Κύπρος: Χίλια κομμάτια μνήμης στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

04.05.2004
"Κύπρος: Χίλια κομμάτια μνήμης. Συλλογή Θάνου Ν Ζιντίλη", είναι ο τίτλος της έκθεσης που φιλοξενείται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Μία από τις αντιπροσωπευτικότερες ιδιωτικές συλλογές Κυπριακών Αρχαιοτήτων ανά τον κόσμο, η συλλογή του Ν. Ζιντίλη, περιλαμβάνει περισσότερα από 1500 αντικείμενα....
"Κύπρος: Χίλια κομμάτια μνήμης. Συλλογή Θάνου Ν Ζιντίλη", είναι ο τίτλος της έκθεσης που φιλοξενείται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Μία από τις αντιπροσωπευτικότερες ιδιωτικές συλλογές Κυπριακών Αρχαιοτήτων ανά τον κόσμο, η συλλογή του Ν. Ζιντίλη, περιλαμβάνει περισσότερα από 1500 αντικείμενα. Το μεγαλύτερο μέρος της εντάσσεται στις μόνιμες συλλογές του Ιδρύματος Ν.Π. Γουλανδρή, εφόσον ο μακροχρόνιος δανεισμός της (25 χρόνια) στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης έγινε σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες από τον συλλέκτη και κάτοχο της Θάνο Ζιντίλη.
Πέραν της τεράστιας σημασίας που αποκτά για το ίδιο μουσείο η έκθεση της Συλλογής Ζιντίλη, δεδομένου ότι με τα κυπριακά εκθέματα εμπλουτίζονται σημαντικά οι μόνιμες συλλογές του Ιδρύματος Ν.Π Γουλανδρή, αξίζει να τονισθεί ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη στο είδος της έκθεση έργων του κυπριακού πολιτισμού στην Ελλάδα, η οποία για πρώτη φορά παρουσιάζεται σε ένα ελληνικό μουσείο.

Περιλαμβάνει εξαιρετικά αντικείμενα από λίθο, πηλό, χάλκο, γυαλί, χρυσό, άργυρο, τα οποία αντιπροσωπεύουν ένα ευρύ ειδολογικό φάσμα του κυπριακού πολιτισμού στη μακραίωνη διάρκεια του, από τη Χαλκολιθική εποχή έως και τα Παλαιοχριστιανικά χρόνια. Είτε πρόκειται για δημιουργίες επιδέξιων κεραμέων, κοροπλαστών, έμπειρων λιθοξόων και υαλουργών ή ακόμη για μοναδικά έργα εργαστηρίων μεταλλοτεχνίας και χρυσοχοΐας, όπως τα εξαιρετικής τέχνης κοσμήματα είτε για χρηστικά αντικείμενα καθημερινής και ταφικά κτερίσματα, ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να "βιώσει" τόσον την ιδιαιτερότητα της κυπριακής τέχνης, σε συνδυασμό με την παρουσία αμαλγαμάτων από ακτινοβόλους πολιτισμούς της Ανατολικής Μεσογείου, όσον και την ελληνική της ταυτότητα.

Η Συλλογή της Αρχαίας Κυπριακής Τέχνης θα εκτεθεί στον τρίτο όροφο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, οποίος διευρύνθηκε και διαμορφώθηκε για να υποδεχθεί τα αντικείμενα αυτής της εξαιρετικά σημαντικής σε αριθμό και διαχρονικότητα Συλλογής, η παρουσίαση της οποίας θα αποτελέσει ουσιαστικής σημασίας προσφορά προς το ευρύτερο κοινό, τους μελετητές και τους σπουδαστές της αρχαιολογίας της Ανατολικής Μεσογείου.