Στον Κώστα Γεωργουσόπουλο το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας

16.03.2009
Στον Κώστα Γεωργουσόπουλο, για το σύνολο του έργου του, απονεμήθηκε φέτος το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας του υπουργείου Πολιτισμού. Η τελετή απονομής των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας 2008 πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην αίθουσα «Παρνασσός» -από όπου είχε ξεκινήσει πριν 50 χρόνια ο θεσμός- παρουσία του Αντώνη Σαμαρά.

Για το σύνολο του έργου του, απονεμήθηκε φέτος το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας του Υπουργείου Πολιτισμού στον Κώστα Γεωργουσόπουλο.

Η τελετή απονομής των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας 2008 πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο μέγαρο του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός». Στην ίδια αίθουσα φιλοξενήθηκε και η πρώτη τελετή απονομής των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας, που διοργανώθηκε στις 9 Ιανουαρίου 1958 και αφορούσε βιβλία που εκδόθηκαν κατά τα έτη 1955 και 1956.

Τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία για το έτος 2008 επέδωσε ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς.

Το μεγάλο βραβείο λογοτεχνίας, απονεμήθηκε ομόφωνα στον Κώστα Γεωργουσόπουλο για το σύνολο του έργου του (ποιητής, κριτικός θεάτρου, δοκιμιογράφος, μεταφραστής), ενώ το βραβείο περιοδικού δόθηκε εξ ημισείας στα περιοδικά «Νέα Εστία» και «Λέξη».

Τα υπόλοιπα βραβεία αναλυτικά:

- Βραβείο ποίησης στην Δήμητρα Χριστοδούλου για το έργο της «Λιμός» (Εκδ. Νεφέλη).

- Βραβείο διηγήματος στην Ευγενία Φακίνου για τις «Φιλοδοξίες κήπου» (Εκδ. Καστανιώτη).

- Bραβείο μυθιστορήματος στο Γιώργο Λεονάρδο για το έργο του «Ο τελευταίος Παλαιολόγος» (Εκδ. Α. Α. Λιβάνη).

- Bραβείο δοκιμίου-κριτικής στο Βαγγέλη Αθανασόπουλο για «Το ποιητικό τοπίο του 19ου και 20ου αιώνα» (Εκδ. Καστανιώτη).

- Bραβείο χρονικού μαρτυρίας στο Βασίλη Τζανακάρη για τη «Δακρυσμένη Μικρασία 1919-1922: Τα χρόνια που συντάραξαν την Ελλάδα» (Εκδ. Μεταίχμιο).

- Bραβείο μετάφρασης για έργο ελληνικής λογοτεχνίας σε ξένη γλώσσα στο Ντέϊβιντ Κόνολι για τη μετάφραση της ποιητικής ανθολόγησης από το ποιητικό έργο του Ν. Εγγονόπουλου με τίτλο «Ωραίος σαν Έλληνας» (Εκδ. Υψιλον).

- Βραβείο μετάφρασης για έργο ξένης λογοτεχνίας στην ελληνική γλώσσα στη Μαρία Παπαδήμα για «Το βιβλίο της ανησυχίας» του Μπερνάρντο Σοάρες (Φερνάντο Πεσσόα, Εκδ. Εξάντας).

- Βραβείο παιδικού λογοτεχνικού βιβλίου στην Λίτσα Ψαράφτη για το βιβλίο της «Η σπηλιά της γοργόνας» (Εκδ. Πατάκη) και στο Βασίλη Παπαθεοδώρου για το βιβλίο του «Χνώτα στο τζάμι» (Εκδ. Κέδρος).

- Βραβείο εικονογράφησης παιδικού βιβλίου στη Μαρία Μπαχά για το βιβλίο του Χρήστου Μπουλώτη «Όταν η πασχαλίτσα συνάντησε Ελέφαντα» (Εκδ. Λιβάνη) και στη Ζωή Κιτοπούλου για το βιβλίο της Αυγής Παπάκου «Μια φορά και εναν καιρό».

- Βραβείο βιβλίου γνώσεων για παιδιά στη Σοφία Γιαλουράκη για «Τα πορτραίτα του Φαγιόν και η μυστηριώδης μις Τζούλια» (Εκδ. Ερευνητές) και στη Νένα Κοκινάκη για το βιβλίο «Πηνελόπη Δέλτα - η ζωή της σαν παραμύθι» (Εκδ. Αγκυρα).