Το "Βιετνάμ" και τα "Καλοκαιρινά" στην γκαλερί Αστρολάβος

17.09.2001
Δύο πολύ ενδιαφέρουσες εκθέσεις εγκαινιάζονται την ίδια μέρα στην αίθουσα τέχνης "ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ-Δεξαμενή". Μία ενότητα φωτογραφιών της Εφης Παρούτσα με τίτλο "Βιετνάμ: στη σκιά του χρόνου" και μία ομαδική έκθεση ζωγραφικής με τίτλο: «Τα καλοκαιρινά τους» .
"Βιετνάμ: στη σκιά του χρόνου", μία ενότητα φωτογραφιών της Εφης Παρούτσα εγκαινιάζεται την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου στο μεσαίο επίπεδο της Αίθουσας Τέχνης "ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ-Δεξαμενή". Το έργο ξεκίνησε ως ένα ταξίδι καταγραφής της ζωής των ανθρώπων σ' ένα πολύ διαφορετικό μέρος του κόσμου. Ένας κόσμος που η καθημερινή επιβίωση έχει ρόλο πρωταρχικό. Τα υλικά αγαθά και οι ανέσεις είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Το Βιετνάμ δεν είναι εκτεθειμένο στο φως του κόσμου. Έχει ξεχαστεί στη σκιά του και στη σκιά του χρόνου. Ο χρόνος εκεί αποκτά νέο νόημα. Το μόνο που μοιάζει σημαντικό είναι η στιγμή, το σήμερα. Το αύριο, μακρινό και αβέβαιο...
Το Βιετνάμ είναι μια υπενθύμιση των διαφορετικών εμπειριών της ανθρώπινης ζωής. Το αρχικό ταξίδι με σκοπό την ανακάλυψη ενός ξένου τόπου μετουσιώνεται σε μια πορεία διεύρυνσης του ίδιου μας του εαυτού. Η σύνθεση στη φωτογραφία της Παρούτσα παίζει πρωτεύοντα ρόλο. Τονισμένες λεπτομέρειες αποκτούν μια καταλυτική οντότητα παραπέμποντας στην τραγικότητα της αβεβαιότητας, στη ματαιότητα της κατανάλωσης, στην πεμπτουσία της ζωής. Το παιχνίδι με το φως και το ασπρόμαυρο των φωτογραφιών προσδίδουν στο θέμα μια μεταφυσική άποψη.
Η έκθεση γίνεται στα πλαίσια του 8ου Διεθνούς Μήνα Φωτογραφίας που διοργανώνεται από το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας.
Διάρκεια έκθεσης μέχρι 6 Οκτωβρίου.

"Τα καλοκαιρινά", μία ομαδική έκθεση ζωγραφικής εγκαινιάζεται την ίδια μέρα στο κάτω επίπεδο της Αίθουσας Τέχνης «ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ-Δεξαμενή» με συμμετοχή των καλλιτεχνών: Γκολφίνου, Κοκκινίδη, Λεβεντάκου, Μαρουδή, Μυταρά, Παπασπύρου, Πατρασκίδη, Πατρικαλάκι, Παυλοπούλου, Στεφάνου, Τσακιρίδη και Χάρου.
Εργα που γεμάτα χρώμα και φως, το φως του Ελληνικού καλοκαιριού, έργα που αναφέρονται κυρίως στην Eλληνική φύση, έργα που έγιναν μέσα στην ανεμελιά του καλοκαιριού τις πιο πολλές φορές μακριά από το εργαστήρι του καλλιτέχνη, έρχονται να δώσουν μια φωτεινή νότα στην αρχή του φθινοπώρου, έρχονται να δώσουν μια παράταση στο παιχνίδι και το όνειρο.
Διάρκεια έκθεσης μέχρι 6 Οκτωβρίου.