Το Θηλυκό νόμισμα "πληρώνει"

25.05.2001
Τη νύχτα που αλλάζει ο αιώνας, η Ιωάννα προσκαλεί τους εραστές της ζωής της σε δείπνο. Έρχονται στο σπίτι με το περιβόλι, όπου ζει με άλλες γυναίκες. Το συμπόσιο ετοιμάζεται με μεγάλη φροντίδα. Το ίδιο κι ένα θέαμα στο χαμάμ με θέμα τον έρωτα στο βυθό. Όλα θα ειπωθούν, όλα θα συζητηθούν μεταξύ των επτά γυναικών και των εραστών.
Τη νύχτα που αλλάζει ο αιώνας, η Ιωάννα προσκαλεί τους εραστές της ζωής της σε δείπνο. Ερχονται στο σπίτι με το περιβόλι, όπου ζει με άλλες γυναίκες. Το συμπόσιο ετοιμάζεται με μεγάλη φροντίδα. Το ίδιο κι ένα θέαμα στο χαμάμ με θέμα τον έρωτα στο βυθό. Όλα θα ειπωθούν, όλα θα συζητηθούν μεταξύ των επτά γυναικών και των εραστών. "Το σύμπαν όλο το συνέχει ο έρωτας, συνέχισε ο Γρηγόρης. Τα μόρια σε κάθε άτομο ύλης συνεχώς ερωτεύονται μέχρι να περιπέσουν στην πληρότητα προς την οποία όλα τείνουν για να ξεκουραστούν. Ετσι η τυχαία σύμπτωση της όποιας συνάντησης έρωτα φέρει από κάτω το νόμο της έλλειψης και της συμπληρωματικότητας που την καθορίζει. Κανένας έρωτας δεν μπορεί να ζήσει πάνω απ' αυτή τη διαδικασία. Τα άλλα είναι παιχνίδια του νου και της εκάστοτε κουλτούρας. Ενας αιώνιος έρωτας στη φυσική σημαίνει τη σπάνια τύχη της διαρκούς ανταλλαγής του φορτίου, σχεδόν κάτι που δεν συμβαίνει, ίσως μία φορά στο εκατομμύριο".
Τι είναι το περιβόλι με τις γυναίκες; Ενας παράνομος οίκος έρωτα, ένας τόπος περισυλλογής μέσα στη φύση ή ένας θηλυκός παράδεισος; Γεγονότα απροσδόκητα, διασταυρώσεις πεπρωμένων υφαίνουν αλλά και ανατρέπουν το σκηνικό και τη δράση των καλεσμένων αυτής της συνάντησης. Με τι πληρώνεται ο χρόνος; Ο "αναμενόμενος έρωτας", απρόσκλητος, οδεύει προς το περιβόλι.
Ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας, η Δέσποινα Τομαζάνη στο τελευταίο της μυθιστόρημα, το "Θηλυκό νόμισμα" πραγματεύεται τη ζωή επτά γυναικών που έχουν επιλέξει ένα διαφορετικό τρόπο ζωής. Μιλάει με αριστοτεχνικό τρόπο για τον έρωτα, τη γέννηση, τη ζωή, τη μοναξιά, το θάνατο, το σύμπαν. Σκιά και λάμψη του παρελθόντος. Πνεύμα του μέλλοντος.
Εκδόσεις: Καστανιώτης
Τίτλος: Το θηλυκό νόμισμα
Συγγραφέας: Δεσποινα Τομαζάνη
Σελίδες: 239
ISBN: 960-03-3018-2