Νεφέλες με τον Θύμιο Καρακατσάνη

15.06.2001
Ο Θύμιος Καρακτσάνης θα φορέσει και φέτος το κοστούμι του Στρεψιάδη, στις αριστοφανικές "Νεφέλες". Η κωμωδία του θεατρικού οργανισμού "Αριστοφάνης" περιοδεύει σε όλη την Ελλλάδα, αλλά και στην Κύπρο. Η πρεμιέρα θα δοθεί στις αρχές Ιουλίου στο Βόλο. Στη συνέχεια η παράσταση θα ταξιδέψει στη Θεσσαλία και τη Βόρεια Ελλάδα, για να κλείσει τον πρώτο κύκλο της -με 8 παραστάσεις- στη Θεσσαλονίκη, στο θέατρο του Δάσους (15-22 Ιουλίου). Θα ακολουθήσουν σταθμοί σε πόλεις της Δυτικής Ελλάδας, του Ιονίου και της Κρήτης. Στις 19 Αυγούστου θα επιστρέψει στην Αθήνα, όπου θα δώσει δύο παραστάσεις στο Ηρώδειο και στα θέατρα "Μελίνα Μερκούρη", Παπάγου και Βεάκειο. Το Σεπτέμβριο οι "Νεφέλες" θα ταξιδέψουν στην Κύπρο.
Ο Θύμιος Καρακτσάνης θα φορέσει και φέτος το κοστούμι του Στρεψιάδη, στις αριστοφανικές "Νεφέλες". Η κωμωδία του θεατρικού οργανισμού "Αριστοφάνης" περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στην Κύπρο.
Η πρεμιέρα θα δοθεί στις αρχές Ιουλίου στο Βόλο. Στη συνέχεια η παράσταση θα ταξιδέψει στη Θεσσαλία και τη Βόρεια Ελλάδα, για να κλείσει τον πρώτο κύκλο της -με 8 παραστάσεις- στη Θεσσαλονίκη, στο θέατρο του Δάσους (15-22 Ιουλίου). Θα ακολουθήσουν σταθμοί σε πόλεις της Δυτικής Ελλάδας, του Ιονίου και της Κρήτης. Στις 19 Αυγούστου θα επιστρέψει στην Αθήνα, όπου θα δώσει δύο παραστάσεις στο Ηρώδειο και στα θέατρα "Μελίνα Μερκούρη", Παπάγου και Βεάκειο. Το Σεπτέμβριο οι "Νεφέλες" θα ταξιδέψουν στην Κύπρο.

Η παράσταση θέλει να δείξει ότι η σάτιρα του Αριστοφάνη, η θλίψη και η αγωνία του, οι προβληματισμοί και τα μηνύματά του, μας αφορούν άμεσα και καίρια, σημειώνουν ο Θύμιος Καρακατσάνης και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Ο.Ε.Θ. "Αριστοφάνης", Κώστας Πολιτόπουλος. Γράφτηκαν τότε, προσθέτουν, για τα πρόσωπα και τα γεγονότα της εποχής, αλλά ξεπερνούν το χρόνο και τις εποχές και ισχύουν για πάντα. Η παράσταση, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιοι, προσφέρει γέλιο και ψυχική ευφορία. Όμως ο ποιητής στο τέλος της μας κλείνει πονηρά το μάτι. Μας έκανε να γελάσουμε, αλλά μας ξεγέλασε. Γιατί αυτό που μένει από την απόσταξη του γέλιου είναι ένα κόμπος δάκρυ. . .

Η μετάφραση είναι του Κ.Χ.Μύρη, η σκηνοθεσία του Θύμιου Καρακατσάνη, τα σκηνικά-κοστούμια του Γιάννη Μετζικώφ, η μουσική του Γιώργου Τσαγκάρη και η χορογραφία του Ισίδωρου Σιδέρη. Παίζουν οι: Θ.Καρακατσάνης, Λ.Λουκαδής, Τ.Πολιτόπουλος, Αν.Κωνσταντινίδης, Π.Σακελλαρίου, Β.Κολοβός, Γ.Γκάτσιος, Τ.Παπαματθαίου, Χ.Αρώνης, Ελ.Φιρστ, Μ.Παπαδοπούλου, Θ.Βελισσάρης, Δ.Γιαννακόπουλος, Μ.Γιαννοπούλου, Π.Εμμανουηλίδου, Δ.Κοκορόγιαννη, Κ.Μυλώνης, Ν.Μουαϊμη, Ν.Ορτεντζάτος, Γ.Φωτιάδου.