Το κατά Πιλάτον Ευαγγέλιο

10.04.2001
Τρεις μέρες μετά τη Σταύρωση, ο Πόντιος Πιλάτος μπροστά στον άδειο τάφο του Ιησού είναι αναγκασμένος να διεξάγει για λογαριασμό της Ρώμης την πιο απρόσμενη αστυνομική έρευνα: να διαλευκάνει το μυστήριο της Ανάστασης και της εξαφάνισης του σώματος του Χριστού. Παρ' ότι ο Πόντιος Πιλάτος, ο Ρωμαίος διοικητής της Ιουδαίας, έπαιξε σημαντικότατο ρόλο στη Σταύρωση του Χριστού, κανείς ποτέ δεν άκουσε και τη δική του εκδοχή για την υπόθεση.
Τρεις μέρες μετά τη Σταύρωση, ο Πόντιος Πιλάτος μπροστά στον άδειο τάφο του Ιησού είναι αναγκασμένος να διεξάγει για λογαριασμό της Ρώμης την πιο απρόσμενη αστυνομική έρευνα: να διαλευκάνει το μυστήριο της Ανάστασης και της εξαφάνισης του σώματος του Χριστού. Παρ' ότι ο Πόντιος Πιλάτος, ο Ρωμαίος διοικητής της Ιουδαίας, έπαιξε σημαντικότατο ρόλο στη Σταύρωση του Χριστού, κανείς ποτέ δεν άκουσε και τη δική του εκδοχή για μια υπόθεση που ξεκίνησε γι' αυτόν ως υπόθεση διοικητικής ρουτίνας και κατέληξε όχι μόνο να τον διαιωνίσει στην ιστορία, αλλά και ν' αλλάξει την πορεία της ανθρωπότητας.
Από την άλλη, ο ίδιος ο Ιησούς διηγείται όλα όσα έζησε από τη Γέννηση μέχρι τη Σταύρωσή του. Ποιος δεν ονειρεύτηκε να ακούσει μια προσωπική εξομολόγηση από τον ίδιο τον Ιησού. Το πιο διάσημο ιστορικό πρόσωπο όλων των εποχών παίρνει το λόγο και προχωρεί σε αποκαλύψεις.
Το θαύμα αυτό πέτυχε ο Ερίκ-Εμμανουέλ Σμιτ με τη γνωστή από προηγούμενα έργα δεξιοτεχνία του. Απολαυστικό όσο και πρωτότυπο βιβλίο, από τις πιο μεγάλες εκδοτικές επιτυχίες στην Ευρώπη. Eνας από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους συγγραφείς, έρχεται, δύο χιλιάδες περίπου χρόνια μετά, να παρουσιάσει με σπάνιο χιούμορ μέσα από την αλληλογραφία του Πιλάτου με τον αδελφό του, που ζει στη Ρώμη, το δράμα του ευαίσθητου κατά τα άλλα Ρωμαίου αξιωματούχου, στο μυαλό του οποίου δεν μπορούν να χωρέσουν όλα τα υπερφυσικά γεγονότα που αποτελούν το Θείο Δράμα και που του έλαχε να διαδραματιστούν μπροστά στα μάτια του.
Ο Ερίκ-Εμμανουέλ Σμιτ γεννήθηκε στις 28 Μαρτίου στη Λυόν. Σπούδασε μουσική. Συνέχισε τις σπουδές του στην Παιδαγωγική Σχολή από το 1980 έως το 1985 με ειδίκευση στη φιλοσοφία.
Εχει ασχοληθεί πολύ με το θέατρο και έχει γράψει πολλά έργα όπως το "La nuit de Valognes" και το "Le Visiteur", του οποίου η μεταφορά σε λυρικό δράμα έγινε με τη συνεργασία του Σταύρου Ξαρχάκου. Ακολουθούν τα θεατρικά "Golden Joe" και "Variations Enigmatiques", που ανέβηκε και στην Ελλάδα το 1998 κ.α.
Εχει επίσης δημοσιεύσει δύο φιλοσοφικές μελέτες: "Diderot ou la Philosophie de la seduction" και "Le Baillon" και τα μυθιστορήματα: "Le secte des Egoistes", που τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερου μυθιστορήματος πρωτοεμφανιζόμενου πεζογράφου το 1997, και το "Κατά Πιλάτον Ευαγγέλιον".