Ενας "ημιπεριθωριοποιημένος" πανεπιστημιακός, ο Δημήτρης Σκούρος, καταγράφει μέσα από τις φυλακές Διαβατών τις διαδοχικές εκμυστηρεύσεις πέντε προσώπων, διερευνώντας με τον τρόπο αυτό μία περίπτωση ατυχήματος που μοιάζει με φόνο. To μυστήριο πλέκεται γύρω από τη σχέση ενός καθηγητή ευρωπαϊκής λογοτεχνίας στο φιλολογικό τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με μια τέως φοιτήτριά του και τον θάνατό της. Ο καθηγητής προφυλακίζεται ως υπαίτιος του θανάτου και ο Δημήτρης Σκούρος, έχοντας έντονο μέσα του το αστυνομικό δαιμόνιο αφιερώνεται σε αυτήν την υπόθεση και επιχειρεί να αναζητήσει την αλήθεια, χωρίς να διστάσει να θέσει σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια του τη ζωή.
Αλήθεια είναι "ζήτημα περιστασιακής ανίας της φυλακής ή ζήτημα μόνιμης τυραννίας των ανθρώπων; Να βρεθούν, με κάποιο τρόπο, εκτός εαυτού. Να αποσείσουν το μαρτύριο της καθημερινής ύπαρξης, να μεταμορφωθούν σε κάτι το διαφορετικό, να οικειοποιηθούν μιαν αλλότρια περιβολή και να μεταμφιεστούν, συμπάσχοντας με ψυχικές εντάσεις άλλων".
Το βιβλίο χωρίζεται σε πέντε κεφάλαια, όσες δηλαδή είναι και οι εκμυστηρεύσεις των προσώπων, του Φίλιππου, του Γρηγόρη, της Ισαβέλλας, του Σωτήρη και της Ειρήνης. Μεταξύ μελοδραματικών παραληρημάτων κι "εκτοπλασματικών υλοποιήσεων", λογοτεχνικών παραπομπών και λαθραίων αρχαιολογικών ανασκαφών στην κεντρική Θεσσαλονίκη, η έρευνά του καταλήγει σε μια άλλη περίπτωση φόνου, που πάει να εμφανιστεί σαν ατύχημα.
Το βιβλίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα έξυπνο και όμορφο παιχνίδι ανατροπών που γοητεύει και συναρπάζει τον αναγνώστη καθώς τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο. Εκεί που αρχίζει να διαφαίνεται η λύση που θα οδηγήσει στην εξιχνίαση του μυστηρίου του ατυχήματος- δολοφονίας, όλα ανατρέπονται και καινούρια δεδομένα παρουσιάζονται.
Ένα καθαρόαιμο αστυνομικό μυθιστόρημα που δεν συναντούμε συχνά στους κόλπους της νεοελληνικής λογοτεχνίας.
Εκδόσεις Νεφέλη
Τίτλος: Παιχνίδια μνήμης
Συγγραφέας: Πέτρος Μαρτινίδης
Σελίδες: 249
ISBN: 960-211-592-0
Ενας "ημιπεριθωριοποιημένος" πανεπιστημιακός, ο Δημήτρης Σκούρος, καταγράφει μέσα από τις φυλακές Διαβατών τις διαδοχικές εκμυστηρεύσεις πέντε προσώπων διερευνώντας με τον τρόπο αυτό μία περίπτωση ατυχήματος που μοιάζει με φόνο. Έχοντας έντονο μέσα του το αστυνομικό δαιμόνιο αφιερώνεται σε αυτήν την υπόθεση και φτάνει στο σημείο να θέσει σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια του τη ζωή προκειμένου να ανακαλύψει την αλήθεια. Αλήθεια είναι " ζήτημα περιστασιακής ανίας της φυλακής ή ζήτημα μόνιμης τυραννίας των ανθρώπων; Να βρεθούν, με κάποιο τρόπο, εκτός εαυτού. Να αποσείσουν το μαρτύριο της καθημερινής ύπαρξης, να μεταμορφωθούν σε κάτι το διαφορετικό, να οικειοποιηθούν μιαν αλλότρια περιβολή και να μεταμφιεστούν, συμπάσχοντας με ψυχικές εντάσεις άλλων".