέσιμο μαζί σου. Στην αποπλάνηση δεν σε ενδιαφέρει τόσο το αποτέλεσμα όσο η διαδικασία στο σύνολο της. Όταν αρχίζεις το παιχνίδι της αποπλάνησης είναι σαν να προσκαλείς τον σύντροφο σου σε μία απίστευτα αισθησιακή εμπειρία που έχει ως στόχο να διεγείρει όλες τις αισθήσεις. Ο σύντροφος σου δέχεται όλη σου την τέχνη καθώς εσύ ορίζεις τους όρους του παιχνιδιού.

Τα όρια ανάμεσα στον έρωτα και στην τέχνη διερευνώνται στο έργο με τρόπο προκλητικό. Ένα έργο δυνατό, που απογυμνώνει σχεδόν όλες της πτυχές των ανθρώπινης συμπεριφοράς σε σχέση με τον έρωτα και την ανελέητη δύναμη του.
Ένα σκανδαλιστικό και συνάμα βαθιά ανθρώπινο έργο που χωρίς να σοκάρει σε βάζει στην διαδικασία να σκεφτείς πόσο εύκολα μπορείς να κάνεις πράγματα ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΕΚΑΝΕΣ ΠΟΤΕ!

Μια αληθινά ειρωνική ματιά πάνω στις σχέσεις των δυο φύλων όπως αυτές διαμορφώνονται μέσα από την έντονη ανάγκη για την «επιτυχία». Ένα έργο που θέτει το ερώτημα «πόσα είσαι διατεθειμένος να θυσιάσεις για την γυναίκα που αγαπάς;» και πόσα θυσιάζεις για «να πετύχεις». Αξίζει άραγε τον κόπο; Και κυρίως είσαι σίγουρος πως στο παιχνίδι της αποπλάνησης δεν μετράει το αποτέλεσμα;

Neil LaBute
Ο αμερικανός θεατρικός συγγραφέας, Νηλ Λαμπιούτ (Neil LaBute) γεννήθηκε στο Ντιτρόϊτ του Μίσιγκαν στις 19 Μαρτίου 1963 και μεγάλωσε στην Ουάσινγκτον. Σπούδασε θέατρο στα Πανεπιστήμια Brigham, Kansas και New York University και συγγραφή θεατρικού έργου στο Royal Academy of London με υποτροφία. Το 1993 βραβεύτηκε για το έργο του In the Company of Men, το οποίο μετέφερε στον κινηματογράφο με τεράστια επιτυχία, εκτοξεύοντας στα ύψη την καριέρα του ως κινηματογραφιστή. Ταξίδεψε στην Αγγλία, σκηνοθέτησε τη Ρενέ Ζελβέγκερ (Nurse Betty) και την Γκουίνεθ Πάλτροου (Possession) στον κινηματογράφο χωρίς ποτέ να σταματήσει να γράφει θεατρικά έργα. Εκτός από την «Τέχνη της αποπλάνησης» (The shape of things, 2001), με το οποίο κέρδισε μια υποψηφιότητα για το βραβείο καλύτερου θεατρικού έργου της London Evening Standard, άλλα θεατρικά του έργα είναι: "Κοσμικό Γεγονός" (1999) και "Μercy Seat" (2002).

Ταινίες που συμμετείχε ως σεναριογράφος ή σκηνοθέτης είναι: "Νοσοκόμα Μπέτυ" (βραβείο σεναρίου στο φεστιβάλ Καννών- 2001), "Μεταξύ ανδρών" (βραβείο στο Διεθνές φεστιβάλ Θεσσαλονίκης - 1997), "Γείτονες και φίλοι", ?Possession? και "Το παιχνίδι της αποπλάνησης".

Ο ίδιος λέει: "Έχω μέσα μου και απελπισία και ελπίδα. Είμαι ρεαλιστής, καταλαβαίνετε; Ξέρω ότι είμαστε ικανοί και για το καλό και για το κακό και ο καθένας μπορεί να αποφασίσει πιο δρόμο θα ακολουθήσει".

Συντελεστές:
Μετάφραση: Ματίνα Καλογεροπούλου
Σκηνοθεσία: Έκτορας Μελάνης
Σκηνικά: Βίκυ Ρουμπέκα
Κοστούμια: Kατερίνα Χατζοπούλου
Μουσική επιμέλεια: Hector-JMT

Τους ρόλους ερμηνεύουν: Γιώργος Καρατζιώτης, Ματίνα Καλογεροπούλου, Αναστασία Ζαφειροπούλου, Μάνος Τριανταφυλλάκης.

Παραστάσεις:
15 Οκτωβρίου - 15 Νοεμβρίου 2009: Αθήνα, Θέατρο ALTERA PARS, Μ. Αλεξάνδρου 123, Κεραμεικός, τηλ. 210 3410011.
13 Ιανουαρίου - 31 Ιανουαρίου: Βόλος, Θέατρο Παλαιάς Ηλεκτρικής.