Η Ελλάδα Τιμώμενη Χώρα στη Μπολόνια!

13.04.2004
Η Ελλάδα είναι η Τιμώμενη Χώρα στην 41η Διεθνή Έκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια (Fiera del Libro per Ragazzi di Bologna), που πραγματοποιείται από τις 14 έως τις 17 Απριλίου 2004.
Την συμμετοχή της Ελλάδας, που έχει εφέτος την τιμητική της στη μεγάλη αυτή έκθεση, διοργανώνουν το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ) υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.
Το ΕΚΕΒΙ ανέλαβε, στο πλαίσιο της τιμώμενης χώρας, την παρουσίαση - έκθεση ελλήνων εικονογράφων και η ΠΟΕΒ συμμετέχει, όπως κάθε χρόνο, με το ελληνικό περίπτερο όπου εκτίθενται βιβλία της πρόσφατης ελληνικής παραγωγής.

"Ξυπόλητες εικόνες"
Ενενήντα έξι έργα ελλήνων εικονογράφων παρουσιάζονται σε ένα περίπτερο 310 τ.μ. που σχεδίασαν και επιμελήθηκαν οι αρχιτέκτονες Μ. Μαρίνου και Γ. Ψωμαδάκης ενώ στην εικαστική επιμέλεια του χώρου συνεργάστηκε και ο ζωγράφος Αλ. Κυριτσόπουλος.
Τα έργα επέλεξε ειδική επιτροπή η οποία συστήθηκε με πρωτοβουλία του ΕΚΕΒΙ. Η έκθεση περιλαμβάνει και τα βιβλία στα οποία περιλαμβάνονται οι επιλεγμένες εικονογραφήσεις.

Το ΕΚΕΒΙ επιμελήθηκε την δίγλωσση έκδοση (στα ιταλικά και στα αγγλικά) του καταλόγου που περιλαμβάνει τα επιλεγμένα έργα και τα βιογραφικά των εικονογράφων, καθώς και την παραγωγή της αφίσας της ελληνικής συμμετοχής στην έκθεση που φιλοτέχνησε ο Αλέξης Κυριτσόπουλος.
Στην ελληνική έκθεση εικονογράφων με τίτλο: "Ξυπόλητες εικόνες" συμμετέχουν 32 εικονογράφοι με 3 έργα ο καθένας. Οι εξής:
Αμαραντίδου Λεμονιά, Βαβούρη Ελίζα, Βαρβαρούση Λήδα, Βασίλεφ Σβετλίν, Βερούτσου Κατερίνα, Δεσφινιώτου Μελίνα, Δήμου Χρήστος, Δρόσου Τζένη, Καράμπελας Ανδρέας, Καραπάνου Δέσποινα, Κόβο-Ματαθία Κέλλυ, Κουντούρης Μιχάλης, Κυριτσόπουλος Αλέξης, Λαδά Έφη, Λαμπρινοπούλου Δωροθέα, Λιάπη Βάλλυ, Μαρουλάκης Νίκος, Μελά Εύα, Μενδρινού Άννα, Μπαχά Μαρία, Παπατσαρούχας Βασίλης, Παρίση Διατσέντα, Σταματιάδη Ντανιέλα, Στεφανίδη Φωτεινή, Στεφανίδης Γιάννης, Στρίγκος Γιώργος, Τσακνιά Εύη, Τσάους Οξάνα, Τσινάρογλου Αριστείδης, Φόρτωμα Σοφία, Χρηστάκη Φλοράνς, Ψαράκη Βάσω.

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ

Η ΠΟΕΒ συμμετέχει στην έκθεση της Μπολόνια με το ελληνικό περίπτερο (Hall29, B14) 100 τετραγωνικών μέτρων. Χάρη στην πρωτοποριακή αρχιτεκτονική του και τον συνδυασμό έντονων χρωμάτων στα στοιχεία που το αποτελούν, φιλοδοξεί και φέτος να εντυπωσιάσει τους επισκέπτες και να προσελκύσει το ενδιαφέρον των χιλιάδων επισκεπτών της έκθεσης.
Στις ειδικά κατασκευασμένες προθήκες του περιπτέρου θα προβάλλονται περίπου 400 παιδικά και νεανικά βιβλία της πρόσφατης ελληνικής παραγωγής τα οποία προσέφεραν για τον σκοπό αυτό οι έλληνες εκδότες.
Συμμετέχουν, επίσης, με δικά τους περίπτερα οι εκδοτικοί οίκοι: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ και ΠΑΤΑΚΗΣ.
Παράλληλα με τους προβαλλόμενους τίτλους των βιβλίων, στο ελληνικό περίπτερο θα γίνει εκτεταμένη παρουσίαση ελλήνων εικονογράφων μέσω ατομικών ντοσιέ με έργα επιλογής τους, και έντυπο υλικό προώθησης του ελληνικού βιβλίου.
Επίσης, έχει εκτυπωθεί αφίσα αναφερόμενη στην υποψηφιότητα για βραβείο "Andersen" της εικονογράφου Φωτεινής Στεφανίδη.
Υποψήφια για το βραβείο "Andesren" παιδικής λογοτεχνίας είναι αυτή τη χρονιά και η γνωστή συγγραφέας Άλκη Ζέη.