Ο σκηνοθέτης Θόδωρος Τερζόπουλος, ο οποίος έχει διακριθεί διεθνώς για την ξεχωριστή προσέγγισή του πάνω στην αρχαία ελληνική τραγωδία, συμμετέχει στο Ελληνικό Φεστιβάλ στον Κύκλο «Προμηθέας», ανεβάζοντας τον αισχύλειο Προμηθέα Δεσμώτη, με εκλεκτούς Έλληνες και Τούρκους ηθοποιούς.
Συμπράττει όμως επί σκηνής και με τον διεθνώς καταξιωμένο εικαστικό Γιάννη Κουνέλλη, ο οποίος τοποθετεί επί σκηνής μία εγκατάσταση-σκηνικό.
Η παράσταση θα γίνει στον υποβλητικό χώρο του Παλαιού Ελαιουργείου της Ελευσίνας. Εκεί, ανάμεσα στα ερείπια ενός άλλοτε ζωντανού εργοστασίου, το σωματικό πάθος του ήρωα θα συναντήσει τον πάντα καθηλωτικό χείμαρρο ενέργειας των ηθοποιών του Τερζόπουλου. Ο Προμηθέας Δεσμώτης, η ιστορία του ημίθεου που έδωσε τη φωτιά στους ανθρώπους και τιμωρήθηκε με το αιώνιο μαρτύριο να δεθεί σε έναν βράχο και να κατασπαράζεται καθημερινά από έναν αετό, είναι η δεύτερη παράσταση του Κύκλου «Προμηθέας» και η ελληνική συμμετοχή στην ξεχωριστή αυτή καλλιτεχνική συνεργασία.
Ο Θόδωρος Τερζόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Μακρύγιαλο Πιερίας. Τελειώνοντας το γυμνάσιο σπουδάζει στην δραματική σχολή του Κώστα Μιχαηλίδη κι έπειτα φεύγει για την Γερμανία όπου φοιτά στο Berliner Ensemble, δίπλα στους Ρουθ Μπερκχάους, Μάνφρεντ Βέκβερτ, Έκκεχαρτ Σάαλ και τον ίδιο τον Χάινερ Μύλλερ. Εκεί γνωρίζει τη φιλοσοφία του Bauhaus, που τον προίκισε με την έντονα σχηματική αντίληψη της κίνησης που διατηρεί μέχρι σήμερα. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, σκηνοθετεί επί σειρά ετών στο Κ.Θ.Β.Ε. και το 1985 αναλαμβάνει διευθυντής της Διεθνούς Συνάντησης για το Αρχαίο Δράμα στους Δελφούς, όπου καλώντας και γνωρίζοντας σκηνοθέτες από όλο τον κόσμο, αποφασίζει να ερευνήσει έναν νέο τρόπο προσέγγισης στο πεδίο του αρχαίου δράματος. Το στίγμα που διαμορφώνει παρουσιάζεται για πρώτη φορά με τις Βάκχες, το καλοκαίρι του 1986. Η παράσταση φεύγει για παγκόσμια περιοδεία και διακρίνεται (Φεστιβάλ Μάλαγας). Οι Βάκχες σηματοδοτούν την παγκόσμια καθιέρωση του θιάσου του, «Άττις». Ο Τερζόπουλος συνεργάζεται πλέον με θιάσους και οργανισμούς σε όλο τον κόσμο, ενώ ο θίασος «Άττις» προσκαλείται να παρουσιάσει τη δουλειά του, που έχει ως χαρακτηριστικό την τεράστια ένταση του σώματος, μια κατάσταση έκστασης που προκαλείται από την ιδιαίτερη μέθοδο προετοιμασίας των ηθοποιών.
Ο Γιάννης Κουνέλλης γεννήθηκε το 1936 στον Πειραιά. Σε νεαρή ηλικία κι αφού έχει απορριφθεί από τη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα, φεύγει και εγκαθίσταται μόνιμα στη Ρώμη, για να σπουδάσει στην Ακαδημία Καλών Τεχνών. Τη δεκαετία του 1960 εμφανίζεται ως ένας από τους πρωτεργάτες του κινήματος Arte Povera στην Ιταλία. Με έργα ριζοσπαστικά κερδίζει το παγκόσμιο ενδιαφέρον, από την πρώτη του έκθεση το 1960 μέχρι σήμερα, ενώ ανανεώνει διαρκώς τα θέματά του, αλλά και υλικά με τα οποία δουλεύει. Πλέον αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα κυρίως στον τομέα των εικαστικών εγκαταστάσεων. Ο Κουνέλλης έχει ασκήσει και ασκεί τεράστια επιρροή στη ελληνική και την ευρωπαϊκή ζωγραφική και το όνομά του είναι πλέον ανάμεσα σε αυτά των σημαντικότερων εκπροσώπων των σύγχρονων ρευμάτων στην τέχνη της ζωγραφικής.
Μια παραγωγή της Κωνσταντινούπολης Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2010 σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών και το Stiftung Zollverein
Η παράσταση πραγματοποιείται με την πολύτιμη συνεργασία του Δήμου Ελευσίνας
Μετάφραση: Ελένη Βαροπούλου, Χάινερ Μύλλερ, Σαμπαχαττίν Εγιούμπογλου
Σκηνοθεσία - Δραματουργία: Θεόδωρος Τερζόπουλος
Έργο στη σκηνή Γιάννης Κουνέλλης
Επόπτευση και υλοποίηση έργου: Αλέξανδρος Κόκκινος
Μουσική: Τάκης Βελλιανίτης
Κοστούμια: Θεόδωρος Τερζόπουλος
Φωτισμοί: Θεόδωρος Τερζόπουλος, Κωνσταντίνος Μπεθάνης
Ερμηνεύουν: Γιετκίν Ντικινσιλέρ, Σοφία Μιχοπούλου, Γκετς Άργκους, Σοφία Χιλλ, Κερέμ Καραμποκά, Στάθης Γράψας, Ντεβρίμ Νας, Κρίστιαν Χολντ, Αντώνης Μυριαγκός, Λώρενς Βάλτερ, Θανάσης Αλευράς, Μαξιμίλιαν Λεβενστάιν, Ουμίτ Κιρτσαλί, Νασμί Σινάν Μιχτσι, Αντρέ Όστεν Σόλβικ, Αλέξανδρος Τούντας.
Στα ελληνικά, τουρκικά και γερμανικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.
Υπέρτιτλοι: Ελένη Βαροπούλου.
Info
Θέατρο Άττις - Γιάννης Κουνέλλης
Προμηθέας Δεσμώτης
Πού: ΠΑΛΑΙΟ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Πότε: 9, 10 Ιουλίου 2010
Ώρα έναρξης: 9:00
Τιμές Εισιτηρίων: €20, €10 (φοιτητικό)