Ο "Αυτοκράτωρ Μιχάηλ" από το ΚΘΒΕ

26.10.2004
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει σε μία μεγάλη θεατρική παραγωγή το έργο «Αυτοκράτωρ Μιχαήλ», του Αγγελου Τερζάκη, σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαϊδη στο Βασιλικό Θέατρο
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει σε μία μεγάλη θεατρική παραγωγή το έργο «Αυτοκράτωρ Μιχαήλ», του Αγγελου Τερζάκη, σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαϊδη στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης.

Ο «Αυτοκράτωρ Μιχαήλ» ανήκει στις «βυζαντινές τραγωδίες» του Αγγελου Τερζάκη. Αναφέρεται στην ιστορία του Μιχαήλ Δ' του Παφλαγόνα, που βασίλευσε από το 1034 έως το 1041. Όμορφος, νέος, αλλά ταυτόχρονα ασθενικός, ανέβηκε στο θρόνο όταν τον ερωτεύτηκε η Ζωή, η Πορφυρογέννητη, κόρη του Κωνσταντίνου Η' και πρώην σύζυγος του Ρωμανού Αργυρού. Ο συγγραφέας θεωρεί τον Μιχαήλ «ήρωα του μαρτυρίου». Αυτοκράτορας σε μία σκοτεινή εποχή και σε χρόνια δύσκολα, είναι ο άσημος κληρονόμος μιας σειράς αυτοκρατόρων που ανήκουν στη βυζαντινή εποποιία, που γίνεται μάρτυρας της παρακμής του κράτους και του εαυτού του, αφήνοντας τους άλλους να νέμονται την εξουσία. Όταν, όμως, οι ιστορικές συνθήκες το απαιτούν και ο εχθρός απειλεί τη Βασιλεύουσα και τη Θεσσαλονίκη, υψώνει το ανάστημά του και γίνεται ικανός πολεμιστής. Ζώντας διαρκώς σε μία πάλη με τον ίδιο τον εαυτό του, αγωνιώντας για τη σωτηρία της ψυχής του, ο Μιχαήλ θα βρει τελικά τη λύτρωση μέσα από τη βαθιά πίστη του στη χριστιανική θρησκεία, επιλέγοντας τη μοναστική ζωή.

Ο Τερζάκης, σε αυτό το προδρομικό έργο που έχει μεγάλη σχέση με την πόλη της Θεσσαλονίκης, περιγράφει μοναδικά την ατμόσφαιρα της αυτοκρατορικής αυλής και του στρατού στην εποχή του Βυζαντίου.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Βασίλης Νικολαϊδης
Σκηνικά: Αγγελος Αγγελή
Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Φωτισμοί: Γιώργος Ταρκάσης
Διδασκαλία ξιφομαχίας: Δημήτρης Μόσχος
Βοηθός σκηνοθέτη: Θωμάς Γκαγκάς
Βοηθός σκηνογράφου: Γιάννης Κατρανίτσας
Βοηθός ενδυματολόγου: Μαριλένα Μοιντεβίνου
Βοηθός φωτιστή: Λάζαρος Μανίνης
Οργάνωση παραγωγής: Παύλος Ελευθεριάδης
Οδηγός σκηνής: Τζένη Ζαπτιέ

Πρωταγωνιστούν: Νόνικα Γαληνέα, Μάνος Ζαχαράτος, Βασίλης Σεϊμένης, Βαγγέλης Ψωμάς, Δημήτρης Μόσχος, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, Φώτης Ζήκος, Θανάσης Κεραμίδας, Παναγιώτης Δορλής, Βασίλης Σπυρόπουλος, Σάκης Πετκίδης, Λευτέρης Λιθάρης, Τάσος Πανταζής, Θόδωρος Τεκνετσίδης, Γιάννης Τσάτσαρης, Θωμάς Βούλγαρης, Αστέρης Παλιούγκας,. Αλέξανδρος Τσακίρης, Γιώργος Κώτσος, Νίκη Βοσνιάκου, Δημήτρης Καμπερίδης, Θωμάς Γκαγκάς, Γιώργος Κάυκας, Χάρης Τσιτσάκης, Κώστας Χαλκιάς, Νίκος Παναγιωτίδης, Χρήστος Παπαστεργίου, Μερόπη Μορφούλη, Δέσποινα Σαρόγλου, Γιάννης Σιαμσάρης, Κώστας Γακίδης.

Παραστάσεις - Εισιτήρια
Τετάρτη: 18.00 (λαϊκή) & 21.00
Πέμπτη: 18.00 (λαϊκή)
Παρασκευή: 21.00
Σάββατο: 18.00 (λαϊκή) & 21.00
Κυριακή: 19.00
Τιμή εισιτηρίου: 20 ευρώ, φοιτητικό 10,
Λαϊκές: 10 ευρώ, φοιτητικό 8 ευρώ.