"Μεταμόρφωση" στο Λυκαβηττό...

15.06.2006
Ποιά είναι τα όρια ανάμεσα στην καθημερινή πραγματικότητα κι έναν εφιάλτη; Τί μπορεί να συμβεί αν κάποιος ξυπνώντας ένα πρωί αντιληφθεί ότι δεν είναι πια ο ίδιος; Οταν η «Μεταμόρφωση», το σκοτεινό, σουρεαλιστικό έργο του Φραντς Κάφκα, μπαίνει στο ρεπερτόριο της ισπανικής αντισυμβατικής θεατρικής ομάδας La Fura dels Baus, όλα είναι πιθανά...
Τι: Η «Μεταμόρφωση» του Κάφκα στον 21ο αιώνα
Πότε: Τρίτη 20, Τετάρτη 21 & Πέμπτη 22 Ιουνίου
Που: Θέατρο Λυκαβηττού
Ωρα έναρξης: 9μ.μ.
Τιμές εισιτηρίων (€): 15
Η παράσταση παρουσιάζεται στα καταλανικά με ελληνικούς υπέρτιτλους

Ποιά είναι τα όρια ανάμεσα στην καθημερινή πραγματικότητα κι έναν εφιάλτη; Τί μπορεί να συμβεί αν κάποιος ξυπνώντας ένα πρωί αντιληφθεί ότι δεν είναι πια ο ίδιος; Οταν η «Μεταμόρφωση», το σκοτεινό, σουρεαλιστικό έργο του Φραντς Κάφκα, μπαίνει στο ρεπερτόριο της ισπανικής αντισυμβατικής θεατρικής ομάδας La Fura dels Baus, όλα είναι πιθανά...
Ο κεντρικός ήρωας του έργου, ο Γκρέγκορ, ξυπνά ένα πρωί μεταμορφωμένος σε σιχαμερό έντομο, αλλά αποδέχεται ψύχραιμα το γεγονός σαν ένα ακόμη αντίτιμο της καταδίκης της ύπαρξης και συνεχίζει την προσπάθεια συμβίωσης με την οικογένεια και τον εξωτερικό κόσμο σαν να μην συμβαίνει τίποτα.‘Η μήπως συμβαίνει;...

Οι Fura dels Baus εξερευνούν θραύσματα του ψυχικού τοπίου, τη λεπτή ισορροπία ανάμεσα στο αδιέξοδο και την ελπίδα, την απόγνωση και τη μνήμη. Με σκηνικό έναν κινούμενο γυάλινο κύβο, μια τεράστια οθόνη βίντεο, ήχο και κίνηση που «συνομιλούν» και συγχέονται με πρωτότυπα αποσπάσματα από το καφκικό αριστούργημα.

Η «Μεταμόρφωση», έργο σαρκαστικό και παράλογο, γίνεται στα χέρια των La Fura dels Baus καθρέφτης της αλλοτρίωσης, της μοναξιάς και της οδύνης του ανθρώπου του 21ου αιώνα. Η Μεταμόρφωση μιλά για την προσπάθειά μας να διαφοροποιηθούμε. Μια προσπάθεια που μοιάζει αποτυχημένη με την έννοια πως ο διαχωρισμός του ατόμου από το σύνολο δεν επιτυγχάνεται μέσα από δημιουργικές ή απελευθερωτικές διαδικασίες, αλλά διαμέσου του ακρωτηριασμού της προσωπικότητας.

Ο Γκρέγκορ, ο πρωταγωνιστής της «Μεταμόρφωσης» θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε από μας, καθώς όλοι μας κάποια στιγμή στη ζωή μας έχουμε αισθανθεί «διαφορετικοί» ή αποκλεισμένοι από τον περίγυρό μας κι ό,τι εκείνος μας επιβάλλει, εξαιτίας των προσωπικών μας αντιλήψεων. Δεδομένου πως η πιθανότητα του αποκλεισμού, του ενδογενούς ή του εξωγενούς, ήταν και είναι κομμάτι της κοινωνίας, η παράσταση των La Fura dels Baus και του Javier Daulte επικεντρώνεται στην ψυχική κατάσταση του σημερινού ατόμου που αισθάνεται αποκλεισμένο. Την υποταγή στο φόβο και τις κοινωνικές συμβάσεις της ευμάρειας και του καταναλωτισμού. Στις ψυχικές διαταραχές, τη μεγαλύτερη μάστιγα του 21ου αιώνα: τη σχιζοφρένεια, το άγχος, το στρες, την κατάθλιψη, τον πανικό.

Τη δυσκολία των σημερινών ανθρώπων να καλλιεργήσουν και να διατηρήσουν σχέσεις οικογενειακές, φιλίας, έρωτα. Την παράδοξη και σκοτεινή, τη φαινομενικά μοναδική επιλογή επιβίωσης στον σημερινό κόσμο που επιβάλλει «να γίνεις ζώο για να πάψεις να είσαι μέρος της αγέλης».

