Παράθυρο στη Σαντορίνη

06.08.2001
"Παράθυρο στη Σαντορίνη", είναι ο τίτλος της έκθεσης, που φιλοξενείται αυτόν τον καιρό στο Μέγαρο Γύζη, στη Σαντορίνη και προσκαλώντας όλους τους φιλότεχνους σε ένα γοητευτικό εικαστικό ταξίδι. Το "Παράθυρο στη Σαντορίνη" σηματοδοτεί και το περιεχόμενο της έκθεσης: Ματιές στο νησί που σφραγίστηκε από τη μυθολογία, την ιστορία, την ομορφιά του. Στην έκθεση συμμετέχουν πέντε ζωγράφοι: ο Πάρις Πρέκας, ο Κώστας Πλακωτάρης, o Παναγιώτης Γράββαλος, ο Πέτρος Ζουμπουλάκης και η Ζωή Σκιαδαρέση
"Παράθυρο στη Σαντορίνη", είναι ο τίτλος της έκθεσης, που φιλοξενείται αυτόν τον καιρό στο Μέγαρο Γύζη, στη Σαντορίνη και προσκαλώντας όλους τους φιλότεχνους σε ένα γοητευτικό εικαστικό ταξίδι.
Το "Παράθυρο στη Σαντορίνη" σηματοδοτεί και το περιεχόμενο της έκθεσης: Ματιές στο νησί που σφραγίστηκε από τη μυθολογία, την ιστορία, την ομορφιά του.
Στην έκθεση συμμετέχουν πέντε ζωγράφοι: ο Πάρις Πρέκας, ο Κώστας Πλακωτάρης, o Παναγιώτης Γράββαλος, ο Πέτρος Ζουμπουλάκης και η Ζωή Σκιαδαρέση.
Ο Πάρις Πρέκας, ο αξέχαστος καλλιτέχνης, που απρόοπτα "έφυγε" από κοντά μας, έλκει την καταγωγή του από τη Σαντορίνη. Εκτίθενται υδατογραφίες μεγάλων διαστάσεων, άριστα δείγματα της εικαστικής του δημιουργίας, που αποδίδουν με χρωματική διαφάνεια και δεξιοτεχνία, το λυρισμό και το χαρακτήρα του νησιού.
Ο Κώστας Πλακωτάρης, πολυσχιδής καλλιτέχνης που έφυγε από κοντά μας το 1968 αφήνοντας πίσω του ένα πολύπλευρο έργο. Στις ελαιογραφίες του αποτυπώνει, με άψογη τεχνική, το εκτυφλωτικό φως που διαθλάται παντού. Στην ενδιαφέρουσα αυτή έκθεση, παρουσιάζει έργα σε λάδι ο Παναγιώτης Γράββαλος. Η στέρεη δομή τους τονίζει ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της ατμόσφαιρας του νησιού: Το παιχνίδι με τις αρχιτεκτονικές γραμμές.
Ο Πέτρος Ζουμπουλάκης κάνει μια υπέρβαση στο χώρο της μυθολογίας. Με την προσφιλή του μεικτή τεχνική, αποδίδει με δεξιότητα την αίσθηση της απύθμενης θάλασσας, όπου ο κόσμος της μυθολογίας μπορεί να κοιμάται, αλλά υπάρχει ζωντανός στη μνήμη των ανθρώπων. Η παράθεση αντικειμένων, στο ύφος της "νεκρής φύσης", παραπέμπει στο σήμερα με τρόπο ήρεμα σουρεαλιστικό.
Τέλος, η Ζωή Σκιαδαρέση φιλοτέχνησε, με το χαρακτηριστικό λεπτό της ύφος, μια σειρά τοπίων. Βράχια, θάλασσες, οικισμοί, πολύχρωμοι θάμνοι, φιλτραρισμένα όλα μέσα από την πλούσια ευαισθησία της.
Σημειώνουμε ότι η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 14 Αυγούστου, διοργανώνεται από την γκαλερί "Αργώ", το Μέγαρο Γκύζη και το Λαογραφικό Μουσείο Σαντορίνης.