Ο ακριβότερος πίνακας όλων των εποχών!

06.05.2004
Με την ακριβότερη τιμή που δόθηκε ποτέ για ένα έργο τέχνης (104 εκατ δολάρια) δημοπρατήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στη Νέα Υόρκη, από τον οίκο Σόθμπις, ο πίνακας του Πάμπλο Πικάσο "Νέος με πίπα", που φιλοτεχνήθηκε το 1905.
Με την ακριβότερη τιμή που δόθηκε ποτέ για ένα έργο τέχνης δημοπρατήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στη Νέα Υόρκη, από τον οίκο Σόθμπις, ένας πίνακας του Πάμπλο Πικάσο, όπως αναφέρει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.
Πρόκειται για τον πίνακα "Νέος με πίπα", που φιλοτέχνησε ο διάσημος Ισπανός ζωγράφος το 1905, σε ηλικία μόλις 24 χρόνων. Ο πίνακας έχει ύψος σχεδόν ένα μέτρο και πλάτος περίπου 80 εκατοστά.

Η αξία του είχε εκτιμηθεί στα 93 εκατ. δολάρια, πουλήθηκε, όμως, σε συλλέκτη, τα στοιχεία του οποίου παραμένουν άγνωστα, για 104 εκατ. δολάρια (περίπου 86 εκατ. ευρώ). Πριν από τον πίνακα του Πικάσο, η μεγαλύτερη τιμή σε δημοπρασία είχε δοθεί για τον πίνακα του Ολλανδού Βίνσεντ Βαν Γκογκ, "Πορτρέτο του δόκτορα Γκάχετ", το Μάιο του 1990, και ήταν 82,5 εκατ. δολάρια.
Ο "Νέος με πίπα" ανήκε στη συλλογή του συλλέκτη έργων τέχνης Τζον Χέι Γουίτνεϊ, ο οποίος τον είχε αγοράσει το 1950 για 30.000 δολάρια.