Έντνα Ο' Μπράιεν, Στο δάσος

10.05.2004
Το βιβλίο αποτελεί μυθιστορηματική ανάπλαση μιας αληθινής συγκλονιστικής υπόθεσης δολοφονίας τριών αθρώπων στην Ιρλανδία. Εκτός από τους φόνους, περιγράφονται οι έρευνες, η κινηματογραφική σύλληψη του δράστη, η βίαιη αντίδραση του πλήθους, καθώς και η δίκη του. Η ίδια η συγγραφέας δηλώνει πως το μυθιστόρημα Στο δάσος κατηγορήθηκε ότι συνιστά εκμετάλλευση της πρόσφατης τραγωδίας με σκοπό την επιτυχία.
Το βιβλίο αποτελεί μυθιστορηματική ανάπλαση μιας αληθινής συγκλονιστικής υπόθεσης δολοφονίας τριών αθρώπων στην Ιρλανδία. Η ιστορία ξεκινά από τα παιδικά χρόνια του Μίτσεν Ο' Κέιν. Η μητέρα του αυτοκτονεί και ο ίδιος ανιμετωπίζει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα να εκδηλώνει επιθετική συμπεριφορά. Από πολύ μικρή ηλικία μπαινοβγαίνει σε αναμορφωτήρια και φυλακές, όπου υφίσταται τη σκληρότητα του σωφρονιστικού συστήματος.

Όταν αποφυλακίζεται με αναστολή από μια φυλακή της Αγγλίας, επιστρέφει στο χωριό του, όπου οι συγχωριανοί του τον αντιμετωπίζουν με φόβο κι καχυποψία. Εκείνος κρύβεται στο αγαπημένο του μέρος , στο δάσος και παρακολουθεί μια νεοφερμένη στην περιχή γυναίκα που ζει με τον πεντάχρονο γιο της. Θα απαγάγει αυτήν και το γιο της και θα τους σύρει στο δάσος. Παρ' όλο που στην πορεία τους προς το δάσος κάποιοι περαστικοί θα τους δουν, κανείς δε θα αναφέρει τίποτα στις αρχές.

Σε ένα κεφάλαιο γεμάτο ένταση, η Ο' Μπράιεν περιγράφει τη δολοφονία της γυναίκας και του γιου της. Στη συνέχεια ο Μίτσεν θα απαγάγει έναν ιερές και θα τον δολοφονήσει επίσης στο δάσος. Τότε μόνο κινητοποιούνται πραγματικά η στυνομία και οι ντόπιοι.
Στο βιβλίο περιγράφονται οι έρευνες, η κινηματογραφική σύλληψη του δράστη, η βίαιη αντίδραση του πλήθους, καθώς και η δίκη του. Στο τέλος, τυραννισμένος από τις τύψεις του, αλλά και τα έντονα ψυχολογικά του προβλήματα, βρίσκεται νεκρός στο κελί του, ενώ οι πληγές από τη δολοφονία αυτών των ανθρώπων παραμένοπυν ανοιχτές.

Η Έντνα Ο' Μπράιεν θεωρείται η μεγαλύτερη σύγχρονη Ιρλανδέζα συγγραφέας. Έργα της έχουν κυκλοφορήσει στα ελληνικά (Το ερωτικό είδωλο, Το μοναχικό κορίτσι, Μια φανατική καρδιά, Η δημοσιά, Φωτεινές διαφάνειες, Κορίτσια στην έκσταση του γάμου, Κορίτσια από την επαρχία, Νύχτα, όλα από τις εκδόσεις Νεφέλη), με πιο πρόσφατο το μυθιστόρημα Άγριοι Δεκέμβρηδες από το Μεταίχμιο. Έχει τιμηθεί με το Premio Grizane Cavour καθώς και το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου της.

Για τους συμπατριώτες της η Έντνα Ο' Μπράιεν είναι το μαύρο πρόβατο της λογοτεχνίας τους. Από το πρώτο της βιβλίο (Τhe country girls) ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Στο παρελθόν έξι βιβλία της είχαν απαγορευθεί στην Ιρλανδία. Η ίδια η συγγραφέας δηλώνει πως το μυθιστόρημα Στο δάσος κατηγορήθηκε ότι συνιστά εκμετάλλευση της πρόσφατης τραγωδίας με σκοπό την επιτυχία.

Εκδόσεις Μεταίχμιο
Συγγραφέας: Έντνα Ο' Μπράιεν
Τίτλος: Στο δάσος
Μετάφραση: Aλεξάνδρα Κονταξάκη
Σελίδες: 328
ΙSBN: 960-375-665-2.