Ελληνική μουσική εικονογραφία στην Ουκρανία!

13.10.2004
"Μουσική στην κλασική Ελλάδα" είναι ο τίτλος της έκθεσης που οργανώνεται στο Μουσείο Ιστορίας του Εθνικού Πανεπιστημίου του Λβιβ από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (Παράρτημα Οδησσού), τους Φίλους του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη και το Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.
"Μουσική στην κλασική Ελλάδα" είναι ο τίτλος της έκθεσης που οργανώνεται από τις 20/10 έως τις 5/11 στο Μουσείο Ιστορίας του Εθνικού Πανεπιστημίου του Λβιβ από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (Παράρτημα Οδησσού), τους Φίλους του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη και το Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.
Το Λβιβ της Ουκρανίας είναι πόλη με μεγάλη παράδοση στα ελληνικά γράμματα και με έντονη την παρουσία του ελληνικού στοιχείου τους προηγούμενους αιώνες.

Η μουσική της ελληνικής αρχαιότητας έχει χαθεί σχεδόν οριστικά ως ήχος και ως άκουσμα. Τα λιγοστά μουσικά κείμενα που διασώθηκαν, ελάχιστα μπορούν να μας διαφωτίσουν για την ίδια τη μουσική και την εκτέλεσή της. Ωστόσο, η μουσική κατείχε κυρίαρχη θέση σε όλες τις εκφάνσεις του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Κανένας άλλος λαός στην ιστορία δεν έχει τόσες αναφορές στη λογοτεχνία και στην τέχνη που να αφορούν στην ίδια τη μουσική ή σε μουσικές δραστηριότητες. Εντούτοις, η μελέτη του αρχαίου κόσμου αγνοεί σχεδόν πάντοτε τη σημασία της, ενώ οι ειδικές μελέτες ερευνητών της μουσικής δεν αξιοποιούνται συνήθως από τους αρχαιολόγους και μένουν μακριά από το ευρύτερο κοινό.

Τα τελευταία χρόνια η ανάπτυξη της μουσικής εικονογραφίας είναι ιδιαίτερα σημαντική, προτείνοντας μια νέα προσέγγιση σε αυτόν τον τομέα. Παραμερίζοντας το θέμα του ήχου, έρχεται να ρίξει φως σε εκείνη την πλευρά του αρχαίου πολιτισμού που αφορά στις άλλες πτυχές της μουσικής: στα όργανα, στους συνδυασμούς τους, στον τρόπο παιξίματος, στις περιστάσεις που εκτελείται μουσική, στους ίδιους τους μουσικούς, στους ακροατές, στον τρόπο ακρόασης της μουσικής κτλ., πλαταίνοντας τους ορίζοντες της γνώσης γύρω από το θέμα μουσική.

Στην έκθεση, ο τρόπος παρουσίασης του υλικού - κυρίως παραστάσεις αγγειογραφίας γίνεται με μεγεθυσμένες φωτογραφίες. Ο υπομνηματισμός των έργων οδηγεί το θεατή σε διάφορες θεματικές ενότητες αποκαλύπτοντας σταδιακά σε κάθε παράσταση τη μουσική διάσταση στον αρχαίο κόσμο. Στην έκθεση παρουσιάζονται ορισμένες πτυχές της μουσικής ζωής στην αρχαιότητα, σκηνές της μουσικής αγωγής των νέων, μουσικοί διαγωνισμοί, μουσική και αθλητισμός, γυναίκες και μουσική, μουσική στα συμπόσια, στο θέατρο, στο χορό. Μέσα από την οπτική της μουσικής γνωστά μνημεία εξετάζονται από νέα σκοπιά, ενώ συχνά άγνωστο, αδημοσίευτο υλικό αποκτά νέο ενδιαφέρον, νέο περιεχόμενο, εισάγοντάς μας στη μουσική διάσταση της ζωής στην αρχαιότητα.

Επιστημονική οργάνωση έκθεσης: Αρχείο μουσικής εικονογραφίας, Τμήμα Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ, Σχολή Καλών Τεχνών
Επιστημονική υπεύθυνη αρχείου: καθηγήτρια Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, Πρόεδρος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ
Επιμέλεια-προετοιμασία: Αντωνία Ρουμπή, μουσικολόγος