Το έργο: Η Όνορ είναι παντρεμένη πολλά χρόνια με τον Τζορτζ, πετυχημένο λογοτέχνη- δημοσιογράφο. Διάσημη ποιήτρια κάποτε η ίδια, τώρα ζει μόνο για τον άντρα και την κόρη της.
Και ενώ όλα μοιάζουν να κυλούν αρμονικά, η ισορροπία τους ανατρέπεται, όταν ένα έντυπο ευρείας κυκλοφορίας ζητάει μια συνέντευξη από τον Τζορτζ, ο οποίος συμφωνεί γιατί, όπως παραδέχεται, έχει ανάγκη αυτά τα δεκαπέντε λεπτά δημοσιότητας.
Τότε, ανάμεσα τους μπαίνει απρόβλεπτα, η Κλόντια νέα, επιτυχημένη δημοσιογράφος και επίδοξη συγγραφέας.
Η τελευταία με το ταλέντο, τη γοητεία αλλά και τις εύστοχες, έως σκληρές ερωτήσεις της, φέρνει το Τζωρτζ και την Όνορ αντιμέτωπους με τους εαυτούς τους και τη σχέση τους.
Οι ηθοποιοί, ο σκηνοθέτης και οι άλλοι:
Το ολοκαίνουριο θέατρο Άλμα της Κατερίνας Μαραγκού και του Βίλη Ανδρέου φιλοξενεί στην θεατρική του σκηνή το έργο της Τζοάνα Μάρει Σμιθ, «Όνορ».
Η μετάφραση ανήκει στον Ερρίκο Μπελιέ και η σκηνοθεσία είναι της Αθανασίας Καραγιαννοπουλου.
Στο ρόλο της Όνορ η Κατερίνα Μαραγκού και του Τζορτζ ο Μηνάς Χατζησάββας. Η Εβίτα Ζημάλη υποδύεται την νεαρή δημοσιογράφο Κλόντια και η Δανάη Σκιάδη την κόρη του ζευγαριού.
Τα σκηνικά είναι του Γιώργου Ασημακόπουλου, τα κοστούμια είναι της Μαργαρίτας Χατζηϊωάννου και της Βασιλείας Παρασκευά. Τέλος, οι φωτισμοί ανήκουν στον Αλέκου Αναστασίου.
Τι μας άρεσε:
- Η σκηνοθεσία της Αθανασίας Καραγιαννοπούλου που κατάφερε να «υποτάξει» ένα έργο με πάρα πολλές απαιτήσεις και να μας γοητεύσει.
- Η Κατερίνα Μαραγκού στο ρόλο της Ονορ, μιας γυναίκας που σε ώριμη πια ηλικία συνειδητοποίησε ότι "άδικα" θυσίασε στο βωμό της οικογένειας την αγάπη και το ταλέντο της για το γράψιμο. Συγκρατημένη καθ' όλη τη διάρκεια της παράστασης, προσπαθεί να πνίξει το θυμό της και το αίσθημα της αδικίας που την διακατέχει, μεταφέροντάς μας την μεγάλη εσωτερική της ένταση και κάνοντάς μας σύμμαχούς των απόψεών και ιδεών της.
- Πολύ καλός ήταν ο Μηνάς Χατζησάββας στο ρόλο του δημοσιογράφου- διανοούμενου. Βιώσαμε την σταδιακή αλλαγή συναισθημάτων του, την ανάγκη απελευθέρωσής του από τη ρουτίνα της έγγαμης ζωής, της συνήθειας και του τετριμμένου που τον είχε καταπλακώσει και σχεδόν ευνουχίσει, καθώς και την τελική του αναδίπλωσή στο τέλος του έργου, όταν πια κυριάρχησε η ανάγκη του για ασφάλεια και σπιτική θαλπωρή.
- Ευχάριστη έκπληξη ήταν η ερμηνεία της νεαρής Δανάης Σκιάδη. Με ελεγχόμενα ξεσπάσματα, «μπλέκεται» στη διαμάχη των γονιών της και προσπαθεί να διατηρήσει τις εύθραυστες ισορροπίες του ζευγαριού, παίρνοντας το μέρος της γυναίκας- μητέρας της.
- Τα διαρκώς εναλλασσόμενα σκηνικά του Γιώργου Ασημακόπουλου. Λιτά, σε παλ κίτρινους χρωματισμούς όχι μόνο δεν μας κούρασαν, αλλά μας εντυπωσίασαν με την ευρηματικότητά τους.
Σε ποιον απευθύνεται: Σε όλους. Πρόκειται για ένα φρέσκο και δροσερό έργο που σίγουρα θα ικανοποιήσει όλα τα γούστα!
Πότε να πάω και που να παρκάρω:
Αν σκοπεύετε να παρακολουθήσετε την παράσταση Σαββατοκύριακο, φροντίστε εκ των προτέρων για τα εισιτήριά σας.
Το θέατρο Αλμα βρίσκεται στην οδό Ακομινάτου 15-17 (κάθετος της Αγ. Κωνσταντίνου) στην Αθήνα, οπότε αν είστε διατεθειμένοι να παρκάρετε σε κάποιο ιδωτικό χώρο στάθμευσης.. πάρτε το αυτοκίνητό σας. Διαφορετικά, η στάση Μεταξουργείο του Μετρό απέχει λίγα μόλις λεπτά από το θέατρο.
Το θέατρο λειτουργεί και σαν ένα μικρός Πολυχώρος που φιλοξενεί εκτός από θεατρικές, μουσικές, χορευτικές παραστάσεις και εικαστικές εκδηλώσεις τόσο από καταξιωμένους όσο και από νέους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Έτσι, με την έναρξη λειτουργίας του θεάτρου Άλμα, η εικαστική παρέμβαση στο χώρο του φουαγιέ ανήκει στους καλλιτέχνες Ειρήνη Γκόνου, της οποίας τα έργα είναι γλυπτικές επιτοίχιες κατασκευές με θέμα την αναφορά στη λατρευτική διάθεση, και Μίλτο Παντελιά, ο οποίος παρουσιάζει την πρόσφατη δουλειά του που αφορά μια αποσπασματική γραφή με λεπτομερείς αναφορές στη μνήμη και το εσωτερικό τοπίο.
Παραστάσεις:
Τετάρτη (Λαϊκή): 7.00
Πέμπτη: 9.15
Παρασκευή: 9.15
Σάββατο: 6.15 και 9.15
Κυριακή: 7.00
Εισιτήρια:
Πλατεία: 22 ευρώ
Αμφιθέατρο: 15 ευρώ
Λαϊκή Απογευματινή: 15 ευρώ
Φοιτητικό: 10 ευρώ
Γεωργία Οικονόμου