Οι μετανάστες στην Ελλάδα της αλλαγής του αιώνα, συχνά υποδεικνύονται ως αίτιοι (συνήθως αρνητικοί) μιας σειράς φαινομένων της σύγχρονης κοινωνίας. Την ίδια στιγμή στο τραπέζι τίθεται το ζήτημα-αίτημα της αναγνώρισής τους ως υποκειμένων, όχι μόνο δικαιωμάτων, αλλά και λόγου.
Αυτός ο συλλογικός τόμος με περισσότερες από τριάντα παρεμβάσεις ανασυνθέτει και εμπλουτίζει τη συζήτηση για -και με- τους μετανάστες: από τον επιστημονικό λόγο και το λόγο των μεταναστών και των κοινοτήτων τους μέχρι εκείνο των κινημάτων αλληλεγγύης.
Δεν μπορεί έτσι παρά να οδηγήσει στον αναπροσδιορισμό των όρων αυτής της συζήτησης. Με κριτική διάθεση, ανατροπές και ενστάσεις απέναντι στις κυρίαρχες προσεγγίσεις, αναδεικνύει τους μετανάστες σε πολιτικά και κοινωνικά υποκείμενα της ελληνικής πραγματικότητας.
Για τους συνεργάτες και τους επιμελητές του τόμου είναι ο απαραίτητος επαναπροσδιορισμός των όρων της συζήτησης για και με τους μετανάστες μέσα από την ανασύνθεση του επιστημονικού λόγου, του λόγου των μεταναστών και των κοινοτήτων τους, των κινημάτων αλληλεγγύης, σε ένα κοινό έδαφος και αξιακό πεδίο. Ετσι, το βιβλίο συντίθεται πάνω σε τρεις αντίστοιχους άξονες.
Το πρώτο και το μεγαλύτερο μέρος του τόμου περιλαμβάνει 11 επιστημονικά κείμενα από την πλειοψηφία τους νέους, αλλά και καταξιωμένους επιστήμονες, τα οποία προμηθεύουν μέσα από ερευνητικά συμπεράσματα τη βάση για την ανάλυση των κοινωνικών φαινομένων της μετανάστευσης. Τα τελευταία αναγνωρίζονται ως φαινόμενα στα οποία καθρεφτίζεται η ίδια και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία αποτελώντας ένα είδος κόμβων-ορόσημων από όπου πρέπει υποχρεωτικά να διαβεί όποιος θέλει να τη "αναγνώσει" και να την κατανοήσει.
Το δεύτερο μέρος του τόμου δίνει το λόγο στους ίδιους τους μετανάστες και τις κοινότητές τους μέσα από 16 κείμενα σε πρώτο, πληθυντικό ή ενικό, πρόσωπο. Αντικείμενό τους, οι συνθήκες εργασίας, κατοικίας και ζωής, καθώς και οι ιδιαίτερες εμπειρίες στη/με την ελληνική κοινωνία, οι οποίες παρουσιάζονται, αδιαμεσολάβητες, από τα ίδια τα κοινωνικά υποκείμενα.
Στο τρίτο μέρος, τέλος, ο λόγος δίνεται στο κίνημα αλληλεγγύης, μέσα από την παρουσίαση της δράσης και των θέσεων οργανώσεων υποστήριξης των μεταναστών στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα. Ξεχωριστό χώρο και σημασία διεκδικεί το γυναικείο κίνημα και οι μορφές πολιτικής και κοινωνικής αλληλεγγύης προς τις μετανάστριες δεδομένης της θέσης και των επιπλέον προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ως τμήμα του μεταναστευτικού πληθυσμού.
Ο τόμος κλείνει με μια συλλογή φωτογραφιών με θέμα τους μετανάστες στην Αθήνα, ενήλικες, αλλά και παιδιά, καταγράφοντας την περιθωριοποίηση, την εκμετάλλευση, τη διεκδίκηση της ένταξης και την εργασία. Τη μετανάστευσή τους.
Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα
Τίτλος: Μετανάστες στην Ελλάδα
Επιμέλεια: Αθανάσιος Μαρβάκης, Δημήτρης Παρσάνογλου, Μίλτος Παύλου
Σελ.: 464
Τιμή: 6.000 δρχ.
ISBN 960-393-737-1
Οι μετανάστες στην Ελλάδα της αλλαγής του αιώνα, συχνά υποδεικνύονται ως αίτιοι (συνήθως αρνητικοί) μιας σειράς φαινομένων της σύγχρονης κοινωνίας. Την ίδια στιγμή στο τραπέζι τίθεται το ζήτημα-αίτημα της αναγνώρισής τους ως υποκειμένων, όχι μόνο δικαιωμάτων, αλλά και λόγου. Αυτός ο συλλογικός τόμος με περισσότερες από τριάντα παρεμβάσεις ανασυνθέτει και εμπλουτίζει τη συζήτηση για -και με- τους μετανάστες: από τον επιστημονικό λόγο και το λόγο των μεταναστών και των κοινοτήτων τους μέχρι εκείνο των κινημάτων αλληλεγγύης.