Μετά από ένα γευστικό ταξίδι στην Αρχαία Ελλάδα σας μεταφέρω τις εμπειρίες μου. Αν κάποιες φορές έχετε αναρωτηθεί τι έτρωγαν ο Πλάτωνας, ο Περικλής και η Ασπασία, το εστιατόριο "Αρχαίων Γεύσεις" αναλαμβάνει να σας λύσει όλες τις απορίες αφού αναβιώνει τις διατροφικές συνήθειες που είχαν οι αρχαίοι πρόγονοι μας.
Έτσι θα γευθείτε τα εδέσματα των συμποσίων με συνταγές που χρονολογούνται εδώ και 2.500 χρόνια. Τις συνταγές έχει συλλέξει ο ιδιοκτήτης από σπάνια αρχαία βιβλία και συγγράμματα, με την βοήθεια ιστορικών. "Αρχή και ρίζα παντός αγαθού η της γαστρός ηδονή έλεγαν οι αρχαίοι μέσα από τις μυρωδιές του πιάτου "επίπλους" ήτοι τηγανιστά ήπατα περιειλημένα επιπλέω μετά ασπαράγων, ωών και τυρού δηλαδή τηγανητά συκωτάκια περιτυλιγμένα με μπόλια αρνιού συνοδευμένα με σπαράγγια, αυγά και τυρί.
Είναι γνωστό το ρητό του έρωτα που λέει ότι "η αγάπη περνά από το στομάχι". Σε ένα χώρο από πέτρα και ξύλο φωτισμένο με πυρσούς και με ανάκλιντρα και με μία πλακόστρωτη αυλή στολισμένη με κίονες, λυχνάρια και πιθάρια αναβιώνει η ατμόσφαιρα του 500 π.Χ.
Το μενού είναι μια εφημερίδα που αναφέρεται στη δίαιτα της αρχαίας Ελλάδας και στη συνέχεια παρουσιάζει τα πιάτα. Μην αναζητήσετε πιρούνι, δεν ξέχασαν να το βάλουν, αλλά θα φάτε όπως και οι πρόγονοι μας με κουτάλι και μαχαίρι. Από τις σαλάτες δοκιμάσαμε την Ωραία με μαρούλι, αγγούρι, αχλάδια και μήλα με δαμάσκηνα ,σταφίδες και μυρωδάτο δυόσμο. Από τις "παροψίδες" δηλ. μεζέδες γευθήκαμε τα ραδίκια με καλαμάρια πάνω σε πουρέ ρεβιθιών και από τα κυρίως πιάτα το κρεωκάκκαβος που είναι πανσέτα χοιρινού με γλυκόξυνη σάλτσα από μέλι , θυμάρι, ξύδι και σκορδαλιά ρεβιθιών. Ηταν νόστιμο όπως άλλωστε και το χοιρινό ψημένο στη γάστρα με αχλαδόμηλα και λαχανικά.
Κλείσαμε με "μελιτώματα" -γλυκίσματα, τα ακρόδρυα που είναι ποικιλία ξηρών καρπών με μέλι και γιαούρτι και με το "μηλοροιά", που είναι κομματάκια μήλου και ρόδια με γιαούρτι και μέλι. Εξαιρετικά αμφότερα.
Θα συνοδεύσετε το φαγητό σας με χύμα κρασί λευκό ή κόκκινο ημίγλυκο ή ξηρό.
Το σέρβις γίνεται από νεαρά παιδιά ντυμένα με χλαμύδες που διακρίνονται για την ευγένεια τους. Για ένα ορεκτικό, μια σαλάτα , ένα κυρίως πιάτο και επιδόρπιο θα πληρώσετε από 7.000 έως 9.000 δραχμές το άτομο χωρίς το κρασί. Η ευχάριστη μουσική από την λύρα, τον αυλό και τις χορδές συμπληρώνει ευχάριστα το κλίμα του συμποσίου. Στο μενού δεν θα βρείτε πατάτες, ρύζι και ζάχαρη μια και δεν τα χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι. Εξάλλου οι δίαιτες συνδυασμών και οι γλυκόξυνες γεύσεις δεν είναι δικά μας πολιτισμικά προνόμια. Στο εστιατόριο "Αρχαίων Γεύσεις" θα αναθεωρήσετε την γνώμη σας για τα αρχαία ελληνικά που ενδεχομένως να σας έκαναν δύσκολη την ζωή στο γυμνάσιο.
ΑΡΧΑΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ
Κοδράτου 22, Πλατεία Καραϊσκάκη · 5239661
Καθημερινά 12.00 μ.μ. - 2.00 π.μ., εκτός Κυριακής.
Νίκη Μηταρέα
Μετά από ένα γευστικό ταξίδι στην Αρχαία Ελλάδα σας μεταφέρω τις εμπειρίες μου. Αν κάποιες φορές έχετε αναρωτηθεί τι έτρωγαν ο Πλάτωνας, ο Περικλής και η Ασπασία, το εστιατόριο "Αρχαίων Γεύσεις" αναλαμβάνει να σας λύσει όλες τις απορίες αφού αναβιώνει τις διατροφικές συνήθειες που είχαν οι αρχαίοι πρόγονοι μας.