Διακοπές στη Χέλλαντ

28.06.2001
Κλήντεβιλ, 2364. Η παγκόσμια πρωτεύουσα του παγκόσμιου κράτους ευημερεί. Ο Φρέντυ Βάριους, Δεύτερος Τέταρτος, Υπεύθυνος Προόδου του Παγκοσμίου Προεδρείου, έχει τα προβλήματα του: μοναξιές, εξυπνάκηδες, βιο- βοηθοί, επτασφράγιστα μυστικά, βαρεμάρα, απαγορευμένα τραγούδια, πληροφοριακό βουητό, εκλογές. Χρειάζεται επειγόντως ξεκούραση ... και συν τοις άλλοις, πρέπει να σώσει το τομάρι του αξιότιμου Προέδρου Φλατ, του Παγκόσμιου Προεδρείου και το δικό του. Θα τα συνδυάσει και τα δύο στον κορυφαίο κοσμοτουριστικό κόμβο, την ιστορική Χέλλαντ.
"Ξυπνήσατε κακόκεφοι; Το θερμόστρωμά σας έχει μετατραπεί σε γρανιτικό υπόστρωμα ψυχροκρυσταλλωμένου αστεροειδούς; Η καθημερινή σας ρουτίνα έχει μετατραπεί σε αβάσταχτο εφιάλτη; Αποζητάτε επειγόντως μια ριζική αλλαγή στη μονότονη ζωή σας; Μα είναι τόσο εύκολο! Μαγευτικές αμμουδιές περιμένουν για να σας αγκαλιάσουν σε υπερσύγχρονες πολυτελείς κατοικίες με τους πλέον καταρτισμένους προσωπικούς βοηθούς έτοιμους να ικανοποιήσουν και την πιο τρελή σας επιθυμία. Βουτήξτε με το ατομικό σας βαθυσκάφος και εξερευνήστε μια ομορφιά ανέγγιχτη ακόμα. Αναρριχηθείτε στις πιο απάτητες κορυφές και θαυμάστε τα τελευταία τροπικά πάρκα του πλανήτη, τσιμπώντας τις πιο απολαυστικές τοπικές λαχταριστές λιχουδιές, σερβιρισμένες από τον ιδιωτικό σας βιο-σεφ".
Κλήντεβιλ, 2364. Η παγκόσμια πρωτεύουσα του παγκόσμιου κράτους ευημερεί. Ο Φρέντυ Βάριους, Δεύτερος Τέταρτος, Υπεύθυνος Προόδου του Παγκοσμίου Προεδρείου, έχει τα προβλήματα του: μοναξιές, εξυπνάκηδες, βιο- βοηθοί, επτασφράγιστα μυστικά, βαρεμάρα, απαγορευμένα τραγούδια, πληροφοριακό βουητo, εκλογές. Χρειάζεται επειγόντως ξεκούραση ... και συν τοις άλλοις, πρέπει να σώσει το τομάρι του αξιότιμου Προέδρου Φλατ, του Παγκόσμιου Προεδρείου και το δικό του. Θα τα συνδυάσει και τα δύο στον κορυφαίο κοσμοτουριστικό κόμβο, την ιστορική Χέλλαντ. Εκεί θα παρακολουθήσει εντυπωσιακές τελετές, θα παραστεί σε μεγαλόπνοες ομιλίες, θα φάει ψητά κρέατα εξαφανισμένων ζώων, θα πιει κρασί από σταφύλια, θα ζαλιστεί από τον ήλιο, θα χορέψει, θα κολυμπήσει, θα μιλήσει, θα ακούσει, θα θυμηθεί. Θα κάνει φίλους και θα τους δει να κυλούν αργά προς το γλυκό πορτοκαλί σιρόπι. Είναι οι διακοπές του και θα το ρίξει έξω.
Το τέταρτο μυθιστόρημα του Λένου Χρηστίδη μας μεταφέρει 300 χρονιά μετά, όπου "βλέπουμε" μία ανθρωπότητα διαφορετική, με βιο- ανθρώπους και ένα σωρό άλλα αλλόκοτα ακόμα και για τη σημερινή φαντασία πράγματα. Ο συγγραφέας σίγουρα εντυπωσιάζει με την ευρηματικότητα και την πρωτοτυπία πλοκής και γραφής. Ωστόσο το βιβλίο σε πολλά σημεία κουράζει καθώς ο συγγραφέας αναλώνεται πιο πολύ στην περιγραφή και η πλοκή μένει αρκετά πιο πίσω, παρουσιάζοντας κενά.

Εκδόσεις Καστανιώτη
Τίτλος: Διακοπές στη Χέλλαντ
Συγγραφέας: Λένος Χρηστίδης
Σελίδες: 207
ISBN:960-03-3046-8