«Καμπανάκια» για τους Έλληνες του Σόθμπις

07.04.2009
Με λιγότερα έργα και χωρίς μεγάλα ρίσκα στις αρχικές τιμές εκτίμησης προετοιμάζεται το 16ο Greek Sale του οίκου Σόθμπις, για τις 6 Μαϊου, στο Λονδίνο. Η οικονομική κρίση και τα «καμπανάκια» που χτύπησαν στη δημοπρασία του φθινοπώρου επέβαλαν μια συγκράτηση στην ποσότητα των έργων και μια συντηρητικότητα στις τιμές.

Με λιγότερα έργα και χωρίς μεγάλα ρίσκα στις αρχικές τιμές εκτίμησης προετοιμάζεται το 16ο Greek Sale του οίκου Σόθμπις, για τις 6 Μαϊου, στο Λονδίνο. Η οικονομική κρίση και τα «καμπανάκια» που χτύπησαν στη δημοπρασία του φθινοπώρου επέβαλαν μια συγκράτηση στην ποσότητα των έργων και μια συντηρητικότητα στις τιμές. Ετσι, ενώ η δημοπρασία του περασμένου Νοεμβρίου περιελάμβανε 203 έργα και η περσινή ανοιξιάτικη 177, το επερχόμενο Greek Sale αριθμεί μόλις 125 lot.

Με ακριβότερο και σε πρωταγωνιστικό ρόλο ένα έργο του Ιταλού ρομαντικού καλλιτέχνη Francesco Hayez «Η φυγή από τη Χίο», με τιμές εκτίμησης μεταξύ 565.499 και 791.699 ευρώ.

Ωστόσο, η προσεχής δημοπρασία περιλαμβάνει ορισμένα ενδιαφέροντα έργα που θα αναζητήσουν άλλους ιδιοκτήτες, όπως τέσσερα έργα του Γιάννη Τσαρούχη. Ανάμεσά τους ένα πορτρέτο του Ντομινίκ, από τα αγαπημένα μοντέλα του ζωγράφου κατά τη δεκαετία του 70 (90.000-135.000 ευρώ), και οι «Τέσσερις εποχές» με αναφορές στη βυζαντινή τέχνη και την εικονογραφία των βιβλικών τεσσάρων Ευαγγελιστών - ο Ντομινίκ απεικονίζει το φθινόπωρο και ο ίδιος ο καλλιτέχνης τον χειμώνα, με φωτοστέφανο και φτερά (113.000-169.000 ευρώ).

Ενα άλλο εξαιρετικό έργο είναι η «Αλληγορία του Πλούτου», από τη σειρά «Τερατολογία» του Διαμαντή Διαμαντόπουλου, με την οποία ο καλλιτέχνης επικρίνει τους ιδεολογικούς και πολιτικούς τυράννους της εποχής του και ειδικά στην περίοδο της χούντας. Ο πίνακας, με μια τερατώδη μορφή, εκτιμάται από 135.000 έως 203.000 ευρώ. Στη δημοπρασία περιλαμβάνονται και τρεις πίνακες του Νίκου Εγγονόπουλου, ανάμεσά τους «Ο ζωγράφος και το μοντέλο του», όπου απεικονίζεται γυμνή, κλασική και απρόσωπη η φιγούρα του καλλιτέχνη σε αντιπαράθεση με ένα μοντέλο αποτελούμενο από ανθρώπινα αξεσουάρ (33.700-56.500 ευρώ). Θα δημοπρατηθούν ακόμη έργα των Βολανάκη, Ιακωβίδη, Οικονόμου, Τσίγκου, Κεσσανλή, Φασιανού κ.ά. Δ. Ρουμπούλα