Αναδρομική έκθεση Jean Rustin στο Μουσείο Φρυσίρα

13.10.2004
Το Μουσείο Φρυσίρα παρουσιάζει μεγάλη αναδρομική έκθεση του Γάλλου καλλιτέχνη Jean Rustin.
Το Μουσείο Φρυσίρα παρουσιάζει μεγάλη αναδρομική έκθεση του Γάλλου καλλιτέχνη Jean Rustin.
O Jean Rustin, ένας από τους σημαντικότερους παραστατικούς Γάλλους ζωγράφους της εποχής μας, γεννήθηκε το 1928 στο Montigny-les-Metz. Σε ηλικία 19 ετών εγκαταστάθηκε στο Παρίσι όπου και σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών, στο ατελιέ του Untersteller. Στη δεκαετία του 50 ασχολήθηκε κυρίως με την αφηρημένη ζωγραφική για να περάσει, από τη δεκαετία του 70 και μετά, στην παραστατικότητα και τη διαμόρφωση ενός ιδιότυπου κόσμου ανθρώπινων μορφών, όπου το υπαρξιακό αδιέξοδο μετατρέπεται σε τρόμο, αποστροφή, οίκτο αλλά και λύτρωση: "αντιλαμβάνομαι πως πίσω από την καλλιτεχνική μου δημιουργία, πίσω από αυτή τη γοητεία του γυμνού σώματος, κρύβονται 20 αιώνες ζωγραφικής, κυρίως θρησκευτικής, 20 αιώνες νεκρών Χριστών, βασανισμένων μαρτύρων, αιματηρών επαναστάσεων, σφαγών, θρυμματισμένων ονείρων [ ] αντιλαμβάνομαι, πως η ιστορία διαγράφεται στο σώμα και στη σάρκα των ανθρώπων και ίσως και η ιστορία της τέχνης".

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Σορβόννης κ. Philippe Dagen στον δίγλωσσο κατάλογο που συνοδεύει την έκθεση: "Η ζωγραφική του Jean Rustin δεν χρειάζεται οδηγίες χρήσεως, είναι αρκετά δυνατή για να σταθεί μόνη και γυμνή απέναντι στον θεατή [ ] όταν του υποβάλλω μια υπόθεση, μια ανάλυση, δεν τις αρνείται αλλά ούτε και τις αποδέχεται, πεπεισμένος πως ο καθένας πρέπει, ανάλογα με τον χαρακτήρα του, να εισπράττει τα έργα, όπως θέλει και μπορεί [ ] δε θα μπορούσε να προσηλυτίσει, μέσω εξηγήσεων, αυτούς που εξ αρχής αποφασίζουν πως δεν μπορούν να ανεχτούν παρόμοιες απεικονίσεις του ανθρώπινου είδους. Όσο για αυτούς που βαθιά αναστατώνονται, πολύ γρήγορα βρίσκονται αντιμέτωποι με τον εαυτό τους, τη ζωή τους, τα προβλήματά τους. Το σημαντικό για αυτούς είναι να κατανοήσουν το βαθμό ταραχής που τους προκαλούν τα συγκεκριμένα έργα, τη δοκιμασία που τους υποβάλλουν, αυτό που πραγματικά υφίστανται".

Η αναδρομική έκθεση "Jean Rustin" θα φιλοξενείται και στα δύο κτήρια του Μουσείου Φρυσίρα έως τις 9 Ιανουαρίου 2005, φιλοδοξώντας μέσα από την παρουσίαση 130 έργων, να γνωρίσει στο ελληνικό κοινό ένα μεγάλο μέρος της καλλιτεχνικής του δημιουργίας, από τη δεκαετία του 50 έως τις μέρες μας.
Η έκθεση πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Fondation Jean Rustin στην Αμβέρσα.

Οργάνωση-Επιμέλεια έκθεσης: Μάρθα Χαλικιά

Ξεναγήσεις: Από 16/10 κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 12:30

Το Μουσείο Φρυσίρα σας ενημερώνει ότι το περιεχόμενο της έκθεσης μπορεί να βλάψει την ευαισθησία ορισμένων επισκεπτών και κυρίως ατόμων μικρής ηλικίας.