Μεγάλες συναντήσεις

12.04.2001
Δύο βιβλία, δύο συγκλονιστικές ιστορίες. Ζαν - Πωλ Σατρ και Σιμόν ντε Μποβουάρ, η ιδιότυπη ερωτική τους σχέση και οι αγώνες των δύο μεγάλων αυτών μορφών. Φραντς Κάφκα και Μιλένα Γιεσένσκα, το χρονικό όχι μόνο ενός απελπισμένου έρωτα, αλλά και ενός ολόκληρου κόσμου που, ανάμεσα σε δύο παγκόσμιους πολέμους, και παρά τις ελπίδες που είχε δημιουργήσει, έμοιαζε από την αρχή καταδικασμένος.
Οι Εραστές της Ελευθερίας
"Από πολλοί μικροί ανακάλυψαν και οι δύο ένα πρώτο πάθος : το διάβασμα. Αλλά ο Ζαν- Πωλ Σατρ είναι εκείνος που θα το εκφράσει καλύτερα: Αρχισα τη ζωή μου όπως χωρίς αμφιβολία θα την τελειώσω: ανάμεσα στα βιβλία".
Σιμόν ντε Μποβουάρ και Ζαν - Πωλ Σατρ, ένας μεγάλος έρωτας, μία συγκλονιστική ιστορία. Και οι δύο σημάδεψαν με το έργο και τη δράση τους τον 20ο αιώνα: συμμετείχαν στην Αντίσταση κατά των Γερμανών, εναντιώθηκαν στον πόλεμο της Αλγερίας, αγωνίστηκαν για να σταματήσει ο πόλεμος του Βιετνάμ, βρέθηκαν στο πλευρό των φοιτητών το Μάη του '68 . Με το λογοτεχνικό τους έργο έδωσαν περιεχόμενο στην έννοια του "στρατευμένου διανοούμενου", αφού και οι δύο πολέμησαν για το θρίαμβο της ελευθερίας - ακόμα και σε ό,τι αφορούσε τις διαπροσωπικές σχέσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι η απουσία της Σιμόν προξενούσε στον Σατρ καμιά φορά "ανήκουστα έντονο σωματικό πόνο. Η λύση θα ήταν να παντρευτούν. Δεν το είχαν θελήσει και είχαν κάνει αυτή τη συμφωνία ελευθερίας. Μια ελευθερία που θα πλήρωναν ακριβά ... Πόσα γράμματα της απηύθυνε; Εκατοντάδες, χωρίς αμφιβολία. Της έγραφε κάθε μέρα, καμιά φορά ένα γράμμα το πρωί και άλλο ένα το βράδυ, σε μια συγκινητική προσπάθεια να κατάπραϋνει τον πόνο του."
Η Κλοντίν Μοντέιγ προσφέρει ένα πρωτότυπο πορτρέτο των δύο μεγάλων αυτών μορφών. Ζωντανεύει τους αγώνες τους, την εποχή τους και κυρίως την ιδιότυπη ερωτική τους σχέση, χωρίς να φοβάται να εκθέσει και τις αδυναμίες αυτού του διάσημου "παράνομου" ζευγαριού της Γαλλίας.

Εκδόσεις Καστανιώτη
Τίτλος: Οι Εραστές της Ελευθερίας
Συγγραφέας: Κλοντίν Μοντέιγ
Μετάφραση: Ρενα Χατχούτ
Σελίδες: 347
ISBN: 960-03-2826-9

Γυμνοί μπροστά στα φαντάσματα
"Μαζί. Για πρώτη φορά ο Φραντς και η Μιλένα δεν είναι πια μονάχα λόγια αραδιασμένα στο χαρτί, τα μακροσκελή εκείνα γράμματα που αντάλλασσαν τόσους μήνες για να μιλήσουν, να φωνάξουν, ν' αγαπήσουν ο ένας, να ποθήσουν ο ένας τον άλλον. Το καθένα από τα βήματά τους προς τους λόφους είναι μια λέξη, το περπάτημά τους γράφει τη βιασύνη τους - εκείνη μπροστά, αυτός πίσω - σε μια ατελείωτη φράση, λαχανιασμένη, συγκεχυμένη, που λειώνει και σβήνει καθώς προχωρούν στη ζέστη του καλοκαιριού."
Ιανουάριος 1944: η μαύρη σκιά καλύπτει ακόμα την Ευρώπη. Κλεισμένη σε στρατόπεδο, μία γυναίκα, η Μιλένα Γιεσένσκα, θυμάται τα νιάτα της, την προπολεμική Πράγα, τις λογοτεχνικές συζητήσεις στα καφέ, τους πολιτικούς της αγώνες αλλά κυρίως εκείνον, τον Φραντς Κάφκα, το μεγαλοφυή συγγραφέα, τον άντρα που κυριευόταν από πανικό στη θέα της σάρκας της γυναίκας που αγαπούσε. Καθώς αφηγείται τη ζωή της, η Μιλένα περιγράφει όχι μόνο το χρονικό ενός απελπισμένου έρωτα, αλλά και έναν ολόκληρο κόσμο που, ανάμεσα σε δύο παγκόσμιους πολέμους, και παρά τις ελπίδες που είχε δημιουργήσει, έμοιαζε από την αρχή καταδικασμένος.

Εκδόσεις Καστανιώτη
Τίτλος: Γυμνοί μπροστά στα φαντάσματα
Συγγραφέας: Αλίνα Ρεϊες
Μετάφραση: Ρένα Χατχούτ
Σελίδες: 197
ISBN: 960-03-2983-4