Η αλήθεια της Μήδειας

15.06.2001
Η Μήδεια, η νεαρή μάγισσα της Κολχίδας, κόρη του βασιλιά Αιήτη και πιστή ιέρεια της θεάς Εκάτης, ζει αμέριμνη έχοντας αφιερώσει τη ζωή της στην λατρεία της θεάς και στη διαφύλαξη του Χρυσόμαλλου Δέρατος, του μεγαλύτερου θησαυρού του βασιλείου. Είναι πεπεισμένη ότι η ζωή της θα κυλάει ήρεμα σε αυτούς τους ρυθμού ... ώσπου ένας άντρας με "χαλκόχρωμες μπούκλες" αποβιβάζεται με τους συντρόφους του στο νησί.
Η Μήδεια, η νεαρή μάγισσα της Κολχίδας, κόρη του βασιλιά Αιήτη και πιστή ιέρεια της θεάς Εκάτης, ζει αμέριμνη έχοντας αφιερώσει τη ζωή της στην λατρεία της θεάς και στη διαφύλαξη του Χρυσόμαλλου Δέρατος, του μεγαλύτερου θησαυρού του βασιλείου.
Είναι πεπεισμένη ότι η ζωή της θα κυλάει ήρεμα σε αυτούς τους ρυθμούς ... ώσπου ένας άντρας με "χαλκόχρωμες μπούκλες" αποβιβάζεται με τους συντρόφους του στο νησί. Είναι ο Ιάσονας από τη θεσσαλική Ιωλκό, ο οποίος προκλητικά ζητεί από τον Αιήτη το Χρυσόμαλλο Δέρας και δηλώνει έτοιμος να πράξει οτιδήποτε χρειαστεί. Ο Αιήτης του αναθέτει μία σχεδόν ακατόρθωτη δοκιμασία: Να δαμάσει δύο ταύρους που οι οπλές τους πετούν φλόγες στην επαφή τους με τις πέτρες και τα ρουθούνια τους αφρίζουν σαν λυσσασμένα, βγάζουν μια καυτερή αναπνοή από την οποία φαίνεται να ξεπετάγονται φλόγες. Στην συνέχεια θα πρέπει να θερίσει από το οργωμένο χωράφι γίγαντες.
Η Μήδεια θαμπωμένη από την ομορφιά του απρόσμενου ταξιδιώτη βοηθά τον γοητευτικό άντρα να πάρει το Χρυσόμαλλο Δέρας και φεύγει μαζί του στην Ελλάδα, μη διστάζοντας να κομματιάσει τον ίδιο της τον αδερφό.
Υστερα από δέκα χρόνια ζωής κοντά στον Ιάσονα και αφού του χάρισε δύο γιους, μην μπορώντας να αντέξει την προδοσία του και την ένωση του με την κόρη του βασιλιά της Κορίνθου Κρέοντα, μεταχειρίζεται και πάλι τις μαγικές της ιδιότητες για να σκοτώσει την καινούρια αγαπημένη του άντρα της. Μέσα στον παραλογισμό της φτάνει στο σημείο να δολοφονήσει τα δύο της παιδιά προκειμένου να τα απαλλάξει από μια ζωή γεμάτη δυστυχία και πόνο. Διαπράττει το έγκλημα αυτό με πλήρη διαύγεια πνεύματος, όντας σίγουρη πως αυτό είναι το καλό των παιδιών της.
Ο γνωστός μύθος της Μήδειας "σε επανέκδοση" και πεζό λόγο, από την λάτρη της ελληνικής φιλοσοφίας Ντανιέλ Κάλβο Πλατέρο. Το βιβλίο διαβάζεται πολύ άνετα καθώς η αφήγηση κυλά ήρεμα και η γλώσσα του είναι απλή και στρωτή. Η Πλατέρο, ωστόσο, καταφέρνει σε πολλά σημεία να διεισδύσει στα μύχια της σκέψης και της ψυχής της παιδοκτόνου, παρουσιάζοντάς έτσι στον αναγνώστη μια "Μήδεια" χωρίς αντιφάσεις και διαφορές από την γνήσια. Σε καμία, βεβαίως, περίπτωση δεν τίθεται θέμα σύγκρισης με την Μήδεια" του Ευριπίδη.

Εκδόσεις Νέα Σύνορα - Λιβάνη
Τίτλος: Η αλήθεια της Μήδειας
Συγγραφέας: Ντανιέλ Κάλβο Πλατέρο
Μετάφραση από τα γαλλικά: Αγγελική Φιλιππάτου
Σελίδες: 216
ISBN: 960-14-0350-7