Η «Μεταμόρφωση» του Κάφκα σηματοδοτεί την πρώτη συνεργασία των La Fura dels Baus με τον θεατρικό συγγραφέα, σκηνοθέτη και σεναριογράφο Javier Daulte που έβαλε την υπογραφή του στη δραματουργική επεξεργασία του έργου και τη σκηνική διδασκαλία των ηθοποιών.

Το σκηνικό είναι ο δεύτερος «πρωταγωνιστής» της παράστασης των La Fura dels Baus. Aποτελείται από έναν τεράστιο, διαφανή κύβο, μια οθόνη κι ένα τραπέζι, στοιχεία που υπόκεινται επίσης σε διαρκείς μεταμορφώσεις. O διάφανος κύβος-δωμάτιο αντιπροσωπεύει τον κλειστοφοβικό χώρο όπου διαμένει ο καφκικός ήρωας και λειτουργεί ως σύμβολο της ψυχικής του κατάστασης. Είναι το προστατευτικό κάλυμμα - το κέλυφος του εντόμου, σκληρό εξωτερικά αλλά εξαιρετικά τρωτό εσωτερικά - ενάντια στην οικογένεια και τον εξωτερικό κόσμο. Η γιγαντιαία οθόνη προβάλλει σκηνές μιας συμβατικής, γνώριμης καθημερινότητας που δεν υφίσταται πλέον. Σκηνές που συμπληρώνουν ή φωτίζουν τα υπερεαλιστικά ή φαντασιακά στοιχεία της σκηνικής δράσης. Μερικές μίνι κάμερες, τοποθετημένες μέσα κι έξω από τον κύβο, «ρίχνουν φως» στις λεπτομέρειες της δράσης των πρωταγωνιστών και τις προβάλλουν ζωντανά. Τα πλάνα αυτά συμπληρώνουν την αίσθηση της συνεχούς επιτήρησης και του καταπιεστικού ελέγχου, της φρίκης που η οικογένεια Ζάμσα επιλέγει να αγνοεί. Το τραπέζι, τοποθετημένο μπροστά από τον κύβο, συμβολίζει το διασπασμένο οικογενειακό περιβάλλον. Η μουσική, εξίσου βασικό στοιχείο στην εξέλιξη του έργου, αποτελείται από ήχους και πρωτότυπες συνθέσεις που εισάγουν τους θεατές στη σκηνική ατμόσφαιρα και τονίζουν τις εναλλαγές στη δράση.

Οι La Fura dels Baus που ξεκίνησαν το 1979 ως ομάδα θεάτρου δρόμου για καλοκαιρινή τουρνέ στα χωριά της Καταλονίας με μια άμαξα και μουλάρι, έχουν διανύσει μια μακρά πορεία με σημαντικό σταθμό την έναρξη της τελετής των Ολυμπιακών Αγώνων της Βαρκελώνης το 1992. Οι Fura dels Baus επιμένουν στην ανάγκη μιας διαδικασίας συνεχούς μεταμόρφωσης με όπλο μια ιδιότυπη θεατρική αισθητική και γλώσσα. Τη λεγόμενη furan language που ανατρέπει τους κανόνες του θεατρικού χώρου και τη διάκριση μεταξύ θεατή-περφόρμερ, ενώ αναμειγνύει το λόγο, την κίνηση, τον ήχο και την εικόνα μέσω της προηγμένης τεχνολογίας.
Στόχος της ομάδας είναι ένα θέαμα ακραίο, χιουμοριστικό, βίαιο, πρωτοποριακό, εγκεφαλικό και ποιητικό. Μια μεταμοντέρνα ματιά πάνω στις ανθρώπινες επιθυμίες, φαντασιώσεις και αναστολές. Στα 27 χρόνια λειτουργίας της, η καλτ θεατρική ομάδα από την Ισπανία έχει δώσει πάνω από 2.500 παραστάσεις κι έχει κερδίσει χιλιάδες φανατικούς θεατές στα τέσσερα σημεία του πλανήτη.

La Fura dels Baus
«Μεταμόρφωση» του Φραντς Κάφκα
Καλλιτεχνική διεύθυνση:
Allex Olle (La Fura dels Baus)
Σκηνική διεύθυνση-Δραματουργία: Allex Olle/Javier Daulte
Κείμενα:Javier Daulte
Βίντεο: Franc Aleu/Emmanuel Carlier
Σκηνικά: Roland Olbeter
Μουσική: Josef Sanou
Κοστούμια: Catou Verdier
Φωτισμοί: Pere Capell/ Javier Daulte/ Allex Olle
Βοηθός σκηνοθέτη: Valentina Carrasco
Ερμηνεύουν: Ruben Ametlle (Γκρέγκορ Ζάμσα), Angelina Llongueras (Μητέρα), Artur Trias (Πατέρας), Sara Rosa Losilla (Γκρέτε), Isak Ferriz (Φίλος)