Eνα νέο μουσείο στο Παρίσι θα προσφέρει έως τα τέλη Ιουνίου στο κοινό ένα θησαυρό με παραδοσιακά έργα τέχνης, όχι ευρωπαϊκά, με σκοπό να ενθαρρύνει τον διαπολιτισμικό διάλογο. Πρώτο μουσείο αυτού του μεγέθους στην Πόλη του Φωτός, μετά το διάσημο Κέντρο Πομπιντού με τους χονδρούς πολύχρωμους σωλήνες το 1977, το μουσείο στο Quai Branly, θα εγκαινιαστεί στις 20 Ιουνίου από τον πρόεδρο Ζακ Σιράκ, ο οποίος είχε επιδιώξει τη δημιουργία του πριν από 11 χρόνια.
Tο νέο μουσείο, μερικά βήματα από τον Πύργο του Αϊφελ, φιλοδοξεί να γίνει ένας "τόπος υποδοχής πριν γίνει χώρος έκθεσης", εξηγεί ο αρχιτέκτονας Ζαν Νουβέλ, από τους εμπνευστές του μουσειακού χώρου. "Δεν ήθελα τα αντικείμενα αυτά να εκτίθενται είτε με τρόπο πολύ προκλητικό είτε να είναι αποσυνδεδεμένα από τις ρίζες τους", πρόσθεσε.
Σχεδόν 290.000 έργα τέχνης και αντικείμενα από την Ασία, την Ωκεανία, τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική, τα οποία προέρχονται κυρίως από το μουσείο του Ανθρώπου και το μουσείο Τεχνών της Αφρικής και της Ωκεανίας θα αποτελέσουν μια γιγάντια δεξαμενή με μαρτυρίες της παγκοσμιότητας του ανθρώπινου γένους.
Από το θησαυρό αυτό, 3.500 κομμάτια θα εκτίθενται διαρκώς σε χώρο σχεδόν 4.800 τετραγωνικών μέτρων και στο απαραίτητο για τη συντήρηση των έργων ημίφως. Το μουσείο επιδιώκει να προτάξει το διάλογο, την έρευνα, τη διδασκαλία και τον εκσυγχρονισμό των πολιτισμών μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα μουσικής, χορού και θεάτρου σε ένα αμφιθέατρο 520 θέσεων. Το μουσείο, κόστους 235,2 εκατομμυρίων ευρώ και με προσωπικό 200 ατόμων, φιλοδοξεί να προχωρήσει πέρα από την αξιοποίηση της κληρονομιάς ή της επιστημονικής έρευνας και να προβάλλει τη μη ευρωπαϊκή αντίληψη, ενθαρρύνοντας το διάλογο μεταξύ των πολιτισμών.
Τρία θέματα θα καλύπτουν το πρόγραμμα του μουσείου από το Σεπτέμβριο:
α) το Μαχαμπχαράτα, ένα από τα μεγαλύτερα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, μια συλλογή διαφόρων σανσκριτικών ιστοριών δοσμένες μοναδικά μέσα από ένα μεγάλο λυρικό ποίημα. Το έργο περιλαμβάνει μύθους και τις αμέτρητες πεποιθήσεις της ινδικής κουλτούρας. Η λέξη "Mahabharata" που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει "η μεγάλη ιστορία του ανθρώπινου είδους". Το έργο θα ερμηνεύσει θεατρική ομάδα από την Ιαπωνία.
β) Ποιητικοί διαγωνισμοί των Κουβανών που αυτοσχεδιάζουν και
γ) ο σαμανισμός των νομάδων της Σιβηρίας. Ο σαμανισμός είναι μια αρχαία θρησκεία που περιλαμβάνει την πίστη στον ανιμισμό, σε θεότητες και σε δαίμονες.
Eνα νέο μουσείο στο Παρίσι θα προσφέρει έως τα τέλη Ιουνίου στο κοινό ένα θησαυρό με παραδοσιακά έργα τέχνης όχι ευρωπαϊκά, με σκοπό να ενθαρρύνει τον διαπολιτισμικό διάλογο.