Αφηγήσεις Σωμάτων, Τοπία Προσώπων, στο μουσείο Φρυσίρα

16.06.2001
Το μουσείο Φρυσίρα αποτελεί ένα πείραμα στον Ελληνικό χώρο, καθώς θέλει, με τα μέσα που διαθέτει, να συναρθρώσει την περίπτωση της σύγχρονης ελληνικής τέχνης στη γενικότερη ευρωπαϊκή δημιουργία. Και σ' αυτήν την δεύτερη πρόταση - παρουσίαση των συλλογών του, συνεκτίθενται πάλι οι Ελληνες πλάι στους συγχρόνους λοιπούς Ευρωπαίους δημιουργούς σε μια προσπάθεια να βρεθούν κοινοί τόποι, παράλληλες μορφοπλαστικές λύσεις, συγγενείς εμπειρίες, ομόδοξες εκφράσεις
"Αφηγήσεις Σωμάτων, Τοπία Προσώπων", αυτός είναι ο τίτλος της έκθεσης που εγκαινιάζεται στο μουσείο Φρυσίρα, την Πέμπτη 21 Ιουνίου.
Το Μουσείο Φρυσίρα αποτελεί ένα πείραμα στον Ελληνικό χώρο, καθώς θέλει, με τα μέσα που διαθέτει, να συναρθρώσει την περίπτωση της σύγχρονης ελληνικής τέχνης στη γενικότερη ευρωπαϊκή δημιουργία. Και σ' αυτήν την δεύτερη πρόταση - παρουσίαση των συλλογών του, συνεκτίθενται πάλι οι Ελληνες πλάι στους συγχρόνους λοιπούς Ευρωπαίους δημιουργούς σε μια προσπάθεια να βρεθούν κοινοί τόποι, παράλληλες μορφοπλαστικές λύσεις, συγγενείς εμπειρίες, ομόδοξες εκφράσεις. Σ' αυτήν την δεύτερη ενότητα λοιπόν, παρουσιάζονται έργα των David Hockney, Νίκου Μπάικα, Sam Szafran, Γιάνννη Ψυχοπαίδη, Dado, Κώστα Τσόκλη, Frank Auerbach, Γιώργου Ρόρρη, Edouardo Arroyo, Θανάση Μακρή, Antonio Segui, Ελένης Μωραϊτη, Gilles Marrey, Δημήτρη Ράτσικα, Christopher Le Brun, Χρόνη Μπότσογλου,Paola Rego, Αχιλλέα Παπακώστα, Simon Pasieka, Γιώργου Λάππα, Peter Blake, Τάσου Μισούρα, Leonardo Cremonini, Τάσου Χριστάκη, Stephen Conroy, Μιχάλη Μανουσάκη, Clive Smith.
Το Μουσείο Φρυσίρα φιλοδοξεί να προτείνει έναν κόσμο μορφών που να εκφράζουν το σήμερα, να μην προσβάλλουν την ιστορία, αλλά και να αμφισβητούν τις κατά καιρούς με απόλυτο τρόπο διατυπωθείσες ιστορικότητες. "Μακριά λοιπόν από την τρομοκρατία της Ιστορίας", όπως θα έλεγε ο Μircea Eliade, προσπαθεί να προσεγγίσει τον πυρήνα της Ευρωπαϊκής ζωγραφικής παράδοσης. Αυτόν τον πυρήνα για τον οποίο κάποτε είχε γράψει ο Jean Clair (διευθυντής του Μουσείου Picasso στο Παρίσι) "να ποια ήταν άλλοτε η αποκαλυπτική και σχεδόν παραισθητική δύναμη της δυτικής ζωγραφικής: να μας αποκαλύπτει στον ορατό κόσμο αυτά που δεν είχαμε δει ποτέ".

Σημειώνεται ότι η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 23 Σεπτεμβρίου 2001.