Νοητική και αισθητική μυσταγωγία από τον Ούρος Τοντόρεβιτς

01.04.2009
Tην έκθεση σχεδίων και ζωγραφικής του Ούρος Τοντόροβιτς παρουσιάζεται από τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων από 1 έως 14 Απριλίου 2009 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.
Tην έκθεση σχεδίων και ζωγραφικής του Ούρος Τοντόροβιτς παρουσιάζεται από τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων από 1 έως 14 Απριλίου 2009 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

Ο Ούρος Τοντόρεβιτς μας καλεί σε μια νοητική και αισθητική μυσταγωγία, δεδομένου ότι το έργο του αποτελεί την καταγραφή του βιώματος μιας πνευματικής ενατένισης, μιας νοητικής σύλληψης, αλλά και τη μετουσίωση των συναισθημάτων του σε πνευματική κατάθεση.

Παρότι η αναπαράσταση προσωπικών συναισθημάτων προϋποθέτει και συνεπάγεται έναν αισθητικό μοναχισμό, η θεώρηση της καλλιτεχνικής δημιουργίας του Ούρος Τοντόροβιτς δεν δημιουργεί μια παθητική κατάσταση, αλλά προκαλεί και προσκαλεί σε μια ενεργό συμμετοχή. Παρά την αφαιρετικότητα της γραμμής του σχεδίου, οι συνθέσεις αποπνέουν μιαν εικονογραφική πληρότητα. Η αφαίρεση αποκτά μια διαύγεια και παρουσιάζει την πεμπτουσία του νοήματος.

«Πιστεύω πως καμία τέχνη δεν μπορεί από μόνη της να λυτρώσει τον άνθρωπο από τα δεσμά του εγώ να τον υψώσει στη ζητούμενη εκείνη κατάσταση της βίωσης του ?απόλυτα ωραίου? με την πλατωνική έννοια. Καθώς το χάρισμα και η δυνατότητα της δημιουργίας είναι θεία κληροδοτήματα, μόνον η αληθινή σχέση με τον Δημιουργό εγγυάται μια πνευματική πορεία από το κτιστό προς το άκτιστο...» σημειώνει ό ίδιος ο καλλιτέχνης για το έργο του.

Ο Ούρος Τοντόροβιτς γεννήθηκε το 1977 στη Γιαγκοντίνα της Σερβίας και μεγάλωσε στο Βελιγράδι. Έχει δίπλωμα στο Σχέδιο, από την Σχολή Σχεδίου του Βελιγραδίου και στη Συντήρηση Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ. Επίσης κατέχει Πτυχίο Εικαστικών Τεχνών και Παιδαγωγικής από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ και Μάστερ Καλών Τεχνών από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας. Είναι υποψήφιος διδάκτωρ του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Σίδνεϋ. Η πρώτη του ατομική έκθεση πραγματοποιήθηκε το 2000 στο Σίδνεϋ, ενώ έχει λάβει μέρος σε διακεκριμένες ετήσιες εκθέσεις, στο Σίδνεϋ το 2002 και στη Νέας Νότια Ουαλία το 2003 και το 2004. Τη διδακτορική του έρευνα έχουν συνδράμει με υποτροφίες το Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη το 2007 και το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης το 2008.

Εγκαίνια: Τετάρτη 1 Απριλίου ώρα : 19.00
Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων: Αίθουσα Γ. Ιακωβίδης
Ακαδημίας 50, τηλ.: 210 36 21 601
Ωρες λειτουργίας: 9π.μ. ? 1μ.μ. και 5 - 9μ.μ. εκτός Κυριακής απογεύματος & Δευτέρας