Τα Δάκρυα της Κλυταιμνήστρας στο θέατρο Δίπυλον

14.04.2004
Ο ποιητικός μονόλογος της Αύρας Σιδηροπούλου "Τα Δάκρυα της Κλυταιμνήστρας", με πρωταγωνίστρια τη Θέμιδα Μπαζάκα, ανεβαίνει από τις 15 Απριλίου και για 17 μόνο παραστάσεις στο θέατρο Δίπυλον, η ηρωίδα δεν παίρνει το λόγο για να προκρίνει το δίκιο της ούτε για να δικαιολογήσει την ύστατη πράξη του φόνου του άντρα της...
"Ναι, χαρίστε μου τη λήθη, Θεοί. Σβήστε μου τη μνήμη. Σκοτώστε τις λεπτομέρειες. Χλευάστε την πραγματικότητα... Αλλάξτε μου την ιστορία".

Ο αρχέγονος μύθος της γενιάς του Ατρέα είναι παρών, ένας ατέρμονος καμβάς αναζητήσεων, μνήμης και σκέψεων. Δεν είναι η πρώτη φορά, που κάποιο πρόσωπο, παρακινημένο από τη συγγραφική φαντασία ξεπηδά μέσα από το μύθο για να υπάρξει αυτόνομα.
Στον ποιητικό μονόλογο της Αύρας Σιδηροπούλου "Τα Δάκρυα της Κλυταιμνήστρας", που ανεβαίνει από τις 15 Απριλίου και για 17 μόνο παραστάσεις στο θέατρο Δίπυλον, η ηρωίδα δεν παίρνει το λόγο για να προκρίνει το δίκιο της ούτε για να δικαιολογήσει την ύστατη πράξη του φόνου του άντρα της. Αίτημά της είναι να υπάρξει, ν' αφήσει τις αισθήσεις της, χρόνια φυλακισμένες, να λειτουργήσουν. Την συναντάμε σ' ένα μεταφυσικό και επικίνδυνο τοπίο, να πάλλεται από επιθυμίες και αποθυμιές, ενώ γνωρίζει το αναπόδραστο της μοίρας της. Επικαλείται τον άνδρα της, το γιό της και τους θεούς. Σε μια αναδρομή μέσα στο χρόνο ανακαλεί και ζυγιάζει τις τραγικές στιγμές της ζωής της: τη θυσία της Ιφιγένειας, την εγκατάλειψη του Ορέστη, το φονικό του Αγαμέμνονα. Καθώς ξαναθυμάται αυτές τις στιγμές, στην πραγματικότητα τις ξαναζεί και τις ξαναζωντανεύει, παλεύοντας να ξορκίσει τους δαίμονες που στοιχειώνουν τους καθημερινούς τις εφιάλτες. Στην προσπάθειά της να εξιλεωθεί στα μάτια των παιδιών, του λαούς της, των θεών, εμάς των ίδιων, έχει ν' αντιμετωπίσει την ανελέητη καταδίωξη από τις Ερινύες. Στους ήχους των βημάτων τους διαβάζει κι αναμένει το δυσοίωνο μέλλον της.

Η παραγωγή είναι της καλλιτεχνικής ομάδας Persona, που δημιουργήθηκε το 2001 από την Αύρα Σιδηροπούλου. Στόχος της είναι, παραμένοντας πιστή στο πνεύμα των κλασσικών κειμένων, να προσεγγίσει φωτίζοντας καινούργιες πτυχές τους, με τρόπο που να αφορά τους μεγάλους υπαρξιακούς προβληματισμούς του σύγχρονου ανθρώπου.
Στο πλαίσιο αυτό, τις δυο τελευταίες εβδομάδες του Ιουνίου, σε πιο διευρυμένη μορφή, η παραγωγή "Τα δάκρυα της Κλυταιμνήστρας", θα παρουσιαστεί στην Κωνσταντινούπολη, στο Tiyatro Oyunevi, γνωστό για τις πρωτοποριακές δουλειές του, για 10 παραστάσεις. Εκεί, το ρόλο της Κλυταιμνήστρας θα ερμηνεύσουν από κοινού οι ηθοποιοί Θέμις Μπαζάκα, Derya Durmaz και Kristin Linklater, από την Ελλάδα, την Τουρκία και την Βρεττανία, αντίστοιχα.
Η Τριπλή Κλυταιμνήστρα είναι ένα project που φιλοδοξεί να φέρει σ' επαφή τρεις διαφορετικούς πολιτισμούς και να εξερευνήσει τους τρόπους έκφρασης τους μέσα από τις ερμηνείες τριών ηθοποιών που προέρχονται από τα τρία πολιτιστικά υπόβαθρα: ελληνικό-αγγλοσαξονικό-τουρκικό. Το Τρίπτυχο υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και χρηματοδοτείται στα πλαίσια του προγράμματος προώθησης του διαλόγου μεταξύ των πολιτών Ελλάδος και Τουρκίας.

Σκηνοθεσία: Αύρα Σιδηροπούλου
Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Επιμέλεια Κίνησης: Μαργαρίτα Μάντακα
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Μουσική Σύνθεση: Βάνιας Απέργης
Βοηθός σκηνοθέτη: Χριστίνα Σαχτούρη

Ερμηνεύει η Θέμις Μπαζάκα

Θέατρο Δίπυλον - Β' Σκηνή, Καλογήρου Σαμουήλ & Διπύλου, (πίσω από την πλ. Κουμουνδούρου), Ψυρρή.
Τηλ. : 210 3229771
Παραστάσεις: 15 Απριλίου - 4 Μαΐου, ώρα 9.30 μ.μ. (Εκτός Δευτέρας 19, 26 Απριλίου και Σαββάτου 1ης Μαΐου).
Διάρκεια: 50

Εισιτήρια: 18 ευρώ, 12 ευρώ φοιτητικό